Dodaj do ulubionych

Problem ze zbywcą

08.11.05, 21:21
Witam.Podpisałem ze zbywca mieszkania spółdzielczego umowę przedwstępną ( nie
potwierdzoną u notariusza).Mam decyzję wstepną z banku pozytywną.Teraz
sprzedający (starsza osoba) nie zgadza sie na podpisanie umowy notarialnej
przed przelaniem jej pieniedzy.Bank-mieszkanie jest kupowane na
kredyt-wymaga tejże umowy przed uruchomieniem kredytu.Czy umowa notarialna nie
jest wystarczajacym zabezpieczeniem praw sprzedajacego? Problem dotyczy też
wymeldowania dotychczasowego właściciela-wyraża chęć dopiero po sprzedazy.Co
zrobić?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Problem ze zbywcą 09.11.05, 20:58
      Witaj,

rgomez napisał:

> Witam.Podpisałem ze zbywca mieszkania spółdzielczego umowę przedwstępną ( nie
      > potwierdzoną u notariusza).Mam decyzję wstepną z banku pozytywną.Teraz
      > sprzedający (starsza osoba) nie zgadza sie na podpisanie umowy notarialnej
      > przed przelaniem jej pieniedzy.Bank-mieszkanie jest kupowane na
      > kredyt-wymaga tejże umowy przed uruchomieniem kredytu.Czy umowa notarialna nie
      > jest wystarczajacym zabezpieczeniem praw sprzedajacego?

W przypadku kredytów nalezy zrozumieć obawy sprzedających: niestety w 99% jest
      tak, że kredyty są wypłacane przez banki PO zawarciu umowy sprzedaży, a ta nie
      może być zawarta pdo żadnym warunkiem.
      I problem sprowadza się do podstawowej kwestii: własność na nabywcę przechodzi
      w momencie podpisania aktu przez Was i notariusza, a sprzedający pieniądze
      otrzyma dopiero za czas jakiś. W akcie notarialnym nabywca z reguły poddaje się
      egzekucji co do obowiązku zapłacenia sprzedającemu ceny, ale taka egzekucja nie
      jest (dla mnie) jakąś gwarancją otrzymania tych pieniędzy - pozwala jedynie
      takiemu sprzedającemu w przypadku nie otrzymania ceny w uproszczonym trybie (od
      razu przez komornika, bez procesu) dochodzić swoich pieniędzy.
      I to jest duży problem, ale banki są nieustępliwe.
      Musicie się jakoś porozumieć, bo jeśli Ty płacisz z kredytu to innego wyjścia
      nie macie. Osobiście zawsze w takim przypadku sugeruję sprzedającemu aby przed
      umową sprzedaży wybrał się z nabywcą do banku i punkt po punkcie prześledził z
      konsultantem (czy kimś z obługi tego kredytu) czy wszystkie warunki
      uzależniające wypłątę kredytu zostały przez nabywcę spełnione. Oczywiście nie
      muszę dodawać (ale dodam), że umowa kredytowa winna być zawarta przed umową
      sporzedaży.

>Problem dotyczy też wymeldowania dotychczasowego właściciela-wyraża chęć
      >dopiero po sprzedazy.

Z jakich przyczyn takie stanowisko zajmuje?
      Jeśli z tych, że pieniądze otrzyma później to nawet rozumiem, ale wymeldować
      się powinien (wszystkie osoby winny być wymeldowane - zaświadczenie, że NIKT w
      lokalu nie jest zameldowany) przed umową sprzedaży, a w akcie winno się znaleźć
      postanowienie określające, że wydanie lokalu nabywcy nastąpi do dnia ... +
      oczywiście również poddanie się egzekucji przez sprzedającego co do wydania w
      terminie.
      Własność i tak przechodzi (zgodnie z tym co napisałam wyżej), ale przynajmniej
      zatrzymuje sobie lokal w rozumieniu posiadania.
      Pozdrowienia serdeczne. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka