Dodaj do ulubionych

ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!!

22.01.05, 13:56
Mój developer poinformował mnie, że od 1 stycznia 2005 r. pojawiło się
zobowiązanie do opłaty sądowej - w nowej wysokości - za wpis do księgi
wieczystej (w części dot. roszczeń) przy podpisywaniu Przedwstępnej
Notarialnej Umowy Sprzedaży (do końca grudnia 2004 r. było to 30 zł a teraz
2000 zł !!! a następnie przed podpisaniem Umowy Głównej Notarialnej konieczne
byłoby wykreślenie tego zapisu co kosztuje obecnie 1000 zł !!!). Developer
zaproponował mi kancelarię notarialną z którą współpracuje która wydaje się
dawać stawki preferencyjne dla klientów Developera. Ale ta wiadomość mnie
ścieła. Skąd takie kwoty, to bardzo podraża zakup miekszania - o 3000
zł !!??? szukałem w internecie i nic takiego na razie nie ma na stronach
internetowych (np. Sądu Rejonowego ani Min. Sprawiedliwości. Z drugiej strony
Developer jest wiarygodny na rynku i nie powinienem mu nieufać ale CO TO ZA
NOWOŚĆ. Czy ktoś może z Was o tym słyszał, o zmianie stawek sądowych i to w
takiej wysokości ???

Obserwuj wątek
    • trosia Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 23.01.05, 11:08
      Moim zdaniem to żadna nowość - w 2004r. też było tak, że za wpis roszczeń do KW
      przy umowie przedwstępnej płaciło się albo 1/20 wpisu stosunkowego (czyli to
      mogą być te 2000 zł) lub wpis stały w wys. 30 zł. A przy zawieraniu umowy
      sprzedaży płaci się połowę czyli albo 1000 zł alb 15 zł za wykreślenie tych
      roszczeń z KW. Ta kwota (2000 zł) zależy od wartości mieszkania. Ja np. kupuję
      mieszkanie warte 180 327,54 zł i za wpis roszczeń zapłacę 1061 zł, a za
      wykreślenie odpowiednio 530,50 zł. Jeżeli podasz wartość mieszkania to mogę Ci
      wyliczyć ten wpis. A co do rozbieżności między opłatami to wszystko zależy od
      praktyk notariusza, bo jedni liczą tak, a inni tak.
      A tak z ciekawości gdzie kupujesz mieszkanie?
      Pozdrawiam - Justyna
      • trosia Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 23.01.05, 15:26
        Przepraszam, nie 1/20 tylko 1/10 wpisu stosunkowego
        • st.elton Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 23.01.05, 17:24
          Trosiu,

Mieszkanko kupuję z firmy Sedno w Józefosławiu. cena 370 000 PLN. Gdzie znajdę
          takie info, że można wybrać tą lub inną wersję opłaty sądowej - gdzie znajdę
          aktualne regulacje dot. tejże sprawy. Bo o ile zrozumiałem z rozmowy z ludźmi z
          Sedna to opłata 30 zł obowiązywała do końca roku teraz jest inaczej i opłaty są
          wyższe. Dla mnie oczywiście lepsze jest dokonanie wpisu za 30 zł a nie za 2000
          zł. Co można zrobić, żeby skorzystać z "tańszej" opcji. Bo jeżeli to jest tylko
          kwestia wybory przez kancelarię notarialną to nie rozumiem dlaczego Sedno
          zgadza się, żeby jego klientów obsługiwała firma któa naraża ich na dodatkowe
          koszty.
          I jeszcze jedna prośba czy mogłabyś Trosiu napisać mi coś na temat opłat za
          czynności cywilno-prawne (taki wydatek widziałem w jednym z kalkulatorów
          bankowym , gdzie można było wyczliczyć tzw. koszty dodatkowe) czy to mnie
          dotyczy, co to jest i ile powinienem mieć na to pieniędzy?

Jeślibyś miała trochę czasu to napisz jeszcze jakieś rady odnośnie tych tzw.
          kosztów notarialno-sądowych, czy muszę jeszcze jest coś co powiększy mi koszty
          zakupu mieszkania. Z góry wdzięczny st.elton
          • trosia Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 23.01.05, 21:56
            Witam ponownie!
            Jedyne znane mi regulacje dotyczące sprawy wpisu roszczeń do KW znajdziesz w
            Rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości w sprawie określenia wysokości wpisów w
            sprawach cywilnych z dnia 17 grudnia 1996 r. (Dz. U. z dnia 27 grudnia 1996
            r.), rozdział 3, oddział 4 "sprawy z zakresu prawa o księgach wieczystych". Ja
            również podpisuję teraz umowę przedwstępną i z tego co wiem to nic się po nowym
            roku nie zmieniło. § 27 tego Rozporzadzenia mówi, że wpis stały w kwocie 30 zł
            pobiera się od wniosku o wpis w księdze wieczystej, jeżeli przepis szczególny
            nie stanowi inaczej. Natomiast § 32 pkt.8 mówi, że dziesiątą część wpisu
            stosunkowego (czyli w Twoim przypadku 2010 zł) pobiera się od wniosku o wpis
            praw osobistych i roszczeń osobistych. I teraz kwestia jest taka, ze niektórzy
            notariusze pobierają 30 zł opłaty bez względu na to czego wpis dotyczy, a
            niektórzy pobierają 1/10 wpisu stosunkowego gdyż uważają, że roszczenia, które
            Ty chcesz wpisać do KW związane z wybudowaniem mieszkania to są roszczenia
            osobiste. Notariusz pobiera tę opłatę (nie ma z niej nic dla siebie) i
            przekazuje do sądu wraz z dokumentami. Następnie sędzia weryfikuje dokumenty i
            wylicza opłaty. Z tego co ja się dowiadywałam w moim sądzie okręgowym to mogę
            spróbować wpłacić te 30 zł, a jezeli sędzia uzna, że notariusz pobrał zbyt małą
            opłatę to dostanę pismo z sądu o dopłatę różnicy (bez żadnych dodatkowych
            kosztów) - tak więc ryzyk-fizyk. W najgorszym wypadku zapłacisz 2010 zł. Z
            kolei jak już kupisz mieszkanie czyli gdy podpiszesz umowę sprzedaży (tą
            ostateczną) to musisz zapłacić połowę (czyli 1005 zł) za wykreślenie roszczeń z
            KW.
            Co do reszty to tak:
            - jeżeli deweloper odprowadza podatek VAT od mieszkań, które sprzedaje (a
            zapewne tak jest) to podatku od czynności cywilno-prawnych nie płacisz (a to
            dobrze bo byłoby to 2% wartości mieszkania czyli 7400 zł);
            - maksymalna taksa notarialna jaką możesz zapłacić przy podpisaniu umowy w
            formie aktu notarialnego to 2560 zł + 22% VAT = 3123,20 zł
            I tu dowiedz się jakie praktyki prowadzi ten notariusz, bo przy podpisywaniu
            umowy przedwstępnej ma prawo pobrać 100% taksy i potem, przy umowie sprzedaży,
            również 100%. Może natomiast pobrać teraz 50% i 50% przy umowie sprzedaży.
            Dowiedz się koniecznie!
            Do kosztów dojdą jeszcze wypisy: przy tej pierwszej umowie ok. 160 zł (zależy
            jak długa umowa - płatne 7,32 zł od strony)
            - przy umowie sprzedaży (czyli za jakiś czas) będziesz musiał zapłacić jeszcze
            opłatę sądową za wpis własności do KW czyli w Twoim przypadku 4020 zł, opłatę
            za druk nowej Księgi 40 zł, wniosek do sądu 220 zł + 22%VAT = 264 zł, wypisy
            ok. 350 zł. Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy podpisywaniu umowy
            sprzedaży.

Wiem, że trochę to przeraża, bo sama to przerabiałam na początku roku,
            ale...głowa do góry! I myśl o nowym mieszkanku :)
            Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało. Pozdrawiam - trosia

• trosia Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 27.01.05, 16:33
              Witam ponownie!
              Byłam dzisiaj u mojego notariusza i dowiedziałam się, że roszczenia można
              wpisać na każdym etapie umowy przedwstępnej. Najlepiej jest obserwować
              developera (postępy w budowie, płynność finansową,...) i jak coś niedobrego
              zaczyna się dziać to wtedy robić wpis do KW, a może się okazać, że do czasu
              odbioru mieszkania wszystko będzie OK (czego sobie i Tobie życzę) i 3000 zł (w
              Twoim przypadku) zaoszczędzone!
              Napisz jak Ci idzie z notariuszem.
              Pozdrawiam - trosia
              • st.elton Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 27.01.05, 22:48
                Trosiu,

Bardzo dziękuję za Twoje wszystkie rady i informacje. Jutro idę do notariusza
                podpisać umowę przedwstępną. W umowie będzie zapisane o możliwości
                natychmiastowego wpisu na życzenie kupującego mieszkanie. Rozmawiałem zresztą o
                tym z Prezesem mojej firmy developerskiej. Tak więc nie będzie potrzeby
                bezsensownego wydawania 3000 zł !!! Ja również życzę Ci powodzenia w sprawach
                mieszkaniowych. A tak swoją drogą to gdzie kupujesz mieszkanko, u jakiego
                developera? Pozdrawiam st.elton
              • st.elton Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 28.01.05, 09:35
                Trosiu,

i jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy na podpisaniu umowy przedwstępnej u
                notariusza miałaś u boku jakiegoś "swojego" prawnika albo jakiegoś innego
                eksperta??

trosia napisała:

> Witam ponownie!
                > Byłam dzisiaj u mojego notariusza i dowiedziałam się, że roszczenia można
                > wpisać na każdym etapie umowy przedwstępnej. Najlepiej jest obserwować
                > developera (postępy w budowie, płynność finansową,...) i jak coś niedobrego
                > zaczyna się dziać to wtedy robić wpis do KW, a może się okazać, że do czasu
                > odbioru mieszkania wszystko będzie OK (czego sobie i Tobie życzę) i 3000 zł
                (w
                > Twoim przypadku) zaoszczędzone!
                > Napisz jak Ci idzie z notariuszem.
                > Pozdrawiam - trosia
                • trosia Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 28.01.05, 09:56
                  Cześć!
                  Mieszkanie kupuję w Krakowie (developer Krakoin). Co do umowy to na razie
                  podpisałam "zwykłą cywilnoprawną", a z Notariuszem jesteśmy umówieni na
                  przyszły tydzień i wtedy podpiszemy notarialną. Wpisu roszczeń też na razie nie
                  będę robić. A co do "swojego" prawnika to nie mam nikogo takiego, ale
                  Notariusz, z którym współpracuje developer zrobił na mnie dobre wrażenie więc
                  nie sądzę żeby chcieli mnie "wyrypać" w jakikolwiek sposób. Poza tym Notariusz
                  to osoba bezstronna (teoretycznie). Umowę przedwstępną sprawdzał prawnik w
                  Wawie jeszcze przed podpisaniem i nie miał żadnych zastrzeżeń.
                  Pozdrawiam i życzę powodzenia!
                  Napisz koniecznie jak poszło :)
                  • st.elton Re: ZMIANA OPŁAT SĄDOWYCH ??!!! 30.01.05, 17:50
                    U notariusza było całkiem sympatycznie. Mój developer pokrył połowę kosztów
                    opłat sądowych (tak więc zapłaciłem jedynie 1000 zł). W umowie zawarliśmy zapis
                    o wniosku o wpis roszczeń do KW. Tak więc narazie nie będę płacić tej
                    nieszczęsnej opłaty sądowej (chyba, że zdarzy się coś niepokojącego) dopiero
                    przy umowie sprzedaży. Tak więc wszystko było OK - zajęło to z godzinkę
                    (odczytanie umowy + wypis + opłaty). Serdecznie pozdrawiam St.Elton

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka