maszka35 10.10.05, 16:58 Co to jest? stosuje się podczas przelewania pieniędzy przez bank? zobowiązanie banku?, czy kupującego? Pilne!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ketter1 Re: Paragraf 777 10.10.05, 23:14 Chodzi Ci pewnie o art. 777 par.1 pkt 4 lub 5 często wpisywany w akcie notarialnym. Jest to dobrowolne poddanie się egzekucji - jeżeli ktoś kto jest Ci zobowiązany zapłacić (czy np. wydać mieszkanie) w określonym terminie nie zrobi tego - nie musisz przeprowadzać postępowania egzekucyjnego, a idziesz bezpośrednio do komornika (no prawie, ale trafiasz do niego duuuuuużo szybciej :) i dostajesz to do czego się zobowiązał dłużnik. Jest to po prostu ogromne ułatwienie w egzekucji długów. To tak w dużym uproszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maszka35 Re: Paragraf 777 11.10.05, 21:49 Tak, o to mi chodziło .Dziękuje bardzo za odpowiedż. Klienci , którzy kupują ode mnie mieszkanie, biorą kredyt za pośrednictwem Expandera.Czy to może długo potrwać? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ketter1 Re: Paragraf 777 11.10.05, 22:17 Expander jest tylko pośrednikiem (coś jak supermarket z bankami :), więc czas oczekiwania zależy, w którym banku biorą kredyt. Ja myśle, że możesz spokojnie przeznaczyć na coś takiego 2 tygodnie (żeby się nie denerwować :). Odpowiedz Link Zgłoś