Dodaj do ulubionych

opłaty notarialne

30.11.04, 12:21
Witam,
właśnie uruchamiam kredyt na zakup nieruchomości.
Mam podpisaną już umowę przedwstępną.
Będzie to kredyt hipoteczny i dodatkowo na remont. Dom z działką (85.000) i
remont (50.000).
Interesuje mnie suma kosztów, jakie będę musiała ponieść podczas podpisywania
umowy notarialnej a także podczas zakładania hipoteki.

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona

Obserwuj wątek
    • bebiak Re: opłaty notarialne 01.12.04, 18:54
      Witaj, nie jestem pewna czy dobrze rozumiem rozłożenie kwot - stąd jak coś nie
      tak rozumiem to krzycz koniecznie.

iwona1234 napisała:

> właśnie uruchamiam kredyt na zakup nieruchomości.
      > Mam podpisaną już umowę przedwstępną.
      > Będzie to kredyt hipoteczny i dodatkowo na remont. Dom z działką (85.000) i
      > remont (50.000).
      > Interesuje mnie suma kosztów, jakie będę musiała ponieść podczas podpisywania
      > umowy notarialnej a także podczas zakładania hipoteki.

Ja rozumiem to tak, że dom z działką (nieruchomość) kupujesz za cenę 85.000,-
      zł. Czy tak? Jeśli nie - to koniecznie napisz.
      Póki co liczę Ci opłaty od UMOWY SPRZEDAŻY za cene 85.000,-zl:
      - podatek od czynności cywilnoprawnych: 1.700,-zł
      - taksa notarialna: 1.135,-zl + VAT 22% tj. 249,70,-zł
      - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 44,-zł
      - opłata sądowa za wpis Ciebie jako właściciela do ksiegi: 1.140,-zł
      - wypisy: ok. 180,-zł (zależy jak długa umowa a jedna strona = 7,32,-zł z VAT-
      em).
      Koniecznie popatrz czy rzeczywiście taką masz cenę - jak inną to napisz,
      policzę jeszcze raz.

Potem będziesz USTANAWIAŁA HIPOTEKĘ zabezpieczającą spłatę kredytu.
      Tutaj chwilowo jeśli chodzi o koszty jestem bezradna chyba, że coś założę (a
      jeśli źle to sprostuj koniecznie). Mogę założyć, że skoro kredytu masz w sumie
      135.000,-zł to bank może chcieć ustanowienia hipoteki kaucyjnej do kwoty
      (przyjmijmy) 202.500,-zł.
      Gdyby to tak było to:
      - opłaty sądowej od wpisu hipoteki do tej kwoty 1.172,50,-zł
      - podatku od czynności cywilnoprawnych 19,-zl (stały przy kaucyjnej).

I tu jeszcze kilka słów wyjaśnienia.
      Mamy rozporządzenie szczególne, wg którego przy kredycie na nabycie
      nieruchomości opłata sądowa od wpisu hipoteki do ksiegi winna wynosić połowę
      tej kwoty, którą Ci napisałam, ale wg mnie ponieważ kredyt jest również na
      remont to nie powinnaś być liczona wg tego szczególnego rozporzadzenia (jeśli
      sąd Ci mniej policzy to oczywiście świetnie ale nie umiem Cię zapewnić stąd
      przygotuj sie na taka kwotę jak napisałam - o ile założenia moje słuszne).
      Popatrz do umowy kredytowej na to co jest zabezpieczeniem spłaty kredytu. Ja
      przyjęłam, że hipoteka kaucyjna w takiej kwocie jak Ci napisałam, ale to wcale
      tak być nie musi. Mogą być hipoteki swie (zwykła + kaucyjna), a może jedna,
      kaucyjna w zupełnie innej wysokości? Nie wiem Iwono, naprawdę nie wiem.

Wierząc, że jasne - pozdrawiam Cię serdecznie i poczekam na Twe ewentualne
      sprostowania.
      B.
      • iwona1234 Re: opłaty notarialne 03.12.04, 13:06
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
        Wszystko się zgadza.

Pozdrawiam,
        Iwona
      • iwona1234 jeszcze raz opłaty notarialne 17.01.05, 10:24
        Witam serdecznie jeszcze raz!!

Bank jako zabezpieczenie przyjął hipotekę kaucyjną w wysokości 272.000. Czy
        będzie to miało wpływ na wcześniej wyliczone kwoty (przyjęłyśmy, że będzie to
        202.500)? Pozostałe kwoty pozostają bez zmian.
        Jeżeli kwoty ulegną zmianie bardzo proszę o ponowne ich wyliczenie.

Pozdrawiam,
        Iwona.

bebiak napisała:

> Witaj, nie jestem pewna czy dobrze rozumiem rozłożenie kwot - stąd jak coś
        nie
        > tak rozumiem to krzycz koniecznie.
        >
        > iwona1234 napisała:
        >
        > > właśnie uruchamiam kredyt na zakup nieruchomości.
        > > Mam podpisaną już umowę przedwstępną.
        > > Będzie to kredyt hipoteczny i dodatkowo na remont. Dom z działką (85.000)
        > i
        > > remont (50.000).
        > > Interesuje mnie suma kosztów, jakie będę musiała ponieść podczas podpisyw
        > ania
        > > umowy notarialnej a także podczas zakładania hipoteki.
        >
        > Ja rozumiem to tak, że dom z działką (nieruchomość) kupujesz za cenę 85.000,-
        > zł. Czy tak? Jeśli nie - to koniecznie napisz.
        > Póki co liczę Ci opłaty od UMOWY SPRZEDAŻY za cene 85.000,-zl:
        > - podatek od czynności cywilnoprawnych: 1.700,-zł
        > - taksa notarialna: 1.135,-zl + VAT 22% tj. 249,70,-zł
        > - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 44,-zł
        > - opłata sądowa za wpis Ciebie jako właściciela do ksiegi: 1.140,-zł
        > - wypisy: ok. 180,-zł (zależy jak długa umowa a jedna strona = 7,32,-zł z VAT-
        > em).
        > Koniecznie popatrz czy rzeczywiście taką masz cenę - jak inną to napisz,
        > policzę jeszcze raz.
        >
        > Potem będziesz USTANAWIAŁA HIPOTEKĘ zabezpieczającą spłatę kredytu.
        > Tutaj chwilowo jeśli chodzi o koszty jestem bezradna chyba, że coś założę (a
        > jeśli źle to sprostuj koniecznie). Mogę założyć, że skoro kredytu masz w
        sumie
        > 135.000,-zł to bank może chcieć ustanowienia hipoteki kaucyjnej do kwoty
        > (przyjmijmy) 202.500,-zł.
        > Gdyby to tak było to:
        > - opłaty sądowej od wpisu hipoteki do tej kwoty 1.172,50,-zł
        > - podatku od czynności cywilnoprawnych 19,-zl (stały przy kaucyjnej).
        >
        > I tu jeszcze kilka słów wyjaśnienia.
        > Mamy rozporządzenie szczególne, wg którego przy kredycie na nabycie
        > nieruchomości opłata sądowa od wpisu hipoteki do ksiegi winna wynosić połowę
        > tej kwoty, którą Ci napisałam, ale wg mnie ponieważ kredyt jest również na
        > remont to nie powinnaś być liczona wg tego szczególnego rozporzadzenia (jeśli
        > sąd Ci mniej policzy to oczywiście świetnie ale nie umiem Cię zapewnić stąd
        > przygotuj sie na taka kwotę jak napisałam - o ile założenia moje słuszne).
        > Popatrz do umowy kredytowej na to co jest zabezpieczeniem spłaty kredytu. Ja
        > przyjęłam, że hipoteka kaucyjna w takiej kwocie jak Ci napisałam, ale to
        wcale
        > tak być nie musi. Mogą być hipoteki swie (zwykła + kaucyjna), a może jedna,
        > kaucyjna w zupełnie innej wysokości? Nie wiem Iwono, naprawdę nie wiem.
        >
        > Wierząc, że jasne - pozdrawiam Cię serdecznie i poczekam na Twe ewentualne
        > sprostowania.
        > B.
        • bebiak Re: jeszcze raz opłaty notarialne 18.01.05, 17:02
          Witam Cię ponownie:-))

iwona1234 napisała:

> Bank jako zabezpieczenie przyjął hipotekę kaucyjną w wysokości 272.000. Czy
          > będzie to miało wpływ na wcześniej wyliczone kwoty (przyjęłyśmy, że będzie to
          > 202.500)? Pozostałe kwoty pozostają bez zmian.
          > Jeżeli kwoty ulegną zmianie bardzo proszę o ponowne ich wyliczenie.

Wobec tego ulegnie zmianie opłata sądowa od wpisu hipoteki do księgi wieczystej
          (liczyłam ją od niżej kwoty).
          Przy kwocie 272.000,-zł powinno to być 1.520,-zł.
          Oczywiście wszystkie moje rozważania co do tej wysokości nadal aktualne (z
          tamtego postu).
          Podatek też się nie zmienia bo jak rozumiem nadal piszemy o hipotece kaucyjnej
          a ten w takim pzypadku jest stały i wynosi 19,-zł.

Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • iwona1234 Re: jeszcze raz opłaty notarialne 21.01.05, 13:45
            Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Teraz już wszystko jest jasne.
            Wszystkie formalności będę załatwiać najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu
            więc sprawa jest już na finiszu.

W tym miejcu jeszcze raz dziękuję za fachową pomoc :)
            Pozdrawiam,
            Iwona.
          • iwona1234 Re: jeszcze raz opłaty notarialne - prośba do B 24.03.05, 10:05
            Witam ponownie,
            a już myślałam, że wszystko wiem :)
            Właśnie wróciłam z sądu. Sąd mnie zaskoczył naliczając opłatę sądowa od wpisu
            hipoteki do księgi wieczystej w wysokości 280 zł !!!
            Dopytywałam czy będę ponosić jeszcze jakieś opłaty w późniejszym terminie -
            Pani przekonała mnie, że NIE twierdząc, że kwota jest naliczana tylko od kwoty
            zakupu nieruchomości - nie wlicza się do tego kwoty przeznaczonej na remont.
            Podbiła pieczątką przyjęcie wniosku (to dla banku), wystawiła zaświadczenie o
            uiszczeniu opłaty i tyle.
            Jak to wytłumaczyć??

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Iwona.

bebiak napisała:

> Witam Cię ponownie:-))
            >
            > iwona1234 napisała:
            >
            > > Bank jako zabezpieczenie przyjął hipotekę kaucyjną w wysokości 272.000. C
            > zy
            > > będzie to miało wpływ na wcześniej wyliczone kwoty (przyjęłyśmy, że będzi
            > e to
            > > 202.500)? Pozostałe kwoty pozostają bez zmian.
            > > Jeżeli kwoty ulegną zmianie bardzo proszę o ponowne ich wyliczenie.
            >
            > Wobec tego ulegnie zmianie opłata sądowa od wpisu hipoteki do księgi
            wieczystej
            >
            > (liczyłam ją od niżej kwoty).
            > Przy kwocie 272.000,-zł powinno to być 1.520,-zł.
            > Oczywiście wszystkie moje rozważania co do tej wysokości nadal aktualne (z
            > tamtego postu).
            > Podatek też się nie zmienia bo jak rozumiem nadal piszemy o hipotece
            kaucyjnej
            > a ten w takim pzypadku jest stały i wynosi 19,-zł.
            >
            > Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
            • bebiak Re: Do Iwony1234 28.03.05, 14:14
              Witaj Iwono,

iwona1234 napisała:

> Witam ponownie,
              > a już myślałam, że wszystko wiem :)
              > Właśnie wróciłam z sądu. Sąd mnie zaskoczył naliczając opłatę sądowa od wpisu
              > hipoteki do księgi wieczystej w wysokości 280 zł !!!
              > Dopytywałam czy będę ponosić jeszcze jakieś opłaty w późniejszym terminie -
              > Pani przekonała mnie, że NIE twierdząc, że kwota jest naliczana tylko od
              >kwoty zakupu nieruchomości - nie wlicza się do tego kwoty przeznaczonej na
              >remont.
              > Podbiła pieczątką przyjęcie wniosku (to dla banku), wystawiła zaświadczenie o
              > uiszczeniu opłaty i tyle.
              > Jak to wytłumaczyć??

Przyznam, ze w ogóle nie rozumiem skąd kwota 280,-zł :-(( Noo, nie rozumiem i
              już.
              Przejrzałam naszą rozmowę i wynika mi z niej, że masz hipotekę 272.000,-zł a
              kredyt udzielony na nabycie nieruchomości oraz na remont.
              Jeśli tak to wynika z oświadczenia banku (potwierdź mi to koniecznie) to opłata
              za wpis takiej hipoteki winna wynosić 1.520,-zł.
              Owszem, mamy rozporządzenie szczególne, który daje stawki niższe ale dla
              kredytów przeznaczonych na nabycie nieruchomości (a u Ciebie plącze się jeszcze
              ten remont). Ta niższa opłata (gdyby pominąć remont) wynosiłaby 760,-zł, ale z
              uwagi na remont winno być to 1.520,-zl.
              Co to jest te 280,-zł? Napisz mi to koniecznie bo nie rozumiem:(

Całą Twoją sytuację rozumiem w ten sposób, że złożyłaś wniosek, uiściłaś te
              (wskazane przez sąd) 280-,-zł, urzędniczka obiecała, że to już wszystko a Ty
              się niepokoisz bo moja kwota była znacznie wyższa, czy tak?
              Iwona, powiem szczerze, że jeśli to taka sytuacja jak się domyślam, to może się
              uda i sąd wpisze Ci tę hipotekę ale równie dobrze może być tak, że sędzia się
              dopatrzy tak naliczonej opłaty sądowej i dostaniesz wezwanie do uzupełnienia
              (to się zdarza niestety).

• iwona1234 Re: Do Iwony1234 30.03.05, 10:26
                Dziękuję za kolejną odpowiedź.

Rzeczywiście trochę się martwię tą niską opłatą (dokładnie wyniosła ona 286 zł).

Istotnie bank zarządał hipoteki kaucyjnej w wysokości 272 tys. zł. A kredyt był
                przeznaczony na zakup nieruchomości z działką i na remont (podział 85 tys. na
                nieruchomość a 50 tys. na remont)i takie informacje znalazły się w oświadczeniu.

Złożyłam w sądzie wniosek o wpis hipoteki do księgi wieczystej, do którego było
                dołączone oświadczenie banku. Otrzymałam jeden z wniosków podbity przez sąd (w
                celu przedstawienia w banku) i zaświadczenie o uiszczeniu opłaty.
                Zostałam poinformowana, że otrzymam listem poleconym informację jak wpis
                zostanie dokonany (takie powiadomienie otrzyma także bank).
                Tego samego dnia te dokumenty przedstawiłam w banku - wszystko było w porządku
                i został mi już uruchomiony kredyt.

Ja jestem jeszcze bardziej zaskoczona niż Ty. Oczywiście będę się cieszyć
                jeżeli okaże się, że ta kwota nie będzie wyższa ale z drugiej strony nie
                chciałabym żeby w przyszłości wynikły z tego jakieś kłopoty.

Pozdrawiam,
                Iwona.
                • iwona1234 Re: Do Iwony1234 01.04.05, 13:17
                  podnosze :)

iwona1234 napisała:

> Dziękuję za kolejną odpowiedź.
                  >
                  > Rzeczywiście trochę się martwię tą niską opłatą (dokładnie wyniosła ona 286
                  zł)
                  > .
                  >
                  > Istotnie bank zarządał hipoteki kaucyjnej w wysokości 272 tys. zł. A kredyt
                  był
                  >
                  > przeznaczony na zakup nieruchomości z działką i na remont (podział 85 tys. na
                  > nieruchomość a 50 tys. na remont)i takie informacje znalazły się w
                  oświadczeniu
                  > .
                  >
                  > Złożyłam w sądzie wniosek o wpis hipoteki do księgi wieczystej, do którego
                  było
                  >
                  > dołączone oświadczenie banku. Otrzymałam jeden z wniosków podbity przez sąd
                  (w
                  > celu przedstawienia w banku) i zaświadczenie o uiszczeniu opłaty.
                  > Zostałam poinformowana, że otrzymam listem poleconym informację jak wpis
                  > zostanie dokonany (takie powiadomienie otrzyma także bank).
                  > Tego samego dnia te dokumenty przedstawiłam w banku - wszystko było w
                  porządku
                  > i został mi już uruchomiony kredyt.
                  >
                  > Ja jestem jeszcze bardziej zaskoczona niż Ty. Oczywiście będę się cieszyć
                  > jeżeli okaże się, że ta kwota nie będzie wyższa ale z drugiej strony nie
                  > chciałabym żeby w przyszłości wynikły z tego jakieś kłopoty.
                  >
                  > Pozdrawiam,
                  > Iwona.
      • kmmakowscy Re: opłaty notarialne 19.01.05, 21:40
        hej B.
        w poscie ponizej pisalas o oplacie sadowej od wpisu do hipoteki. jak sie to
        oblicza? chce kupic dzialke na kredyt, wszystkie inne oplaty dzieki twoim
        wypowiedziom na forum juz rozpracowalem, ta jest ostatnia (chyba?).
        pozdrawiam, mikm
    • iwona1234 Re: opłaty notarialne 03.12.04, 14:42
      Mam jeszcze jedno pytanie - czy w przypadku kiedy oboje z mężem będziemy
      właścicielami opłata sądowa za wpis właścicieli do księgi będzie liczona
      podwójnie??

Pozdrawiam,
      Iwona.
      • bebiak Re: opłaty notarialne 03.12.04, 16:05
        Cześć,

iwona1234 napisała:

> Mam jeszcze jedno pytanie - czy w przypadku kiedy oboje z mężem będziemy
        > właścicielami opłata sądowa za wpis właścicieli do księgi będzie liczona
        > podwójnie??

Nie Iwonko: małżonkowie nabywający na zasadach małżeńskiej wspólności ustawowej
        traktowani są jak jedna osoba (jak jeden podmiot).

Dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • iwona1234 Re: opłaty notarialne 06.12.04, 12:51
          Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie,
          Iwona.
          • joanb Re: opłaty notarialne 08.12.04, 16:38
            Drogi Bebiaku:) Juz kiedys mi pomoglas w wyliczeniu kosztow u notariusza, ale
            niestety nie moge znalezc tego na forum. Wiec, prosze Cie jeszcze raz o pomoc.
            Cena mieszkania - 305 tys., wiec ile trzeba bedzie zaplacic u notariusza?
            Bylabym wdzieczna za szybka odpowiedz. Dziekuje i pozdrawiam.
            • bebiak Re: opłaty notarialne 08.12.04, 16:45
              Witaj, nawet pamiętam Twój nick:-)) ale sprawy - nie:(((

joanb napisała:

> Drogi Bebiaku:) Juz kiedys mi pomoglas w wyliczeniu kosztow u notariusza, ale
              > niestety nie moge znalezc tego na forum. Wiec, prosze Cie jeszcze raz o
              >pomoc.
              > Cena mieszkania - 305 tys., wiec ile trzeba bedzie zaplacic u notariusza?
              > Bylabym wdzieczna za szybka odpowiedz. Dziekuje i pozdrawiam.

Napisz mi od jakiej umowy te opłaty (zupełnie przecież nie pamiętam). Co Ty
              nabywasz? Od kogo?
              Będę tu dziś troszkę pracować choć z przerwami stąd doprecyzuj się koniecznie.
              Pozdrowionka. B.
              • joanb Re: opłaty notarialne 08.12.04, 23:35
                Oczywiscie juz pisze. Mieszkanie nowe, kupione od developera na wspolwlasnosc,
                ale nie z mezem. Czy cos jeszcze powinnam Ci podac, bo nie pamietam? Dzieki.
                • joanb Re: opłaty notarialne 08.12.04, 23:38
                  Acha, nie wiem, czy to wazne, ale na polowe wartosci mieszkania mamy kredyt
                  hipoteczny w banku...
                  • joanb Re: opłaty notarialne 09.12.04, 20:12
                    Bebiaku, ponawiam moja prosbe o pomoc. Jesli bedziesz potrzebowala jeszcze
                    wiecej dodatkowych informacji, prosze daj znac. Dziekuje i pozdrawiam.
                    • bebiak Re: opłaty notarialne - do Joanb 12.12.04, 17:11
                      Witaj, jeśli mamy cenę 305.000,-zl a kupujecie na współwłasność ułamkową to
                      przyjmijmy, że po połowie, a zatem każdy z Was po 152.500,-zł.
                      Napisałam o tym dlatego, że ten gorszy wariant w sensie opłat, który może Was
                      spotkać to pobranie opłat od ceny każdego z udziałów a notariusz ma takie
                      prawo.
                      Przy tym gorszym wariancie - od udziałów opłaty wyglądałyby tak:
                      OD KAŻDEGO Z WAS
                      - taksy notarialnej: 1.472,-zł + VAT 22% tj. 323,84,-zł
                      - opłaty sądowej za wpis prawa wlasności: 1.845,-zł

Do tego dochodzi (raz płacone):
                      - opłata sądowa za druk księgi wieczystej: 40,-zł
                      - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł
                      - wypisy: ok. 380,-zł (za jedną stronę 7,32,-zł już z VAT-em)

Wszystko to płacicie u notariusza przy zawieraniu umowy.
                      Joasiu, jeśli nabywacie inaczej aniżeli po 1/2 części to napisz - przeliczę to
                      jeszcze raz.
                      I zapytaj developera czy od całości odprowadza VAT - jeśli tak to nie płacicie
                      podatku do czynności cywilnoprawnych a jeśli nie to dojdzie jeszcze 2% PCC od
                      wartości udzialu w gruncie (ale dziś to już rzadko się zdarza choć się zdarza).

Kwestia kredytu ma znaczenie dla późniejszego ustanowienia hipoteki (dla
                      kosztów samej umowy sprzedaży - nie). Dla kosztów z tą czynnościa ma znaczenie
                      wysokość hipoteki (nie kredytu!!) oraz rodzaj hipoteki jak też cel na jaki
                      został kredyt udzielony.
                      Wierząc, że jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
                      • joanb Re: opłaty notarialne - do Joanb 14.12.04, 11:17
                        Dzieki Bebiaku:) Zerkne jak z tym VAT-em i dam Ci jeszcze znac. A jesli chodzi
                        o podzial, to jest po 1/2 dla kazdego:) Pozdrawiam.
                        • joanb Re: opłaty notarialne - do Joanb 16.12.04, 11:33
                          Bebiaku, mam jeszcze pytanie. Jak Ty liczysz te oplaty np. takse notarialna i
                          oplate sadowa, bo mi znajomy notariusz, jakos inaczej wyliczyl? Moglabys mi
                          napisac? Dziekuje i pozdrawiam:)
                          • bebiak Re: opłaty notarialne - do Joanb 16.12.04, 17:20
                            Witaj Joasiu,

joanb napisała:

> Bebiaku, mam jeszcze pytanie. Jak Ty liczysz te oplaty np. takse notarialna i
                            > oplate sadowa, bo mi znajomy notariusz, jakos inaczej wyliczyl? Moglabys mi
                            > napisac?

Bo może policzył od całości a nie od udziałów? Decyzja notariusza [od całości
                            jest dla Was korzystniejsze]. Ale ponieważ ma prawo pobrać od udziałów przy
                            nabyciu na współwłasność ułamkową ja zawsze podaję ten gorszy wariant - czyli
                            liczę od udziałów.

Taksę dla wartości powyżej 60.000,-zł (i nieruchomości) liczy się tak:
                            1.010,-zł + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł. Do tego zawsze VAT - 22% [od
                            tej taksy].
                            Jeśli liczyć od całości to
                            305.000,-zł - 60.000,-zł = 245.000,-zł. Z tego 0,5% = 1.125,-zł. Dodajemy
                            początkowe 1.010,-zł co w sumie nam daje kwotę: 2.235,-zł netto.
                            Jeśli liczyć od udziałów to
                            152.500,-zł - 60.000,-zł = 92.500,-zł. Z tego 0,5% = 462,50,-zł. Dodajemy
                            początkowe 1.010,-zł co w sumie nam daje 1.472,50,-zł netto, z tym, że w tym
                            przypadku (liczenia od udziałów) oczywiście razy dwa.

Podobnie z opłatą sądową.
                            Liczy się ją tak dla wartości powyżej 100.000,-zł: 6.600,-zł + 5% od nadwyżki
                            powyżej 100.000,-zł i z tego do zapłacenia w przypadku wpisu własności 1/5
                            część.
                            Jeśli to liczyć od całości to macie
                            305.000,-zł - 100.000,-zł = 205.000,-zł. Od tego 5% tj. 10.250,-zł. Dodajemy do
                            tego 6.600,-zł i mamy kwotę 16.850,-zł. I z tej kwoty płacimy 1/5 część czyli
                            3.370,-zł.
                            Jeśli od udziałów to
                            152.500,-zł - 100.000,-zł = 52.500,-zł. Od tego 5% tj. 2.625,-zł. Dodajemy do
                            tego 6.600,-zł i mamy kwotę 9.225,-zł. I z tej kwoty płacimy 1/5 część czyli
                            1.845,-zł (przy czym w przypadku pobierania od udziałów oczywiście razy dwa).

A może Ty nie nabywasz od developera tylko od spółdzielni na przykład? Wtedy
                            jest inaczej Joasiu. Przeanalizuj to co Ci napisałam i porównaj z tym co
                            policzył Ci notariusz. I przyjdź tutaj z tym do mnie (w wolnej chwili ofkors)
                            bo aż mnie to intryguje.
                            I jeszcze jedno co może mieć wpływ na inną taksę (ale tylko taksę): zdarza się
                            czasami, że kiedy developer zleca przygotowanie umów notariuszowi coś tam
                            wynegocjuje dla swoich nabywców (ale ja oczywiście tego zakładać przecież nie
                            mogę stąd liczę zgodnie z taksą).

• joanb Re: opłaty notarialne - do Joanb 17.12.04, 11:36
                              Witaj Bebiak-u:) Dziekuje Ci bardzo za szczegolowe wyliczenia. Juz wszystko
                              wiem, pzreczytalam sobie w Lexi-e i sprawdzilam, jak to liczyl notariusz. Po
                              prostu do tych kwot dodal jeszcze oplaty sadowe: 200 zl i 40 zl. Wszystko jest
                              OK. Jeszcze raz slicznie dziekuje i pozdrawiam:)
    • maciek_26 Prosba o wyliczenie 24.01.05, 10:54
      Dane:
      Zakup mieszkania od developera na rynku pierwotnym...
      Wartosc ok 167 000
      Kredyt w banku: hipoteka zwykla i kaucyjna (nie pamietam do jakiej wysokosci),
      mieszkanie kupione wspolnie -brak rozdzielnosci majatkowej.
      Interesuje mnie ile mam przygotowac na notariusza i wszelkie oplaty sadowe i
      inne...
      Czy te dane sa wystarczajace ?
      Z gory dziekuje za odpowiedz ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka