Dodaj do ulubionych

Akt Notarialny a ustanowienie KW

16.12.04, 19:52
Szanowni państwo,

Mam następujące pytanie do kogoś kto orientuje się w temacie, otóż jakiś czas
temu kupiłem mieszkanie u developera, miałem na październik termin podpisania
aktu notarialnego i w ostatniej chwili podpisanie aktu zostało odwołane przez
kancelarię notarialną z powodu braku aktualnej ewidencji lokali użytkowych z
urzędu gminy, developer oraz kancelaria notarialna twierdzą, że posiadanie
takiego dokumentu jest niezbędne przy wniosku o ustanowienie KW i wymóg ten
zaczął obowiązywać od września tego roku, bez tego dokumentu sąd może
odrzucić wniosek o ustanowienie KW i przepada opłata za ten wniosek tj. ok
2000 zł. Dokument jest w gminie w trakcie przygotowania ale gmina
nierychliwa...Jako że zmieniam bank w którym kredytuję swoje mieszkanie akt
notarialny potrzebuję jak najszybciej (wymóg nowego banku), zadzwoniłem do
sądu do wydziału KW i zapytałem czy mogę podpisać akt notarialny bez
składania wniosku o ustanowienie KW, odpowiedziano mi że jak najbardziej, że
księgę wieczystą mogę założyć później jak bedą wszystkie dokumenty z gminy.
Zadzwoniłem do kancelarii notarialnej gdzie mam podpisać akt (kancelaria
notarialna jest wyznaczona przez developera i nie ma siły żeby ją zmienić) i
przedstawiłem sprawę, że chciałbym podpisać akt notarialny bez wnioskowania o
KW, usłyszałem że nie ma mowy i że ta kancelaria nie stosuje takich praktyk i
muszę czekać. Pytanie brzmi czy faktycznie jestem skazany na łaskę bądź
niełaskę pani notariusz i czy faktycznie istnieje wymóg złożenia wniosku o
ustanowienie KW w momencie podpisywania aktu notarialnego.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Akt Notarialny a ustanowienie KW 19.12.04, 13:48
      Witaj Jarku,

jaroslaw14 napisał:

> Mam następujące pytanie do kogoś kto orientuje się w temacie, otóż jakiś czas
      > temu kupiłem mieszkanie u developera, miałem na październik termin podpisania
      > aktu notarialnego i w ostatniej chwili podpisanie aktu zostało odwołane przez
      > kancelarię notarialną z powodu braku aktualnej ewidencji lokali użytkowych z
      > urzędu gminy, developer oraz kancelaria notarialna twierdzą, że posiadanie
      > takiego dokumentu jest niezbędne przy wniosku o ustanowienie KW i wymóg ten
      > zaczął obowiązywać od września tego roku, bez tego dokumentu sąd może
      > odrzucić wniosek o ustanowienie KW i przepada opłata za ten wniosek tj. ok
      > 2000 zł. Dokument jest w gminie w trakcie przygotowania ale gmina
      > nierychliwa...

Od września rzeczywiście jest problem, bo do tej pory tak naprawdę rozpoznanie
      wniosku bez wypisu z kartoteki lokali (bo o niej mówimy) zależało od sędziego:
      od ponad roku winny być te wypisy dołączane ale sędziowie znając sytuację w
      Dzielnicach - w większości rozpoznawali wnioski i bez tego dokumentu. Od
      września sąd się skomputeryzował i powstał problem, bo jak wypowiedzieli się
      niedawno sędziowie w prasie już nie jest to od nich zależne - teraz komputer
      nie przyjmuje takiego wniosku po prostu. I mamy sytuację taką jak u Ciebie
      niestety.

>Jako że zmieniam bank w którym kredytuję swoje mieszkanie akt
      > notarialny potrzebuję jak najszybciej (wymóg nowego banku), zadzwoniłem do
      > sądu do wydziału KW i zapytałem czy mogę podpisać akt notarialny bez
      > składania wniosku o ustanowienie KW, odpowiedziano mi że jak najbardziej, że
      > księgę wieczystą mogę założyć później jak bedą wszystkie dokumenty z gminy.
      > Zadzwoniłem do kancelarii notarialnej gdzie mam podpisać akt (kancelaria
      > notarialna jest wyznaczona przez developera i nie ma siły żeby ją zmienić) i
      > przedstawiłem sprawę, że chciałbym podpisać akt notarialny bez wnioskowania o
      > KW, usłyszałem że nie ma mowy i że ta kancelaria nie stosuje takich praktyk i
      > muszę czekać. Pytanie brzmi czy faktycznie jestem skazany na łaskę bądź
      > niełaskę pani notariusz i czy faktycznie istnieje wymóg złożenia wniosku o
      > ustanowienie KW w momencie podpisywania aktu notarialnego.

Wg mnie obowiązkiem notariusza jeśli sporządza umowę przeniesienia własności
      nieruchomości jest zamieszczenie stosownego wniosku w umowie i złożenie tego
      wniosku do sądu (notariusz ma na to 3 dni). Nie spotkałam się jak dotąd z
      sytuacją, o kórej piszesz i stanowiskiem sądu jestem zaskoczona. Myślę, że w
      rozmowie z sądem mogło powstać jakieś niedorozumienie: taka sytuacja, o której
      wspominasz jest możliwa ale przy przeniesieniu spółdzielczego prawa do lokalu.
      Tu rzeczywiście możesz sobie wniosek o założenie księgi wieczystej składać
      później a to dlatego, że dla spółdzielczego prawa nie ma obowiązku zakładania
      księgi wieczystej (można, ale nie trzeba), a przy nieruchomości - księga
      wieczysta musi być prowadzona.
      Jak znajdę jutro w biurze chwilkę czasu (ale nie obiecuję, że jutro znajdę) to
      popatrzę do przepisów jak one się wypowiadają [tak dokładnie] w tej kwestii.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • bebiak Re: Akt Notarialny a ustanowienie KW 20.12.04, 19:34
        Witam Cię Jarku ponownie,
        niżej zamieszczam Ci treść art. 92 par. 4 ustawy Prawo o notariacie:

"Jeśli akt notarialny w swej treści zawiera przeniesienie, zmianę lub
        zrzeczenie się prawa ujawnionego w księdze wieczystej bądź obejmuje czynność
        przenoszacą własność nieruchomości, chociażby dla tej nieruchomości nie była
        prowadzona ksiega wieczysta, notariusz sporządzający akt jest obowiązany
        zamieścić w tym akcie wniosek o dokonanie wpisu w księdze wieczystej,
        zawierający wszystkie dane wymagane przepisami kpc. Notariusz jest obowiązany
        przesłać z urzędu sądowi właściwemu do prowadzenia ksiąg wieczystych wypis
        aktu notarialnego zawierajacy wniosek o wpis do księgi wieczystej wraz z
        dokumentami stanowiącymi podstawę wpisu, w terminie trzech dni od sporządzenia
        aktu".

Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • jaroslaw14 Re: Akt Notarialny a ustanowienie KW 21.12.04, 12:36
          Witam serdecznie,

Dziękuję za wyjaśnienie, w końcu ktoś kto wie o czym mówi :-), bardzo mi to
          pomogło. Jeszcze raz edziękuję i życzę Wesołych Świąt i wspaniałego nowego roku.

Pozdrawiam
          Jarek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka