mrowka13 26.10.05, 13:55 Jakie beda oplaty za wpis hipotek: mieszkanie hipoteczne, rynek wtorny, 150 000 tys. hipoteka kaucyjna 235 511. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: wpis hipoteki 28.10.05, 16:45 Witaj Mrówko, mrowka13 napisała: > Jakie beda oplaty za wpis hipotek: > mieszkanie hipoteczne, rynek wtorny, 150 000 tys. > hipoteka kaucyjna 235 511. Jeśli kredyt został Ci udzielony na nabycie nieruchomości to przy takiej wysokości hipoteki opłata sądowa za jej wpis do księgi wieczystej wynosi 668,80,-zł (dwudziesta część wpisu stosunkwoego). Pamiętaj również o podatku od czynności cywilnoprawnych od hipoteki - przy kaucyjnej wynosi on 19,-zł. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka13 Re: wpis hipoteki 02.11.05, 12:25 Kredyt jest udzielony na sfinansowanie nabycia lokalu mieszkalnego, czy ma to znaczenie? I czy wpis nie bedzie wynosil 1/10 wpisu stosunkowego? Dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis hipoteki 02.11.05, 16:54 Witaj Mrówko, mrowka13 napisała: > Kredyt jest udzielony na sfinansowanie nabycia lokalu mieszkalnego, czy ma to > znaczenie? I czy wpis nie bedzie wynosil 1/10 wpisu stosunkowego? Rozumiem, że chodzi Ci tutaj o to, że bank określając przeznaczenie kredytu nie napisał w Oświadczeniu, iż kredyt jest udzielony na nabycie nieruchomości (bo o nieruchomości mowa w tym przepisie, który wprowadza dwudziestą część), czy tak? Powiem uczciwie, że wg mnie nie powinno być problemu: w oświadczeniu jest napisane przecież "...lokalu mieszkalnego nr .. przy ulicy ..." i z dokumentów wynika, że jest to nieruchomość (tak wnioskuję, bo napisałaś poprzednio mieszkanie hipoteczne, zatem nieruchomość). Oczywiście sądem nie jestem, ale gdybym to ja miała pobrać tę sądową pobrałabym bez wątpienia dwudziesta część (jeśli chcesz się pozbyć jakichkolwiek wątpliwości i uniknąć ewentualnych sporów w sądzie i jeśli masz jeszcze czas - spróbuj poprosić bank o zmianę - powiedz, że przepis rozporządzenia mówi "na nabycie nieruchomości" a sąd potrafi na każde słowo zwracać uwagę). Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś