altu 19.11.04, 12:17 jezeli sie sprzedaje mieszkanie w ciągu 5 lat od jego nabycia, to podatek dochodowy jest płacony? w jakiej wysokości? a jezeli sprzedaje sie mieszkanie, ktorego wlascielem jest sie np. 15 lat, to wtedy tez podlega opodatkowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.kka Re: sprzedaz mieszkania 19.11.04, 13:06 Podatku nie płaci się jezeli jest się posiadaczem nieruchomości 5 lat kalendarzowych! czyli od stycznia do grudnia.. Jeżeli sprzeda sie przed upływem tych 5-ciu lat, to można być zwolnionym jezeli się wydatkuje pieniądze ze sprzedaży na cele mieszkaniowe.. W tym celu należy udać się do US i napisać oświadczenie.. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
m.kka Re: sprzedaz mieszkania 19.11.04, 13:06 aaa...no i jest on w wysokości 10% Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: sprzedaz mieszkania 23.11.04, 18:33 Cześć Wam, ja się wtrącę do Was (już taka moja natura jeśli nie wszystko dla mnie w sposób jasny wynika z postu autora!) i postaram się napisać trochę szerzej. 1. O podatku dochodowym mówimy wtedy jeśli sprzedajemy mieszkanie nabyte INACZEJ aniżeli w spadku bądź darowiźnie. W takim przypadku jeśli od nabycia nie minęło 5 lat (a nie liczy się roku, w kórym nabyliśmy, czyli liczymy od 1.01. roku następnego) mamy do zapłącenia podatek dochopdowy 10%, chyba, że przeznaczymy na cele mieszkaniowe co najmniej całą uzyskaną cenę na co mamy DWA LATA (licząc od dnia zbycia). 2. Może być taka sytuacja, że sprzedajemy mieszkanie nabyte w spadku bądź darowiźnie. I tutaj dwie kwestie: a). przy nabyciu spadku bądź darowizny zapłaciliśmy podatek od spadku bądź darowizny. Jeśli tu sprzedamy choćby nie minęło 5 lat - nie płacimy do urzędu skarbowego nic a co zrobimy z uzyskanymi pieniędzmi to nasza prywatna sprawa. b). przy nabyciu spadku bądź darowizny skorzystaliśmy ze zwolnienia od podatku deklarując, że będziemy w tym lokalu mieszkać przez 5 lat. Jeśli w takim przyapdku sprzedamy przed upływem 5 lat to urząd skarbowy cofnie nam wówczas zastosowaną ulgę i musimy zapłacić podatek od spadku/darowizny (do 7% albo 12% - zależy od kogo). Możemy tego cofnięcia uniknąć, ale tylko wówczas jeśli w ciągu SZEŚCIU MIESIĘCY nabędziemy budynek lub uzyskamy pozwolenie na jego budowę albo nabędziemy inny lokal, a nadto uprawdopodobnimy, że ta zmiana była spowodowana koniecznością zmiany warunków mieszkaniowych (uczulam na rozumienie tegoż - można wg mnie dość dowolnie interpretować). I tak, doprecyzowując nieco wypowiedź Mkka - wcięłam się Wam w rozważania, za co przepraszam, ale obie Was bardzo cieplutko pozdrawiam:-) B. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: sprzedaz mieszkania 24.11.04, 12:40 droga bebiak:) dzieki za wyjaśnienie. bo własnie się miałam zgłosić z zapytaniem, co, jezeli to mieszkanie nabylo sie wczesniej w drodze spadku.. ale dzieki za obszerne wyjasnienie.. pozdrawiam, trzymaj sie ciepło:) a. Odpowiedz Link Zgłoś