Dodaj do ulubionych

PODATEK OD DRUGIEGO MIESZKANIA

06.02.05, 14:24
Witam,jaki będe musiał zapłacić podatek w przypadku gdy jestem najemcą
głównym mieszkania służbowego i jestem tam na stałe zameldowany a obecnie
otrzymam jako darowiznę mieszkanie ze służebnością od matki w którym jestem
zameldowany czasowo(narazie na 5 lat) .Dziekuję za odpowiedz i Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: PODATEK OD DRUGIEGO MIESZKANIA 06.02.05, 15:50
      Witaj Januszu,
      jeśli nie spełniasz warunków do zastosowania ulgi to będziesz musiał zapłacić
      podatek od darowizny, który w I-szej grupie (tu matka-syn) sięga do 7% rynkowej
      wartości przedmiotu darowizny.
      Podatek mógłby być nieco niższy w przypadku dokonania przez matkę darowizny z
      poleceniem ustanowienia służebności (wtedy takie obciązenie odlicza się) a tym
      samym podatek trochę maleje (ile maleje - zależy to od wieku matki). Uczulam
      Cię na to, iż taką slużebność można ustanowić tylko w przypadku, o ile
      mieszkanie matki jest nieruchomością (tzw. hipoteczne). Jeśli jest
      spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu (choćby z księgą) to służebności
      ustanowić nie można i cała ta koncepcja obniżenia podatku upada.

I jeszcze jedna ważna rzecz, na której ja się nie znam, ale o której chcę Cię
      uprzedzić: nie wiem na ile będziesz mógł utrzymać to mieszkanie służbowe, kiedy
      będziesz miał własnościowe (to od matki), a darowizna przenosi własność w
      chwili podpisania umowy darowizny. Zwróć na to koniecznie uwagę. Może tak być
      (może - nie wiem tego), że kiedy masz mieszkanie własnościowe tracisz prawo do
      najmu tamtego - zwróć na to koniecznie uwagę.

Jeśli interesuje Cię wysokość (w kwocie) tego podatku to napisz mi:
      - jaka jest rynkowa wartość mamy mieszkania;
      - jakie to jest mieszkanie: nieruchomość czy spółdzielcze prawo do lokalu;
      - podaj datę urodzenia mamy (na wypadek gdyby to była nieruchomość);
      - czy mama w ciągu ostatnich 5 lat coś Ci podarowała (jeśli tak to co, kiedy i
      o jakiej wartości).

Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • januszrom Re: PODATEK OD DRUGIEGO MIESZKANIA 06.02.05, 17:31
        Dziękuję P.Bebiak za szybką odpowiedz,a więc kolejno:wartość mieszkania to
        ok.180000;jest to własność hipoteczna ;mama jest z 1923 roku ;nie dostałem od
        niej nic w ciągu ostatnich 5 lat,mama jest jedyną właścicielką mieszkania.
        Pozdrawiam Serdecznie.
        Janusz.
        • bebiak Re: PODATEK OD DRUGIEGO MIESZKANIA 06.02.05, 17:59
          Witaj ponownie,

januszrom napisał:

> Dziękuję P.Bebiak za szybką odpowiedz,a więc kolejno:wartość mieszkania to
          > ok.180000;jest to własność hipoteczna ;mama jest z 1923 roku ;nie dostałem od
          > niej nic w ciągu ostatnich 5 lat,mama jest jedyną właścicielką mieszkania.

No to wiemy wszystko i mamy kilka możliwości.
          Od razu tutaj napiszę Ci te opłaty, które będą zawsze, bez względu na wybraną
          koncepcję, a potem przejdę do tego co odmienne.
          Wspólne będą:
          - taksa notarialna: 1.610,-zł + VAT 22% tj. 354,20,-zl
          - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zl
          - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi: 2.120,-zł
          - wypisy: ok. 180,-zł.
          To będzie zawsze (liczyłam od 180.000,-zł).

I teraz po kolei:

1. DAROWIZNA bez polecenia
          Podatek od takiej darowizny: 11.308,70,-zł

2. DAROWIZNA z poleceniem ustanowienia służebności na rzecz mamy
          Fatalnie, mama ma już 82 lata, a to dla tych celów, o których rozmawiamy
          niezbyt dobrze, bo wartości ustanowionej służebności już się nie
          kapitalizuje:-( Wiem, że pewnie niewiele Ci to mówi ale chodzi o to, że bardzo
          niewielką kwotę się odlicza przy tym wieku:(
          Podatek tutaj wynosiłby 10.804,70,-zł.
          Fatalnie - bo (nie ukrywam) liczyłam na tę koncepcję.
          Żeby Ci to zobrazować bardziej (i pokazać na ile takie polecenie ma wpływ na
          podatek) napiszę tak tylko, że gdyby mama miała powiedzmy 60 lat to ten
          podatek wynosiłby 5.764,70,-zł, czyli znacznie mniej, ale niestety na wiek mamy
          nie mamy wpływu stąd tak naprawdę prawie nic nam to nie daje.

3. UMOWA O DOŻYWOCIE
          Może wobec tego, iż ten podatek przy nr 1 i nr 2 jest (wg mnie bardzo wysoki)
          rozpatrzec umowę o dożywocie i w ogóle odstąpić od darowizny.
          Taka umowa polega na tym, że mama przenosi na Ciebie własność a Ty w zamian za
          to masz prawny obowiązek sprawowania opieki nad mama, pomocy jej oraz
          zapewnienia miejsca zamieszkania (najczęściej w tym przedmiocie).
          Tutaj podatek, przy takiej umowie wynosi 2% co u Ciebie dałoby 3.600,-zł.
          Opłata sądowa za wpis mamy uprawnień do księgi wieczystej (wpisuje się,
          podobnie jak służebność) = 57,60,-zł.
          Może zatem temu bliżej się przyjrzeć i tą drogą pójść?

Musisz jeszcze popatrzeć na swoje przyszłe plany przy wyborze koncepcji:

- jeśli miałbyś zamiar sprzedać to mieszkanie PRZED upływem 5 lat to przy
          wyborze dziś koncepcji nr 1 i nr 2 przy sprzedaży nie płacisz żadnego podatku;

- jeśli miałbyś zamiar sprzedać to mieszkanie PRZED upływem 5 lat (a tu nie
          liczy się roku, w którym zawrzesz umowę o dożywocie) to przy sprzedaży
          zapłacisz 10% podatku dochodowego, chyba, że w ciągu następnych (licząc od dnia
          sprzedaży) 2 lat nabędziesz inny lokal. I tutaj się dobrze zastanów nad swymi
          planami, żeby Ci się w sumie nie zrobiło przypadkiem aż 12% (bo teraz 2% +
          potem te 10% dochodowego).

Wierząc, że w miarę jasno się wypisałam - pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję
          za dziękuję. B.
          • januszrom Re: PODATEK OD DRUGIEGO MIESZKANIA 06.02.05, 18:29
            Dziękuję Bardzo,wybór opcji nasuwa się sam,oczywiście nr.3 ,tym bardziej że
            mama wymaga stałej opieki(wylew) i ja to robię już od 2 lat.
            Pozostaje kwestia najmu pierwszego mieszkania,ale myślę że to uda mi się w
            jakiś sposób rozwiązać,lub przynajmiej dowiedzieć się czy to możliwe abym tam
            był dalej najemcą a tu właścicielem.
            Łączę Serdeczne Podziękowania za pomoc i szybką reakcję.
            Janusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka