ally123 04.01.05, 12:41 Czy notariusz przy podpisywaniu aktu notarialnego ma obowiązek przeczytać go słowo po słowie, czy wystarczy jak omówienie ważniejszych spraw. Bardzo proszę o odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Odczytanie aktu 09.01.05, 20:20 Witaj Ally, ally123 napisała: > Czy notariusz przy podpisywaniu aktu notarialnego ma obowiązek przeczytać go > słowo po słowie, czy wystarczy jak omówienie ważniejszych spraw. Bardzo > proszę o odpowiedź:) Tak do końca nie wiem, natomiast mogę Ci napisać co myślę (to moje zdanie). W ustawie mowa o odczytaniu aktu stąd ja uważam, że winien być akt przeczytany a nie tylko omówiony. Zajrzałam sobie w tygodniu do komentarza do ustawy, ale komentator na ten temat nic nie napisał. Dla mnie winno wyglądać to tak, że notariusz czyta akt zdanie po zdaniu a pewne (bardziej skomplikowane) kwestie dodatkowo wyjaśnia na tyle aby strony wszystko zrozumiały. Tak uważam i tym się z Tobą dzielę, zaznaczając, że ktoś inny może inaczej rozumieć słowo "odczytany". Ja rozumiem tak jak Ci napisałam. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
ally123 Re: Odczytanie aktu 10.01.05, 15:01 bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ciachciarachciach1 Re: Odczytanie aktu 11.01.05, 23:12 Odczytany to odczytany. clara non sunt interpretanda, no nie?? Odpowiedz Link Zgłoś