Dodaj do ulubionych

darowizna w postaci działki

03.11.05, 17:41
Rodzice (pierwsza grupa podatkowa) chcą mi podarowac działke , przepisać jej
własnosci na mnie. Prosze napiszcie z jakimi podatkami (czy tylko od
czynności darowizany czy tez od czynnosci cywilno prawnych) jest to związane
i na podstawie jakiej wartości działki jest odprowadzany podatek (w jaki
sposób ocenic wartość rynkową tej działki) Dzieki
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: darowizna w postaci działki 04.11.05, 01:26
      Witaj Vooyo:-)
      W przypadku darowizny mówimy tylko o podatku od darowizny, oraz oczywiście:
      taksie notarialnej (+VAT) oraz opłacie sądowej od wpisu prawa własności do
      księgi wieczystej.
      Wszystkie te opłaty pobierane są od rynkowej wartości przedmiotu umowy.
      Oczywiście nie trzeba robić żadnej wyceny, ale tę wartość jakoś trzeba ustalić -
      jak? Popatrzeć do ogłoszeń w prasie i innych ofert (np. środowy dodatek do
      Gazety), może się uda dowiedzieć czegoś w agencji pośrednictwa, może ktoś z
      sąsiadów jest zorientowany, a moze w Gminie/Dzielnicy (tam z pewnością mają
      orientację).

Jak już to w miare ustalisz i tutaj przyjdziesz (po opłaty) to napisz jeszcze
      czy rodzice w ciągu ostatnich 5 lat coś Ci podarowali (jeśli tak to co, kiedy i
      o jakiej wartości - to ważne!).
      Pozdrowienia. B.
      • vooyo Re: darowizna w postaci działki 07.11.05, 19:19
        bebiak napisała:

> Witaj Vooyo:-)
        > W przypadku darowizny mówimy tylko o podatku od darowizny, oraz oczywiście:
        > taksie notarialnej (+VAT) oraz opłacie sądowej od wpisu prawa własności do
        > księgi wieczystej.
        > Wszystkie te opłaty pobierane są od rynkowej wartości przedmiotu umowy.
        > Oczywiście nie trzeba robić żadnej wyceny, ale tę wartość jakoś trzeba
        ustalić
        > -
        > jak? Popatrzeć do ogłoszeń w prasie i innych ofert (np. środowy dodatek do
        > Gazety), może się uda dowiedzieć czegoś w agencji pośrednictwa, może ktoś z
        > sąsiadów jest zorientowany, a moze w Gminie/Dzielnicy (tam z pewnością mają
        > orientację).
        >
        > Jak już to w miare ustalisz i tutaj przyjdziesz (po opłaty) to napisz jeszcze
        > czy rodzice w ciągu ostatnich 5 lat coś Ci podarowali (jeśli tak to co, kiedy
        i
        >
        > o jakiej wartości - to ważne!).
        > Pozdrowienia. B.
        No to ja juz ustaliłem i przyszedłem (po oplaty) a wiec tak działka jest warta
        około 60000 zł. a rodzice mi nic wciagu 5 lat nie podarowali, prosze wo
        wyliczenie wszytakich taxów dla fiskusa, pozdrawiam i seredcznie dziekuje
        • bebiak Re: darowizna w postaci działki 07.11.05, 19:28
          Cześć:)

vooyo napisał:

> No to ja juz ustaliłem i przyszedłem (po oplaty) a wiec tak działka jest
          >warta około 60000 zł. a rodzice mi nic wciagu 5 lat nie podarowali, prosze wo
          > wyliczenie wszytakich taxów dla fiskusa,

Opłaty od darowizny nieruchomości o wartości 60.000,-zł przy założeniach, że
          właściciele to oboje rodzice, którzy w ciągu ostatnich 5 lat nic Ci nie
          podarowali (po prostu przy podatku od darowizny odliczam kwoty wolne):
          - taksa notarialna: 1.010,-zł + VAT 22% tj. 222,20,-zł;
          - wniosek do sądu i czynności z nim związane: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł;
          - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej: 840,-zł (Uwaga: od marca
          istotna zmiana bo 200,-zł);
          - podatek od darowizny: 1.625,10,-zł;
          - wypisy: ok. 180,-zł (jedna strona = 7,32,-zł z VAT-em ale troszkę się uzbiera
          stąd tak to oceniam).
          WSZYSTKIE te opłaty wnosi się u notarisuza przy zawieraniu umowy.

>pozdrawiam i seredcznie dziekuje

Ja też pozdrawiam i też dziękuję - za dziękuję:-)
          • vooyo Re: darowizna w postaci działki 07.11.05, 21:22
            dziekuje za szybka odpowiedz ale mamdalsze pytanka bo ja taki dociekliwy
            jestem;)
            a wiec tak:
            Wartość ziemi to 60 000zł
            Od nadwyżki ponad 20556zł płacimy 7% a od 20556zł płacimy 822,20zł
            wolna kwota od odliczeń to około 19000 (nie pamietam dokładnie ale tak około
            chyba?)
            czyli60000–19000=41000-20556=20444 x 7% = 1431czyli
            822,22 + 1431 = 2253zł a Pani wyszło 1625,10 (fajnie ze mniej ale jak Pani to
            policzyła)
            taxa notarialna:
            do tego miałbym zapłacić taksę notarialną przy 60 000 jest to od pierwszych 30
            000 płacę 800zł a od nadwyżki 1% czyli:
            60000-30000=30000zł to jest 300zł
            czyki w sumie 800 + 300=1100zł+22% rozumiem
            prosze o łpataologiczne wyliczenie bo z moich laicznych wyliczeń troche inaczej
            wychodzi, jeszcze raz dziękuje;)
            • bebiak Re: darowizna w postaci działki 07.11.05, 21:33
              Witaj Vooyo:-)
              nie twierdzę, żem nieomylna - zatem sprawdźmy razem, jeśli coś nam się nie
              zgadza.

vooyo napisał:

> dziekuje za szybka odpowiedz ale mamdalsze pytanka bo ja taki dociekliwy
              > jestem;)
              > a wiec tak:
              > Wartość ziemi to 60 000zł
              > Od nadwyżki ponad 20556zł płacimy 7% a od 20556zł płacimy 822,20zł
              > wolna kwota od odliczeń to około 19000 (nie pamietam dokładnie ale tak około
              > chyba?)
              > czyli60000–19000=41000-20556=20444 x 7% = 1431czyli
              > 822,22 + 1431 = 2253zł a Pani wyszło 1625,10 (fajnie ze mniej ale jak Pani to
              > policzyła)

Tutaj niezupełnie tak liczymy - i rozłożymy to na czynniki pierwsze.
              Mamy dwoje darczyńców, Ciebie jednego jako obdarowanego i przedmiot o wartości
              60.000,-zł.
              Zatem na każdego z darczyńców przypada niejako wartość 30.000,-zł.
              Od 30.000,-zł odejmujemy kwotę wolną czyli 9.637,-zł i zostaje nam 20.363,-zł.
              Podatek dla takiej kwoty liczymy:
              od nadwyżki powyżej 10.278,-zł - 5% co u nas daje kwotę 504,25,-zł.
              Do tego dodajemy kwotę podstawową w tym przedziale czyli 308,30,-zł.
              Suma to 812,55,-zł.
              Ale takie darowizny mamy dwie, zatem 812,55,-zł x 2 = 1625,10,-zł.

> taxa notarialna:
              > do tego miałbym zapłacić taksę notarialną przy 60 000 jest to od pierwszych
              30 000 płacę 800zł a od nadwyżki 1% czyli:
              > 60000-30000=30000zł to jest 300zł
              > czyki w sumie 800 + 300=1100zł+22% rozumiem

Niezupełnie tak, ale tu jest drobna różnica - ta podstawa w tym przedziale to
              nie "Twoje" 800,-zł ale "moje" 710,-zł. Stąd taksa (netto) wg mnie 1.010 a
              wg Ciebie 1.100,-zł (ale to drobiazg)

> prosze o łpataologiczne wyliczenie bo z moich laicznych wyliczeń troche
              >inaczej wychodzi, jeszcze raz dziękuje;)

Starałam się jak najjaśniej (choć niektóre rzeczy tak trudno napisać), ale
              wierzę, że może jakoś dojdziemy do porozumienia:-)
              Pozdrowienia serdeczne i dziękuję za dziękuję:-)
              B.
              • vooyo Re: darowizna w postaci działki 08.11.05, 07:23
                dziekuje za juz najasniejsze z mozliwych wyjasnien:)
                ale mam takie drugie pytanko otóż tak:
                przed slubem załozyłem mojej nazeczonej lokate (przelwając pieniądze z mojego
                konta) związne byo to zmoim wyjazdem za garnicze, teraz po powrocie oraz po
                slubie z data zakonczenia trwania lokaty chcielibysmy żeby z powrotem pieniązki
                wróciły do mnie na konoto (czyli z konta z którego zostały przelane), czy od
                tej czynnosci trzeba bedzie zapłacić jakiś podatek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka