Dodaj do ulubionych

PILNE PYTANIE DO P. BEBIAK-dot. kupna mieszkania.

01.01.05, 15:37
Witam!
Po przeczytaniu wcześniejszych zapytań wiem, że się powtórzę, ale mam
kompletny chaos w głowie, bo wszyscy znajomi próbują pomóc, ale każdy mówi co
innego... Ale od początku:
Kupuję mieszkanie od developera. Zawarłam z nim już umowę rezerwacyjną i
wpłaciłam z tego tytułu 2000 zł. Developer otrzymał już prawomocne pozwolenie
na budowę i do 31 stycznia 2005 muszę podpisać umowę przedwstępną.
Zakończenie budowy planowane jest na połowę 2006r. Wiem, że umowę
przedwstępną mogę podpisać w dwóch wariantach: "zwykłą" albo w formie aktu
notarialnego u Notariusza z którym współpracuje developer. Chciałabym się
dowiedzieć ile mnie to będzie kosztowało i dokładnie za co teraz będę musiała
zapłacić (słyszałam, że podobno teraz wpłaca się ok. 50% opłaty, a po
zawarciu umowy sprzedaży kolejne 50% - czy to prawda?). Mieszkanie kosztuje
180000 brutto. Część kwoty za mieszkanie (ok. 90%) będzie kredytowana z
Banku. Jak wygląda kupno mieszkania "krok po kroku"? Co jeszcze powinnam
wiedzieć, podpisać lub czego nie podpisywać i za co zapłacić???
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam w ten Nowy Rok - Justyna
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: nabycie mieszkania od developera 04.01.05, 19:51
      Witaj Justyno,

trosia napisała:

> Kupuję mieszkanie od developera. Zawarłam z nim już umowę rezerwacyjną i
      > wpłaciłam z tego tytułu 2000 zł. Developer otrzymał już prawomocne pozwolenie
      > na budowę i do 31 stycznia 2005 muszę podpisać umowę przedwstępną.
      > Zakończenie budowy planowane jest na połowę 2006r. Wiem, że umowę
      > przedwstępną mogę podpisać w dwóch wariantach: "zwykłą" albo w formie aktu
      > notarialnego u Notariusza z którym współpracuje developer. Chciałabym się
      > dowiedzieć ile mnie to będzie kosztowało i dokładnie za co teraz będę musiała
      > zapłacić (słyszałam, że podobno teraz wpłaca się ok. 50% opłaty, a po
      > zawarciu umowy sprzedaży kolejne 50% - czy to prawda?). Mieszkanie kosztuje
      > 180000 brutto.

Masz co do zasady przy developerze trzy możliwości:
      1. umowę pisemna przedwstępną;
      2. umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego;
      3. umowę zobowiązujacą w trybie art. 9 ustawy o własnosci lokali (forma aktu
      oczywiście).

One wszystkie różnią się skutkami:

ad. 1 - ma wyłącznie skutek odszkodowawczy i nei daje Ci żadnych roszczeń ani
      do nieruchomości a nie do przymuszenia developera do zawarcia kiedykowiek umowy
      sprzedaży. Ona oczywiście nie kosztuje Cię nic w sensie opłat.

ad. 2 - ma ten skutek, że w przypadku uchylenia się developera od zawarcia
      umowy sprzedaży Ty możesz wnieść do sądu o wykonanie tej umowy (króko pisząc;
      sąd zastępuje sprzedające),
      ale:
      wg mnie kiedy developer nie wybuduje lokalu to i sąd nie przeniesie na Ciebie
      własności bo nie ma przedmiotu. Dla zawarcia tej umowy nie są wymagane żadne
      warunki, a wniosek o wpis roszczeń do księgi wieczystej może być zawarty ale
      nie musi (strony decydują).
      Ta umowa jako przedwstępna co do zasady podraża Ci koszty całego nabycia o
      taksę notarialną, bo notariusz ma prawo pobrać przy niej 100% + VAT i potem,
      przy umowie sprzedaży, również 100% + VAT. Oczywiście wiem, że w praktyce
      zdarzają sie różne wyniki negocjacji z notariuszami a i praktyka bywa różna -
      napisałam o zasadach.

ad. 3 - dla jej zawarcia wymagane jest spełnienie pewnych warunków:
      - developer musi być właścicielem/wieczystym użytkownikiem gruntu;
      - developer otrzymał pozwolenie na budowę;
      - roszczenia z tej umowy zostały wpisane do księgi wieczystej.
      Skutek tej umowy jest taki, ze jeśli developer zaprzestanie budowy to Ty możesz
      wnieść o wykonawcę zastępczego, który na koszt developera dokończy budowę.
      Ta umowa jest wg mnie dość sensowna, szczególnie jeśli harmonogram płatności
      ustali się tak, że płacisz developerowi nie w związku z nadejściem konkretnej
      daty tylko w zależności od postępów w budowie.
      Oplaty: tu kwestia dość niejasna wg mnie.
      Uważam (ale ja nie jestem notariuszem), że taka umowa mieści się w tym
      przepisie rozp. w spr. taksy notarialnej, który mówi o tym, że za nią płacimy
      50% a potem, przy przeniesieniu własności, drugie 50% (to art. 6). Wiem jednak,
      że praktyka tutaj jest rozbieżna i doprawdy nie umiem Cię o niczym zapewnić -
      spotkałam się z poglądami, że w tym przepisie (art. 6) nie o takich
      zobowiązujących ustawodawca myślał i stąd kwestia wygląda jak wygląda: po
      prostu musisz zapytać danego notariusza.

PEŁNA TAKSA od kwoty 180.000,-zł i developerze wynosi 1.610,-zł + VAT 22% tj.
      354,20,-zł.
      Do kosztów dojdą wypisy: przy umowie tej pierwszej umowie ok. 160,-zł (zależy
      jak długa umowa - płatne 7,32,-zł od strony).

>Część kwoty za mieszkanie (ok. 90%) będzie kredytowana z Banku.

Kredyt dla kosztów umowy sprzedaży nie ma żadnego znaczenia - to tak od razu
      tutaj.

>Jak wygląda kupno mieszkania "krok po kroku"?

Wyobrażam sobie, że kiedy lokal zostanie wybudowany i odebrany a Ty zapłacisz
      cenę, developer zbiera wszelkie wymagane dokumety (sporo i sporo czasu to
      zajmuje), składa je do notariusza a ten przygotowuje umowę sprzedaży. Dopiero
      podpisujac tę umowę - nabywasz lokal.
      W umowie zostanie zawarty wniosek do sądu o założenie księgi dla Twego lokalu,
      od tego wniosku notariusz pobierze opłatę sądową (od wartości) i w ciągu 3 dni
      złoży wypis aktu w sądzie (to obowiązek notariusza).
      Przy Twojej wartości 180.000,-zł ta opłata sądowa za wpis własnosci do ksiegi
      wynosi 2.120,-zł.

Do kosztów umowy sprzedaży dojdzie jeszcze:
      - oplata sądowa za druk nowej ksiegi: 40,-zł
      - wniosek do sądu: 2200,-zl + VAT 22% tj. 44,-zl
      - wypisy: ok. 350,-zł
      Wszystkie opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży.

Ty, za czas jakiś ale dopiero PO nabyciu będziesz w ślad za tym wnioskiem o
      założenie księgi składała wniosek o wpis hipoteki do ksiegi zabezpieczającej
      spłatę kredytu (i dla tej czynności kredyt ma znaczenie). Od tej czynności
      równiez będą opłaty - te uzależnione od rodzaju hipotek i ich wysokości (nie
      kredytu!) oraz celu na jaki został kredyt udzielony.

>Co jeszcze powinnam wiedzieć, podpisać lub czego nie podpisywać i za co
      >zapłacić???

Tego Ci nie umiem Justyno powiedzieć - wiele rzeczy jest groźnych, wiele
      koniecznych, wiele obojętnych, wiele niegroźnych. Ktoś (zakładam: obeznany i
      biegły w temacie) musiałby w całości przeczytać i zanalizować projekt Twojej
      umowy, żeby Ci o tym wszystkim powiedzieć.

Wierząc, że wszystko dla Ciebie w miarę zrozumiałe pozdrawiam Cie serdecznie.
      B.
      Wszystkiego dobrego i powodzenia (to zawsze takie stresujące i wierz mi, że o
      tym wiem, choć nie budowałam z developerem).
      • trosia Re: nabycie mieszkania od developera 04.01.05, 23:00
        Dziękuję bardzo za wyczerpującą informację! Mam jeszcze pytanie: czy notariusz
        lub developer może odmówić podpisania umowy zobowiązującej w trybie art. 9?
        Pojutrze się do nich wybieram :)
        Pozdrawiam - Justyna
        • bebiak Re: nabycie mieszkania od developera 04.01.05, 23:13
          Notariusz to nie jeśli są spełnione warunki, o których wspomniałam, natomiast
          spotkałam się z przypadkiem, że developer nie chciał takiej umowy zawrzeć i
          wtedy jest problem. Notariusz naciskać nie może - on napisze to co strony
          uzgodnią byle było to w granicach prawa, natomiast jeśli strony się nie mogą
          porozumieć a żadna nie ustąpi to raczej do umowy w ogóle nie dojdzie -
          zrozumiałe.
          Bądź póki co dobrej mysli.
          Dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • trosia Re: nabycie mieszkania od developera 06.01.05, 16:15
            Witam ponownie!
            Właśnie wróciłam od Notariusza. Dowiedziałam się, że za podpisanie umowy
            przedwstępnej zapłacę 50% taksy i wraz z dwoma wypisami wyniesie to ok. 1150 zł
            (dokładna wartość mieszkania: 180 327,54zł). I to jest proste. Problem pojawia
            się przy wpisie roszczeń do KW - podobno będzie mnie to kosztowało ok. 1600 zł
            i kolejne 800 zł po zakupie mieszkania żeby ten wpis wykreślić. Czy to prawda?
            Jak się to oblicza?? I co mi wogóle ten wpis daje? Czy nie wystarczy, że
            developer zobowiązuje się w umowie do:
            -wybudowania budynku zgodnie z pozwoleniem na budowę
            -ustanowienia odrębnej własności i założenia KW dla lokalu mieszkalnego
            -do wydania kupującemu lokalu
            -do zawarcia umowy sprzedaży tego lokalu.
            Zaznaczę, że wpłacam całą kwotę "z góry" - może wydaje się to niezbyt mądre
            skoro dopiero kopią dziurę w ziemi, ale w zamian za "pełną wpłatę" dają
            gwarancję ceny netto (a to przecież 1,5 roku i wszystko może zdrożeć)i
            bonifikatę.
            Jeszcze raz proszę o pomoc! Pozdrawiam - Justyna
            • bebiak Re: nabycie mieszkania od developera 06.01.05, 18:02
              Witaj Trosiu,

trosia napisała:

> Witam ponownie!
              > Właśnie wróciłam od Notariusza. Dowiedziałam się, że za podpisanie umowy
              > przedwstępnej zapłacę 50% taksy i wraz z dwoma wypisami wyniesie to ok. 1150
              >zł (dokładna wartość mieszkania: 180 327,54zł). I to jest proste. Problem
              >pojawia się przy wpisie roszczeń do KW - podobno będzie mnie to kosztowało
              >ok. 1600 zł i kolejne 800 zł po zakupie mieszkania żeby ten wpis wykreślić.
              >Czy to prawda?

Wg mnie przy Twojej kwocie jest to za ten wpis 1.061,70,-zł.
              Sprawdźmy to a liczymy tak:
              od nadwyżki powyżej 100.000,-zł jest 5% co u Ciebie daje nam:
              80.327,54,-zł x 5% = 4.016,37,-zł. Do tej kwoty dodajemy 6.600,-zł co łącznie
              daje nam 10.616,37,-zł, i za wpis praw osobistych i roszczeń osobistych z tego
              płacimy 1/10 część czyli u Ciebie 1.061,37,-zł.
              Zgadza sie matematycznie? Wg mnei tak. I potem, przy wykresleniu - połowa tego
              co za wpis.
              Trosiu, przed chwileczką w wątku nr 1332 (autor: Piotr - byłaś tam bo Cię
              widziałam) wyjaśniałam rozbieżną praktykę w ramach tych opłat za wpis takich
              roszczeń. Przeczytaj sobie skąd w ogóle rozbieżność wynika.
              Nie wiem natomiast skąd u Ciebie wzięła się taka równa kwota 1.600,-zł za ten
              wpis - mnie wychodzi tak jak napisałam.

> Jak się to oblicza??

Napisałam to juz wyżej - tak mi jakoś wyszło i jest wyżej:-))

>I co mi wogóle ten wpis daje? Czy nie wystarczy, że
              > developer zobowiązuje się w umowie do:
              > -wybudowania budynku zgodnie z pozwoleniem na budowę
              > -ustanowienia odrębnej własności i założenia KW dla lokalu mieszkalnego
              > -do wydania kupującemu lokalu
              > -do zawarcia umowy sprzedaży tego lokalu.
              > Zaznaczę, że wpłacam całą kwotę "z góry" - może wydaje się to niezbyt mądre
              > skoro dopiero kopią dziurę w ziemi, ale w zamian za "pełną wpłatę" dają
              > gwarancję ceny netto (a to przecież 1,5 roku i wszystko może zdrożeć)i
              > bonifikatę.

Trosiu, przy umowie zobowiązującej w trybie art. 9 to w ogóle moim zdaniem nie
              masz wyboru, bo ustawa mówi, że te roszczenia muszą być wpisane do księgi. Przy
              umowie przedwstępnej wybór leży po Twojej stronie, ale przy zobowiązującej w
              tym szczególnym trybie - wg mnie nie masz wyboru. Wpisane do księgi roszczenia
              wg mnie wzmacniają Twoje prawo (nikt nie może się zasłonić tym, że nie wiedział
              o zawarciu z Tobą takiej czy owej umowy i o prawach z niej wynikających).
              Zajrzałam sobie teraz do komentarza do Ustawy o księgach wieczystych, do tego
              artykułu, ktory dotyczy wpisu praw i roszczeń:
              "Wspomniane rozciągnięcie skuteczności ujawnionych w księdze wieczystej praw
              osobistych i roszczeń dotyczy praw i roszczeń nabytych przez czynność prawną po
              ich ujawnieniu. Wpis roszczenia o przeniesienia własności nieruchomości lub
              użytkowania wieczystego nie wyłącza rozporządzania tymi prawami. Oznacza tylko,
              że np. w razie przeniesienia prawa własności nieruchomości niezgodnie z wpisem
              roszczcenia uprawniony może dochodzić swojego zabezpieczonego w ten sposób
              prawa bezpośrednio przeciwko nabywcy".
              Stanisław Rudnicki "Komentarz do ustawy o ksiegach wieczystych i hipotece",
              Wyd. Prawnicze, Warszawa, 2000.

Trosiu, ja wiem, że są to (opłata sądowa) zawsze jakieś pieniądze - to
              zrozumiałe, że nie chcielibyśmy ich zbędnie wydawać. Ale moim zdaniem trzeba na
              to popatrzeć jeszcze inaczej. Ty i tak jesteś w gorszej sytuacji bo popatrz co
              u Ciebie mamy: pieniądze, duże pieniądze wychodzą już dziś z Twojego majątku
              (no bo wpłacasz je developerowi) ale do własności mieszkania jak wiesz droga
              jeszcze bardzo daleka. Tej nierównowagi w tym momencie nie zmienisz, ale moim
              zdaniem jeśli cokolwiek daje nam możliwość zwiększenia naszego prawa to powinno
              się to wykorzystać.
              Przemyśl to sobie na spokojnie i wyjaśnij jeszcze raz tę opłatę sądową, bo taka
              różnica, która nam tu wychodzi to też jednak jakieś pieniądze.
              Może doliczono Ci do tego opłatę za wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 44,-zł?
              Hm, ale to przecież nie jest opłata sądowa.
              Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • trosia Re: nabycie mieszkania od developera 06.01.05, 18:26
                Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Chyba Panią ozłocę!!!
                Faktycznie chyba się ten notariusz pomylił, albo mnie się coś pokręciło z tą
                opłatą za wpis roszczeń :)
                Męczy mnie jeszcze jedna kwestia dotycząca wpisu do KW właściciela.-Wiem, że
                będzie mnie to kosztowało 2123,27 ale mieszkanie kupuję razem z mężem (oboje
                będziemy właścicielami i oboje jesteśmy kredytobiorcami)i teraz moje pytanie:
                czy to jest opłata od osoby czy bez względu na ilość właścicieli?

• trosia Re: nabycie mieszkania od developera 07.01.05, 23:35
                  I jeszcze mam jedną (mam nadzieję, ze ostatnią) sprawę: rozmawiałam dzisiaj z
                  panią z Wydziału Ksiąg Wieczystych Sądu Okręgowego w Krakowie (mój sąd) w
                  srawie wpisu roszczeń i rozbieżności w opłatach. Pani powiedziała, że to sędzia
                  sprawdza dpkumenty dostarczone przez notariusza i on wylicza opłaty. W związku
                  z tym mogę zapłacić 30 zł za wpis stały, a jeżeli sędzia uzna, że powinnam
                  zapłacić 1/10 to dostanę pismo o dopłatę i nie będzie to wymagało żadnych
                  dodatkowych kosztów (np. kar). Bebiaczku, co o tym myślisz? Warto zaryzykować?
                  I czy ta pani wogóle ma rację? Czy nie będzie się to wiązało z podpisaniem
                  kolejnej umowy u notariusza?
                  Czekam na odpowiedź i pozdrawiam - Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka