Dodaj do ulubionych

darowizna: koszty notariusza

11.05.05, 11:51
Witam,
prosze o pomoc
Brat chce w formie darowizny przekazac mi mieszkanie wlsanosciowe 38 metrow.
Stąd moje pytania
1.na jakie koszty powinnam sie przygotowac u notariusza przy cenie rynkowej
mieszkania ok.80.000 (czy ja sama podaje ta kwote? )Pisze ze cena okolo bo
takie mieszkanie mozna kupic i za 70.000 i za 100.000 zalezy od standartu..
2.czy na dzien sporzadzenia darowizny musze byc zameldowana w tym mieszkaniu?
3.ksiegi wieczystej do tego mieszkania nie ma (ale jeszcze dopytam)stad pytam
czy ona jest takiej darowiznie wymagana.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: darowizna: koszty notariusza 15.05.05, 00:34
      Witaj Dellko,

dellka napisała:

> Brat chce w formie darowizny przekazac mi mieszkanie wlsanosciowe 38 metrow.
      > Stąd moje pytania
      > 1.na jakie koszty powinnam sie przygotowac u notariusza przy cenie rynkowej
      > mieszkania ok.80.000 (czy ja sama podaje ta kwote? )Pisze ze cena okolo bo
      > takie mieszkanie mozna kupic i za 70.000 i za 100.000 zalezy od standartu..

Zakładam, że jest to spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (bez księgi
      wieczystej).
      Koszty związane z umową darowizny od wartości 80.000,-zł:
      - taksa notarialna: 555,-zł + VAT 22% tj. 122,10,-zł
      - wypisy: ok. 150,-zł.
      Wszystko to płacone u notariusza przy zawieraniu umowy.
      I jeszcze kwestia podatku od darowizny:
      jako siostra darczyńcy (zakładam, że to brat rodzony a nie jakiś cioteczny)
      możesz skorzystać ze zwolnienia od podatku ale to zwolnienie jest pod pewnymi
      warunkami - czy je znasz?
      Napisz koniecznie, bo to bardzo istone

> 2.czy na dzien sporzadzenia darowizny musze byc zameldowana w tym mieszkaniu?

Jeśli nie będziesz korzystała ze zwolnienia od podatku od darowizny (bo np. nie
      spełniasz warunków, nie chcesz, masz inne plany itd) to w ogóle nie musisz się
      tam meldować ani mieszkać.
      Natomiast jeśli chcesz skorzystać ze zwolnienia to najpóźniej w ciągu roku od
      dnia przyjęcia darowizny musisz w tym mieszkaniu zamieszkać i w tym czasie się
      zameldować - nie przekrocz tego terminu, bo wtedy tracisz prawo do zwolnienia.
      Dodam jeszcze, że w Twoim interesie jest aby to zamieszkanie (+zameldowanie)
      nastąpiło jak najszybciej, bo od tego dnia biegnie Ci ten okres 5-letni (przy
      czym jeśli już teraz byś zamieszkała i zameldowała się to ten czas biegnie od
      dnia przyjęcia darowizny).

> 3.ksiegi wieczystej do tego mieszkania nie ma (ale jeszcze dopytam)stad pytam
      > czy ona jest takiej darowiznie wymagana.

Dla spółdzielczego prawa do lokalu zakładanie księgi ma sens (więcej, jest
      koniecznością) jedynie wtedy kiedy bierze się kredyt i ustanawia hipotekę na
      rzecz banku. Jeśli taka okoliczność nie zachodzi to nie widzę większego sensu w
      zakładaniu księgi: ona niczego nie zmienia, nie zwiększa mocy tego prawa - jest
      to nadal takie samo spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu jak teraz tyle że
      z księgą (a założenie księgi wiąże się z kosztami).

Pozdrawiam Cię serdecznie - pamiętaj o tych warunkach.
      B.
      • dellka Re: darowizna: koszty notariusza 16.05.05, 08:08
        Bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedz na moje pytania :) :)
        Oczywiscie zalezy mi na skorzystaniu ze zwolnienia z podatku a po lekturze
        Twoich porad na forum wiem juz, ze spelniam warunki by je uzyskac :)))
        Jeszcze raz bardzo dziekuje
        pozdrawiam
        dellka
        • sylwka25 Re: darowizna: koszty notariusza 18.05.05, 18:46
          Chcę przekazać darowiznę na rzecz brata (rodzonego), jest to równa połowa domu
          zakupionego przeze mnie.Cala Wartość domu i placu oszacowana jest na 62 tys.
          Jakie są dodatkowe warunki oprócz obowiązku zameldowania prez brata zeby został
          on zwolniony z podatku? Jakie są koszty notarialne związane z zawarciem takiej
          umowy?
          Bardzo o proszę u udzielenie odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka