Dodaj do ulubionych

do p.Bebiak

03.11.04, 08:59
Mam spory zgryz i baardzo prosze o pomoc. Rodzice zamierzaja wykupic
mieszkanie komunalne. Poniewaz sa w raczej podeszlym wieku, chca aby bylo ono
moje. Jak najlepiej (czytaj : z jak najmniejszymi kosztami dodatkowymi:-) )
zrobic - wykupic je od razu na mnie (nie jestem wlascicielem zadnego
mieszkania ani nieruchomosci) czy przepisac na mnie czy moze cos innego?
Prosze o porade, bo sprawa dosc pilna.
Z gory serdecznie dziekuje - Er.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Nabycie lokalu kwaterunkowego 06.11.04, 17:54
      Witaj Erbu,

erbu napisała:

> Mam spory zgryz i baardzo prosze o pomoc. Rodzice zamierzaja wykupic
      > mieszkanie komunalne. Poniewaz sa w raczej podeszlym wieku, chca aby bylo ono
      > moje. Jak najlepiej (czytaj : z jak najmniejszymi kosztami dodatkowymi:-) )
      > zrobic - wykupic je od razu na mnie (nie jestem wlascicielem zadnego
      > mieszkania ani nieruchomosci) czy przepisac na mnie czy moze cos innego?

Z tego co ja wiem (choć tak do końca nie zjamujesie lokalami kwaterunkowymi)
      lokal taki może nabyć tylko najemca. Kiedyś, kiedyś można było swoje prawa z
      tego tytułu (co do nabycia) scedować na dziecko ale ten czas już minął dość
      dawno.
      Dziś niestety (niestety - bo to i czas i opłaty) taki lokal kupić muszą rodzice
      jako najemcy (tu opłaty choć niższe niż z rynku wtórnego, ale jednak są i to
      liczone od wartości a nie od ceny po odjęciu bonifikaty), następnie trzeba
      poczekać aż właściwy sąd założy dla lokalu nową księgę wieczystą (notariusz
      taki wniosek złoży w sądzie - to jego obowiązek) i dopiero wtedy rodzice będą
      mogli przenieść na Ciebie własność tego lokalu.
      Uprzedzam, że dla rozporządzania prawem na założenie księgi wieczystej trzeba
      poczekać - to wymóg prawny, ale terminy oczekiwania ziś już nei są az tak
      kosmicznie długie jak bylo to jeszcze kilka lat temu (dziś tak średnio oceniam
      max. 3-4 miesiace, choć i tak zależy od sądu i od wydziału).

Jeśli nie masz swojego mieszkania/domu i w tym zamieszkasz i będziesz mieszkać
      przez następne 5 lat (zameldowanie) a rodzice zdecydowaliby podarować Ci ten
      lokal - możesz skorzystać z ulgi w podatku (zakładam, że pow. użytk. mieszkanka
      nie przekracza 110 m.kw).
      Taksa notarialna i opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej niestety
      będą i to liczone od rynkowej wartości tego lokalu.

Gotowa jestem policzyć Ci te wszystkie opłaty (i od nabycia przez rodziców a
      potem przez Ciebie, ale musisz mi koniecznie podać rynkową wartość tego
      lokalu).

Wierząc, że wszystko jasne dla Ciebie - pozdrawiam serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka