Dodaj do ulubionych

Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty...

18.02.05, 15:32
Witam serdecznie,

pozwoliłam sobie na napisanie, gdyż podoba mi sie sposób informowania
zainteresowanych, jaki Drogi Babiak-u reprezentujesz :). A wiec, kupuje
mieszkanie cena 60 000zł (kredyt). Mieszkanie z rynku wtornego. Bardzo proszę
o przeliczenie opłat jakie poniosę u notariusza.
Z serdecznymi pozdrowieniami
Joanna
Obserwuj wątek
    • joasikjoasik Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty... 18.02.05, 15:40
      joasikjoasik napisała:

> Witam serdecznie,
      >
      > pozwoliłam sobie na napisanie, gdyż podoba mi sie sposób informowania
      > zainteresowanych, jaki Drogi Bebiak-u reprezentujesz :). A wiec, kupuje
      > mieszkanie cena 60 000zł (kredyt). Mieszkanie z rynku wtornego. Bardzo proszę
      > o przeliczenie opłat jakie poniosę u notariusza. Właściciel wspominał mi, ze
      od sprzedaży musi odprowadzić podatek i VAT. Czy to zmienia koszty notarialne?

> Z serdecznymi pozdrowieniami
      > Joanna
    • bebiak Re: Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty... 19.02.05, 20:28
      Witaj Joanno,

joasikjoasik napisała:

> pozwoliłam sobie na napisanie, gdyż podoba mi sie sposób informowania
      > zainteresowanych, jaki Drogi Babiak-u reprezentujesz :).

Dziękuję:)

>A wiec, kupuje mieszkanie cena 60 000zł (kredyt). Mieszkanie z rynku wtornego.
      >Bardzo proszę o przeliczenie opłat jakie poniosę u notariusza.

Od razu tutaj nawiąże do twego drugiego postu: na pewno sprzedający odprowadza
      VAT od tej czynności?
      Joanno, to niezmiernie ważne dla Ciebie stąd dopytuje bo jeśli on odprowadza
      VAT to Ty nie płacisz podatku od czynności cywilnoprawnych.
      Upewnij się u niego raz jeszcze.
      Koszty umowy sprzedaży uzależnione są od ceny, którą strony określają w umowie.
      Oczywiście nie żyję na księżycu i wiem, że jeśli ktoś ma do zapłacenia VAT to
      po prostu wrzuca go w cenę. Wiesz, to tak jest, że VAT płaci sprzedający i
      jeśli ma go zapłacić to po prostu krzyczy jako cenę (przykład) kwotę 107.000,-
      zł a nie 100.000,-zł, rozumiesz mnie?

Przyjmijmy na chwilę obecną, że te 60.000,-zl to cena jaka pojawi się w akcie i
      od niej policzę Ci opłaty.
      Nie napisałaś jakie meiszkanie kupujesz stad podam Ci opłaty dwuwariantowo:

NIERUCHOMOŚĆ (czyli tzw. hipoteczne):
      - podatek od czynności cywilnoprawnych 2% tj. 1.200,-zł (jeśli rzeczywiście
      sprzedający odprowadza VAT to tej pozycji nie ma przy umowie sprzedaży);
      - taksa notarialna: 1.010,-zł + VAT 22% tj. 222,20,-zł
      - wniosek do sądu: 200,-zl + VAT 22% tj. 44,-zl
      - opłata sądowa za wpis nabywcy do ksiegi wieczystej: 840,-zl
      - wypisy: ok. 180,-zl

SPÓŁDZIELCZE WŁASNOŚCIOWE PRAWO DO LOKALU:
      - podatek od czynności cywilnoprawnych 2% tj. 1.200,-zł (uwaga ta sama co
      wyżej);
      - taksa notarialna: 505,-zł + VAT 22% tj. 111,10,-zł
      - wypisy: ok. 160,-zł
      O ile dla takiego prawa prowadzona jest księga wieczysta (a tu może byc ale nie
      musi) to jeszcze:
      - wniosek do sądu: 200,-zl + VAT 22% tj. 44,-zl
      - opłata sądowa za wpis nabywcy do ksiegi wieczystej: 840,-zl

Wszystko płacone u notariusza przy umowie sprzedaży (kto koszty poniesie
      decydują strony - zwyczajowo nabwyca ale strony mogą postanowić inaczej).

Joanno, to wszystko co wyżej dotyczyło umowy sprzedaży.
      A teraz następna sprawa: wspomniałaś o kredycie i bank z pewnością wcześniej
      czy później bedzie chciał ustanowienia hipoteki zabezpieczającej spłatę
      kredytu. Czy ta kwestia Cię również interesuje? Od tej czynności również są
      opłaty.
      Jeśli Cię to interesuje to napisz mi koniecznie (tak po kolei):
      - jakei mieszkanie kupujesz: nieruchomosć (czyli tzw. hipoteczne) czy
      spółdzielcze prawo?
      - jeśli kupujesz spółdzielcze prawo to czy ma księgę już prowadzoną (może mieć
      ale nie musi);
      - jakiej hipoteki żąda bank: jednej - kaucyjnej czy też zwykłej + kaucyjnej?
      - w jakich wysokościach te hipoteki (hipoteki - a nie kredyt).
      To wszystko jest ważne dla ustanowienia hipoteki i kosztów z tym związanych
      stąd prośba o odpowiedź.
      Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • joasikjoasik Re: Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty... 20.02.05, 00:36
        Dziękując za odpowiedź serdecznie witam,

Tak, sprzedający odprowadza podatek VAT. Przy próbie negocjacji ceny, tłumaczył
        mi, że niestety nie może zmienić ceny, gdyż płaci 10% podatku i 22 % VAT więc
        odprowadza 32% ceny sprzedaży. Więc to pewne jest. Ucieszyła mnie ta
        informacja, bo to znaczy, że nie płacę u notariusza tych 1200 zł:)))

A na umowie ma widnieć 60 000 zł jako cena zakupu.

Rzeczywiście nie napisałam - mieszkanie będzie z hipoteką, więc wybrałam
        pierwszy wariant przygotowanej przez Ciebie wyceny:).

Posiłkuje się kredytem, tak jak wspomniałam, więc interesuja mnie koszty
        ustanowienia hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu. Bardzo proszę o
        wyliczenie opłat od tej czynności.

Niestety nie wiem jakiej bank żąda hipoteki (nie ustaliłam tego jeszcze, ale z
        pewnościa to ustale hihihi) więc jeśli to mozliwe, to bardzo proszę o dwa
        warianty opłat:
        1. kaucyjnej,
        2. zwykłej + kaucyjnej,

O wielkości też nie wiem. Czy bank stosuje jakiś standard wpisów? Kredyt biorę
        w BPH i nie mam wkładu własnego, więc pewnei hipoteka w pełnej wysokości
        zaciągniętego kredytu. Może to troszkę ułatwi Ci sprawę:) Jeśli jednak nie ma
        standardowych wielkości wpisu (np. 80% wartości ceny) to bardzo prosże o
        wyliczenie hipoteki od kwoty 60 000zł. Czy bank może dokonać wpisu na kwotę
        wyższą niż wielkość kredytu? Kompletnie się na tym nie znam...

I jeszcze jedna kwestia, mieszkanie kupuje w bloku, który kiedyś zakupił
        sprzedawca, jest to blok który kiedyś zamieszkiwany był przez żołnieży
        rosyjskich. Sprzedawca, wyremontował je, zrobił plany, projekty, podzielił i
        teraz wysprzedaje mieszkania. Założył Księge Wieczystą na budynek...jednak czy
        nie powinien załozyć Ksiąg osobno na kazde z mieszkań? Czy jest to mozliwe,
        abym teraz sama zakładała Księgę? Czy mieskzanie (nieruchomość) może
        funkcjonować bez Księgi? (mieszkanie jak dotąd jest niezamieszkane).

Twoje odpowiedzi są bardzo jasne....jeśli czegoś nei zrozumiem, choć nei sądzę
        aby tak było, to oczywiście będę drążyć temat aż do wyjaśneinia:)

Wiesz...pewnie nie raz czytałaś takie słowa, ale to wielkie szczęście, ze jest
        taka osoba jak Ty, ktora odpowiada, na te wszystkie nurtujące nas pytania, a
        pewnie bardzo monotematyczne dla Ciebie... Więc tymbardziej dziękuję za
        wytrwałość...

Niecierpliwie oczekuję na odpowiedz. Nie wiem, czy to mozliwe, ale jesli tak,
        to bardzo prosze o informację w niedziele, 20.02. bo w niedziele, mam podac
        ostateczne decyzje, czy biore czy tez nie, a niestety, jest to czesciowo
        uzaleznione od dodatkowych opłat zwiazanych z notariuszem i wpisem do Ksiag:)

buziaki
        papa
        Joanna
        • bebiak Re: Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty... 20.02.05, 01:27
          Witaj ponownie,

joasikjoasik napisała:

> Tak, sprzedający odprowadza podatek VAT. Przy próbie negocjacji ceny,
          >tłumaczył mi, że niestety nie może zmienić ceny, gdyż płaci 10% podatku i 22 %
          >VAT więc odprowadza 32% ceny sprzedaży. Więc to pewne jest. Ucieszyła mnie ta
          > informacja, bo to znaczy, że nie płacę u notariusza tych 1200 zł:)))

Nie, w takiej sytuacji nie płacisz PCC (to wynika z art. 2 pkt. 4 ustawy o PCC -
          tak na wszelki wypadek Ci podałam).

> A na umowie ma widnieć 60 000 zł jako cena zakupu.
          > Rzeczywiście nie napisałam - mieszkanie będzie z hipoteką, więc wybrałam
          > pierwszy wariant przygotowanej przez Ciebie wyceny:).

Jeśli tak to będzie nieruchomość.

> Posiłkuje się kredytem, tak jak wspomniałam, więc interesuja mnie koszty
          > ustanowienia hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu. Bardzo proszę o
          > wyliczenie opłat od tej czynności.
          > Niestety nie wiem jakiej bank żąda hipoteki (nie ustaliłam tego jeszcze, ale
          >z pewnościa to ustale hihihi) więc jeśli to mozliwe, to bardzo proszę o dwa
          > warianty opłat:
          > 1. kaucyjnej, 2. zwykłej + kaucyjnej,
          > O wielkości też nie wiem. Czy bank stosuje jakiś standard wpisów? Kredyt
          >biorę w BPH i nie mam wkładu własnego, więc pewnei hipoteka w pełnej wysokości
          > zaciągniętego kredytu. Może to troszkę ułatwi Ci sprawę:) Jeśli jednak nie ma
          > standardowych wielkości wpisu (np. 80% wartości ceny) to bardzo prosże o
          > wyliczenie hipoteki od kwoty 60 000zł. Czy bank może dokonać wpisu na kwotę
          > wyższą niż wielkość kredytu? Kompletnie się na tym nie znam...

Tak, zdecydowanie może. Tutaj nie ma żadnych standardów i trudno coś
          przewidzieć. Najwyższa jaką widziałam to chyba 2 x kredyt czyli załóżmy u
          Ciebie od kwoty hipoteki 120.000,-zł i kredycie na NABYCIE nieruchomości:
          - opłata sądowa: 380,-zl
          - podatek: od kaucyjnej 19,-zl a od zwykłej 0,1%

> I jeszcze jedna kwestia, mieszkanie kupuje w bloku, który kiedyś zakupił
          > sprzedawca, jest to blok który kiedyś zamieszkiwany był przez żołnieży
          > rosyjskich. Sprzedawca, wyremontował je, zrobił plany, projekty, podzielił i
          > teraz wysprzedaje mieszkania. Założył Księge Wieczystą na budynek...jednak
          >czy nie powinien załozyć Ksiąg osobno na kazde z mieszkań? Czy jest to
          >mozliwe, abym teraz sama zakładała Księgę? Czy mieskzanie (nieruchomość) może
          > funkcjonować bez Księgi? (mieszkanie jak dotąd jest niezamieszkane).

Jeśli taki jest stan prawny to będziesz zawierała umowę sprzedaży i
          ustanowienia odrębnej własności lokalu i w tym akcie notariusz zamieści wniosek
          o założenie księgi wieczystej dla tego lokalu. To nie jest problem.
          Do kosztów musisz dodać jeszcze 40,-zł za druk nowej księgi (nie wiedziałam
          poprzednio, że taki jest stan prawny tej nieruchomości).

> Twoje odpowiedzi są bardzo jasne....jeśli czegoś nei zrozumiem, choć nei
          >sądzę aby tak było, to oczywiście będę drążyć temat aż do wyjaśneinia:)

Bardzo proszę - mnie zawsze zależy na tym, zeby wszystko było zrozumiałe choć
          tak trudno rozmawiać w ten sposób jak tutaj na forum.

> Wiesz...pewnie nie raz czytałaś takie słowa, ale to wielkie szczęście, ze
          >jest taka osoba jak Ty, ktora odpowiada, na te wszystkie nurtujące nas
          >pytania, a pewnie bardzo monotematyczne dla Ciebie... Więc tymbardziej
          >dziękuję za wytrwałość...

Bardzo się zaczerwieniłam:-))

> Niecierpliwie oczekuję na odpowiedz. Nie wiem, czy to mozliwe, ale jesli tak,
          > to bardzo prosze o informację w niedziele, 20.02. bo w niedziele, mam podac
          > ostateczne decyzje, czy biore czy tez nie, a niestety, jest to czesciowo
          > uzaleznione od dodatkowych opłat zwiazanych z notariuszem i wpisem do Ksiag:)

No to chyba zdążyłam choć już tutaj miałam nie zaglądać dziś w nocy:-))

Nadal wierzę, że w miarę jasne, dziękuję za dziękuje i pozdrawiam Cię
          serdecznie. B.
          • joasikjoasik Re: Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty... 20.02.05, 01:45
            Dziekuję bardzo, oczywiście ze zdążyłas;) hihihi

a ja nie moge spac i tylko mysle jak to sobie wykombinowac, no i przyszło mi do
            głowy, a mozeby tak dokonac zakupu mieskzania nie jako osoba fizyczna tylko w
            zwiazku z prowadzona działalnoscia? Co prawda, jeszcze jej nie prowadze, ale
            przymierzam sie do tego. I zastanawiam sie jak wtedy kształtowałyby sie koszty
            no i sytuacja formalna.
            Tzn kredyt musiałabym wziąć jako osoba fizyczna (dochod z umowy o prace) ale
            mieszkanie zakupic na firmę. Tylko czy jest to mozliwe? Wiesz, ten VAT mnei
            korci. tzn, jesli sprzedajacy go i tak odprowadza a ja za niego płace, to moze
            ja na tym skorzystam mogac go odliczyc w pozniejszym czasie:)
            Jesli to mozliwe to prosze o odpowiedz na maila.....

Dziekuje za tak niesamowicie szybka odpowiedz....

P.S. I jak to dobrze, ze jednak zagladnełas dzis w nocy na strony hihhi
            Kolorowych snow zycze
            pa
          • joasikjoasik Re: Pytanie do P.Bebiak - NOTARIUSZ i opłaty... 22.02.05, 00:38
            Witam witam:),

dowiedziałam się o wysokości hipoteki wpisywanej do Księgi:

zwykła - w wysokości zaciaganego kredytu, (chyba zwiększy mi się kwota) więc
            jeśli możesz przeliczyć dla 70 000zł,
            kaucyjna - 50 % czyli dla 35 000zł..

I jesli to mozliwe, podaj mi proszę sposób oblicznia, nie będę Cię nękać w
            przyszłości hihihhi

serdeczne podziekowania za pomoc i wszelkie wyjasnienia:)))

Joanna
            • bebiak Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 22.02.05, 13:22
              Witaj Joasiu,

joasikjoasik napisała:

> dowiedziałam się o wysokości hipoteki wpisywanej do Księgi:
              > zwykła - w wysokości zaciaganego kredytu, (chyba zwiększy mi się kwota) więc
              > jeśli możesz przeliczyć dla 70 000zł,
              > kaucyjna - 50 % czyli dla 35 000zł..

Przy kredycie na NABYCIE NIERUHCOMOŚCI (ten cel jest ważny) opłaty sądowe za
              wpis takich hipotek jak podajesz wynoszą: 240,-zł + 127,50,-zł.

I pamiętaj o podatku do czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipotek -
              przy tych kwotach: 70,-zł (od zwykłej) i 19,-zł (od kaucyjnej - ten jest
              stały).

> I jesli to mozliwe, podaj mi proszę sposób oblicznia, nie będę Cię nękać w
              > przyszłości hihihhi

Spróbuję to jakoś jasno napisać (choć nie wiem na ile mi się to uda a nękanie
              mi specjalnie nie przeszkadza hi hi hi).
              Ze swoimi kwotami mieścisz się w dwóch przedziałach kwotowych (zatem muszę
              podać oba).

Dla kwot od 10.000,-zł do 50.000,-zł CAŁY wpis stosunkowy liczymy tak:
              800,-zł + 7% od nadwyżki powyżej 10.000,-zł.

Dla kwot od 50.000,-zl do 100.000,-zł CAŁY wpis stosunkowy liczymy tak:
              3.600,-zł + 6% od nadwyżki powyżej 50.000,-zł.
              Tak liczymy CAŁY wpis stosunkowy (i od tego zaczynamy oczywiście).

I teraz:
              przy wpisie hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego na NABYCIE
              NIERUCHOMOŚCI płacimy dwudziestą część tego wpisu stosunkowego.

Joasiu, wrócę do tego Twojego poprzedniego postu jeszcze - zupełnie nie umiem
              powiedzieć jakby to nabycie wyglądało i czym by skutkowało (a trzeba spojrzeć
              szeroko) na przyszłość gdybyś to mieszkanie nabyła w ramach prowadzonej
              działalności gospodarczej. Nie znam się na ulgach, odliczeniach, odpisach
              amortyzacyjnych itp. (nie wiem nawet czy dobrze to nazywam) stąd tutaj jestem
              zupełnie bezradna.

Wierząc, że wszystko dla Ciebie jasne pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za
              dziękuję. B.
              • joasikjoasik Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 22.02.05, 13:42
                Dzień Śnieżny Bebiaczku, (u mnie sypie slicznie snieg, i mgła ogromna,
                rewelacja):)

Dziękuję bardzo za te wszystkie odpowiedzi,
                byłam w banku i dowiedziałam sie, i mam kolejne pytania:

A więc ponieważ mieszkanie nie nadaje się od razu do zamieszkania, to bank nie
                udzieli mi kredytu na sam zakup nieruchomości. Może udzielić mi kredytu na
                zakup + koszty remontu.
                Posiadam środki własne, które pokryją część remontową, jednocześnie będą uznane
                przez bank jako środki własne.
                Czyli niby się wszystko zgadza,tzn. wysokość kredytu bez zmian (dodatkowe
                bieganie będę teraz mieć aby uzyskać pozwolenia na budowę itp. a miałam to
                później załatwiać, teraz muszę jednak dołączyć te dokumenty do wniosku.)Ale
                może być odstepstwo w ustaleniu wartości remontu, z tym co mam (moje środki) i
                kosztorysem remontu mieszkania (którego jeszcze nie mam,bo dotąd nie
                potrzebowałam:).

Więc bank może uznać, że część kredytu będzie przeznaczona na remont.Tzn. jeśli
                kosztorys będzie opiewał na wyższą kwotę niż moje środki.

Jednak jak bedą kształtować się opłaty za wpisy do Księgi przy kredycie na
                nabycie nieruchomości + remont? Czy są jakies osobne wpisy?

Nie wiem jak mam dziękować....

A swoją drogą, czy nie mozna tak od razu w banku wszystkiego się dowiedzieć?
                Dobrze, ze teraz się to wyjaśniło, bo mogę jeszcze wszystko uzupełnić i
                przemysleć, a gdybym już miała wszystkie załączniki i na nowo po rzeczoznawcach
                biegac?

buziaki posyłam i oczekuje na wieści pa
                Joanna

• joasikjoasik Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 23.02.05, 23:38
                Dzień Śnieżny Bebiaczku, (u mnie sypie slicznie snieg, i mgła ogromna,
                rewelacja):)

Dziękuję bardzo za te wszystkie odpowiedzi,
                byłam w banku i dowiedziałam sie, i mam kolejne pytania:

A więc ponieważ mieszkanie nie nadaje się od razu do zamieszkania, to bank nie
                udzieli mi kredytu na sam zakup nieruchomości. Może udzielić mi kredytu na
                zakup + koszty remontu.
                Posiadam środki własne, które pokryją część remontową, jednocześnie będą uznane
                przez bank jako środki własne.
                Czyli niby się wszystko zgadza,tzn. wysokość kredytu bez zmian (dodatkowe
                bieganie będę teraz mieć aby uzyskać pozwolenia na budowę itp. a miałam to
                później załatwiać, teraz muszę jednak dołączyć te dokumenty do wniosku.)Ale
                może być odstepstwo w ustaleniu wartości remontu, z tym co mam (moje środki) i
                kosztorysem remontu mieszkania (którego jeszcze nie mam,bo dotąd nie
                potrzebowałam:).

Więc bank może uznać, że część kredytu będzie przeznaczona na remont.Tzn. jeśli
                kosztorys będzie opiewał na wyższą kwotę niż moje środki.

Jednak jak bedą kształtować się opłaty za wpisy do Księgi przy kredycie na
                nabycie nieruchomości + remont? Czy są jakies osobne wpisy?

Nie wiem jak mam dziękować....

A swoją drogą, czy nie mozna tak od razu w banku wszystkiego się dowiedzieć?
                Dobrze, ze teraz się to wyjaśniło, bo mogę jeszcze wszystko uzupełnić i
                przemysleć, a gdybym już miała wszystkie załączniki i na nowo po rzeczoznawcach
                biegac?

buziaki posyłam i oczekuje na wieści pa
                Joanna
                • bebiak Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 24.02.05, 16:07
                  Witaj Joasiu,

joasikjoasik napisała:

> Dzień Śnieżny Bebiaczku, (u mnie sypie slicznie snieg, i mgła ogromna,
                  > rewelacja):)

U mnie dziś za oknem bardzo brzydko: pochmurno, szaro, nieco deszczowo i tak
                  jakoś bardzo fuuu:(

> Jednak jak bedą kształtować się opłaty za wpisy do Księgi przy kredycie na
                  > nabycie nieruchomości + remont? Czy są jakies osobne wpisy?

To rzporządzenie szczcególne, o którym wspominałam (może nie dosłownie), ale
                  ktore przewiduje dwudziestą część wpisu stosunkowego - mówi, że tyle się
                  pobiera za wpis hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego na NABYCIE
                  NIERUCHOMOŚCI (dlatego tak z uporem maniaka podkreślałam ten cel).
                  O remoncie w tym rozporządzeniu słowa nie ma:-(
                  Musisz się liczyć z tym, że jeśli z oświadczenia banku bedzie wynikał cel
                  kredytu: nabycie nieurhcomosci oraz remont to sąd ma prawo nie stosować tego
                  szczególnego rozporządzenia i pobrać sądową za wpis hipotek wg przepisów
                  ogólnych.
                  Cały wpis stosunkowy liczy sie wówczas dokłądnie tak samo jak Ci wcześnie j
                  napisałam tyle, że płaci się DZIESIĄTĄ część tego wpisu (czyli dwukrotnie
                  więcej).

> Nie wiem jak mam dziękować....

:-)) Dziękuję nieustająco za dziękuję! Jeśli trochę Ci łatwiej poruszać się tu
                  i tam dzięki temu forum to wielka frajda dla mnie.

> A swoją drogą, czy nie mozna tak od razu w banku wszystkiego się dowiedzieć?
                  > Dobrze, ze teraz się to wyjaśniło, bo mogę jeszcze wszystko uzupełnić i
                  > przemysleć, a gdybym już miała wszystkie załączniki i na nowo po
                  >rzeczoznawcach biegac?

W zasadzie pewnie można by było, a dlaczego nie można? Tego nie wiem.

Dzięki i nieustające pozdrowienia. B.
                  • joasikjoasik Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 24.02.05, 23:31
                    No coż ja na to...........
                    Powtorzę klejny raz BARDZO ALE TO BARDZO CI DZIĘKUJE!!!!!!!!!!!!

Serdeczne pozdrowienia
                    pa pa
                  • joasikjoasik Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 25.02.05, 19:40
                    Witam ponownie,

drążąc temat mam kolejne pytanie do Ciebie. Drogi Bebiaczku, czy można w umowie
                    przedwstepnej zapisać fakt, że zakup miekszkania dojdzie do skutku, po
                    udzieleniu kredytu? Cos mi sie sytuacja komplikuje i nie chciałabym wpuscic sie
                    w "maliny". Bo jesli nie otrzymam kredytu, nie bedzie mnei stac na zakup
                    mieszkania. Wiec to takie alternatywne zabezpieczenie dla mnie, gdy w umowie
                    przedwstepnej znalazł sie taki zapis....

Czejakac na odpowiedz, serdecznie pozdrawiam.
                    Joanna

• bebiak Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 26.02.05, 02:16
                      Witaj Joasiu,

joasikjoasik napisała:

> Witam ponownie,
                      > drążąc temat mam kolejne pytanie do Ciebie. Drogi Bebiaczku, czy można w
                      >umowie przedwstepnej zapisać fakt, że zakup miekszkania dojdzie do skutku, po
                      > udzieleniu kredytu? Cos mi sie sytuacja komplikuje i nie chciałabym wpuscic
                      >sie w "maliny". Bo jesli nie otrzymam kredytu, nie bedzie mnei stac na zakup
                      > mieszkania. Wiec to takie alternatywne zabezpieczenie dla mnie, gdy w umowie
                      > przedwstepnej znalazł sie taki zapis....

Tak - o ile oczywiście druga strona się na to zgodzi.
                      Możecie postanowić w umowie przedwstępnej, że o ile nie zawrzesz do
                      dnia ....umowy kredytowej w terminie do dnia .... służy Ci prawo odstąpienia od
                      umowy i w takim przypadku sprzedający w terminie ... dni zwróci Ci wpłaconą
                      tytułem zadatku/zaliczki kwotę ... w wysokości otrzymanej.
                      Pamiętaj, że te terminy muszą być zakreślone.

Może to być i tak skonstruowane, że umowa zostaje zawarta pod warunkiem, iż do
                      dnia............. zawrzesz umowę kredytową z bankiem, a w przypadku nie
                      zawarcia takiejż w zakreślonym terminie umowa niniejsza ulega rozwiązaniu i
                      strony winne sobie zwrócić wszystko to co sobie wzajemnie świadczyły w
                      terminie ... dni od daty rozwiązania przy czym zwrot zadatku/zaliczki nastąpi w
                      wysokości otrzymanej.

Jeśli sprzedający się na to nie zgodzi (a pamiętaj, że to nie w jego interesie)
                      to ryzyko utraty wpłaconego zadatku (jeśli taki byś wpłacała) czy też pokrycie
                      szkód o ile tamten by je wykazał z tytułu niezawarcia umowy - oczywiście po
                      Twojej stronie.

Wierząc, że jasne nieustajaco Cię pozdrawiam i nieustająco dziękuję za
                      dziękuję. B.
                      • joasikjoasik Re: opłaty za wpis hipotek do księgi 26.02.05, 12:42
                        Jeszcze raz DZIEKUJE Ci bardzo i tylko mam wyrzuty do siebie, że nocami mi
                        odpowiadasz:)
                        Pozdrawiam bardzo mocno:)
                        Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka