janusz2110 20.02.05, 12:34 Chcę kupić garaz i muszę iść do notariusza załatwić formalności,ale czy musze wpisywac sie w ksiege wieczysta co mi to da. prosze o uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Garaż 20.02.05, 13:44 Witaj, janusz2110 napisał: > Chcę kupić garaz i muszę iść do notariusza załatwić formalności,ale czy musze > wpisywac sie w ksiege wieczysta co mi to da. > prosze o uwagi. A czym jest ten garaż? Jeśli jest nieruchomością to istnieje obowiązek wpisu nabywcy do księgi wieczystej i notariusz nie może od tego odstąpić. Jeśli jest nieruchomością a z jakichś przyczyn nie ma dla niego założonej księgi wieczystej to notariusz ma obowiązek przy przeniesieniu własności nieruchomości wnioskować o jej założenie. Musisz się koniecznie dowiedzieć czym jest w sensie prawnym ten garaż - jeśli jest spółdzielczym prawem do lokalu użytkowego to oczywiście nie musisz zakładać księgi wieczystej, bo nie ma takiego obowiązku. Przy nieruchomościach - tak jak napisałam wyżej. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś