Dodaj do ulubionych

mam problem

IP: *.ptim.net.pl 30.01.15, 18:54
Witam,
zastanawiamy się nad zniesieniem współwłasności w następujących wariantach:
1/ pełny podział fizyczny /razem z działką/ dający dwa osobne domy, na działkach po 400 m2, z art. 95 u.g.n /poza miejscowym Planem/ - ale ... w tym przypadku dzialka pod naszym domem straci funkcje zabudowy, a dom ma 60 lat /drewniany/ i wymaga remontów
(My tu dostajemy w plecy, bo współwłaściciel ma nowy dom)
2/ zniesienie współwłasności przez wyodrębnienie lokali - dwa osobne domy, z udziałami we wspólnej działce z osobną KW i z zapisem odnośnie możliwości swobodnego dysponowania udziałem w każdej działce pod kątem budowlanym/nie wiem jak to prawnie określić...

Na zniesienie współwłasności nie zgadza się "autor" wniosku do sądu - nie chce wyodrębnienia lokali, tylko pełny podział, bo "z wartości domu 60-letniego" chce połowę kasy...Czy ma szansę?
Dom jest w stanie "dostatecznym", z instalacjami z epoki PRL /do wymiany woda, kanalizacja, elektryka/ ale ten współwłaściciel "wycenił" sobie jego wartość na 400 tys...
Chyba z działką!
My nie chcemy z nim mieszkać nawet po sąsiedzku - myślimy o sprzedaży naszych 50%

Która wersja byłaby potencjalnie lepsza dla ewentualnego kupującego po takich podziałach ?
Co szybciej by się sprzedało?
Obserwuj wątek
    • mecenas_warszawa Re: mam problem 10.02.15, 19:31
      Przyznanie własności nieruchomości jednemu z współwłaścicieli (temu, który złożył wniosek do sądu) ze spłatą pozostałych): jednorazową lub w ratach ale z zabezpieczeniem w postaci hipoteki na nieruchomości). Sąd przychyla się do stanowiska wszystkich uczestników: 1. przyznanie nieruchomości jednemu z współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty pozostałych,2. podział na x odrębnych nieruchomości (jeśli jest to zgodne z prawem, czyli podział jest możliwy zgodnie z ugn, mpzp itd, ewentualnie możliwy z niewielkimi odchyleniami), 3. sprzedaż nieruchomości i podział uzyskanej kwoty pomiędzy współwłaścicieli. Pomysł nr 2 jest wyjątkowo konfliktogenny ( o ile w ogóle możliwy do przeprowadzenia, bo żeby lokale wyodrębnić, to muszą się one nadawać do wyodrębnienia: trzeba spełnić szereg warunków technicznych, najczęściej dokonać kosztownych nakładów itd.).
      • meg-ann Re: mam problem 15.02.15, 17:50
        Witam,
        dziękuję za odpowiedź :)

Po analizie dokumentów okazało się ze podział fizyczny , z wyodrębnieniem 2-ch domów z podziałem działki na 2 mniejsze po 400 m2 jest niezgodny z Ustawą - dom "pierwotny" na działce jest oddany do użytku, zaś nowa osobna część mieszkalna inwestora - w stanie surowym zamkniętym /Ustawa u.g.n mówi wyrażnie o możliwości podziału nier. zabudowanej co najmniej 2 domami, WYBUDOWANYMI ... (...), czyli oddanymi do użytku.
        Podział z wniosku inwestora "nowej" części ma być fizyczny - w obecnym stanie niezgodny z ustawą. Zostaje zniesienie współwłasności przez wydzielenie lokali mieszkalnych, spłata nas z udziałów lub sprzedaż całości z podziałem finansów w zgodzie z udziałami.
        Wszystkie trzy ostatnie możliwości - nie do zaakceptowania przez "inwestora" , udziałowca 50%.

Szukam adwokata, co chciałby sensownie napisać w naszym imieniu pismo do sądu z określeniem naszego stanowiska - my chcemy spłaty bo uważamy, ze nie mamy interesu prawnego w podziale fizycznym.
        Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka