Dodaj do ulubionych

AKT NOTARIALNY - ILE STRON?

06.02.06, 16:27
Witam,
Kupiłam mieszkanie na rynku pierwotnym (od developera) i niedługo będę podpisywać akt notarialny. Notariusz polecony przez developera rozbudował akt do 30 stron, twierdząc że musi w nim być opisana cała inwestycja (całe osiedle). U innego notariusza powiedziano mi, że maksymalna ilość stron to ok.10. Ile Wasze akty miały stron i co się w nich znalazło?
Obserwuj wątek
    • yasemin1 Re: AKT NOTARIALNY - ILE STRON? 06.02.06, 22:04
      Nie mozna porównywać innych aktów do siebie, ponieważ każda sprawa jest inna.
      Widocznie skoro notariusz twierdzi że to musi być to musi być. Gorzej bybyło
      gdyby czegoś nie ujął. Czasami sprawy są bardzo zawikłane i aby wszystko było
      jasne to trzeba to wyjaśnić od początku do końca. Akt notarialny to jest
      dokument i wszystko w nim musi być klarowne i zrozumiałe zwłaszcza dla sądu.
      Nikt nie będzie jechał na domysłach. Natomiast wielkość czcionki i jej rodzaj
      nie są narzucone odgórnie, wybór należy do notariusza. Jedyne to, że notariusz
      pobiera opłate za strone wypisu, która musi mieć co najmniej 25 wierszy, nie
      dotyczy to strony tytułowej i ostatniej.
      • aggie_p Re: AKT NOTARIALNY - ILE STRON? 11.02.06, 23:59
        Zgodziłabym się z Tobą, gdyby nie fakt, że developer chce nas zmusić do podpisania aktu u wybranego (przez niego) notariusza. W tej sytuacji obawiam się czy notariusz nie próbuje wykorzystać zmonopolizowania aktów, aby ciut więcej zarobić.
        • al9 walcz 13.02.06, 12:10
          pewnie masz rację, ale masz inne wyjscie?
          właściwie masz:
          zażądaj obnizki taksy o tych 30 razy 6 zł plus vat pi razy oko 220 zł
          powodzenia
          al
          • aggie_p Re: walcz 13.02.06, 13:09
            Masz rację, dzięki. Zawsze warto spróbować negocjacji :-).
            Mam tylko pytanie - skąd wziąłeś tę kwotę 6 PLN+VAT?
            • yasemin1 Re: walcz 13.02.06, 22:41
              To jest cena jednego wypisu a ich będzie jeżeli po 1 dla stron to 5 a więc z
              VATem 1.098 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka