Dodaj do ulubionych

umowa specjalna

28.10.05, 18:17
Witam serdecznie. Mam problem z posiadloscia ktora chce kupic. Jest to
wlasnosc prywatna czlowieka o duzych sklonnosciach do alkoholu. Otoz ten oto
pan chce sprzedac gospodarstwo pod warunkiem ze zostanie w nim do konca
swoich dni. Od posiadlosci odpisana jest cala rodzina wiec ma prawo sam to
sprzedac. Pytanie brzmi. Czy jest jakas specjalna procedora u notariusza?Moze
ktos sie z tym spotkal juz. Czlowiek ten jest samotny , rodzina sie odwrocila
od niego , nikt nie dba o pozywienie dla niego a on nie ma za co kupic.
Mysle ze rozwiazaniem bylo by kupienie od niego tejze posiadlosci i
pozostawienie go w jego ojczystym domu. Prosze o rade bo nie wiem jak to
zrobic by nie zaszkodzic jemu ani sobie. Dziekuje .
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: umowa specjalna 28.10.05, 23:04
      Witaj,
      możemy rozważyć wg mnie dwie możliwości (zależy jakie masz zamiary i na co
      możesz/chcesz się zdecydować).
      1. Umowa o dożywocie
      On przenosi na Ciebie własność nieruchomości, z Ty w zamian za to zobowiązujesz
      się zapewnić mu dach nad głową, pomoc w utrzymaniu, chorobie, urządzenia mu
      pogrzebu itp. Jak widzisz nic mu tutaj nie płacisz w sensie gotówki, ale masz
      prawny obowiązek sprawowania nad nim opieki. Stajesz sie właścicielem
      nieruchomości w dniu zawarcia umowy, a prawo dożywocia na jego rzecz wpisuje
      się do Dzialu III księgi wieczystej (i jest obciązeniem tej nieruchomości).
      2. Umowa sprzedaży.
      On Ci sprzedaje nieruchomość, za co Ty opłacisz mu cenę (typowa umwoa sprzedazy
      jak każda inna). W tej umowie możesz ustanowić na jego rzecz nieodpłatną
      służebność osobistą mieszkania (w tym budynku). Taką służebność również wpisuje
      się do Działu III księgi wieczystej (też jest obciążeniem). W takiej
      konstrukcji nei masz wobecn iego zadnych obowiązków - musisz jedynie znosić
      jego obecność w tym domu.

I prawo dożywocia, i służebność wygasają w momencie śmierci uprawnionego. Z
      własnością nieruchomosci w przypadku jego śmierci nic się nie dzieje
      (nieruchomość jest Twoja od momentu zawarcia każdej z tych dwóch umów) - wygasa
      jedynie obciążenie. Wykreśla się je z księgi wieczystej poprzez złożenie w
      sądzie wieczystoksięgowym wniosku z załączonym do niego odpisem aktu zgonu
      uprawnionego.
      Wierząc, że w miarę to jasne dla Ciebie - pozdrawiam serdecznie. B.
      • bebiak Re: umowa specjalna 28.10.05, 23:07
        Acha, jeszcze jedno: kiedyś była możliwość zawierania takich umów przekazania
        gospodarstw rolnych za rentę (coś zbliżonego albo wprost takiego). Ja się tym
        zupełnie nie zajmuję stąd tylko wspominam o tym - nie wiem jakie warunki trzeba
        spełnić i czy w Waszym przypadku jest to możliwe (może ktoś w obecnych czasach
        z czymś takim się zetknął i podpowie).
        B.
      • adamo2005 Re: umowa specjalna 29.10.05, 14:07
        Dzieki. Wydaje sie ze umowa sprzedazy najlepiej mi pasuje. W momecie kiedy
        sprzeda mi to gospodarstwo bedzie sie mu nalezec renta zus ( mial
        przepracowanych kilkadziesiat lat w zakladzie ) a ponoc tylko dlatego ze
        posiada pole nie moze dostac na dzien dzisiejszy. o tym nie wspomnialem ale
        mysle ze to niczego nie zmienia. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz i postaram
        sie skozystac z tego sposobu . Pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka