Dodaj do ulubionych

Zapłata ceny sprzedaży ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 21:01
Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi krótko taką sytuację:

Sprzedaję mieszkanie, kupujący płaci z kredytu udzielonego przez bank. Czy
przy zawarciu umowy u notariusza dostanę dokument (gwarancję bankową albo coś
innego), w którym bank zobowiązuje się do przelania kasy z kredytu po
dostarczeniu aktu ? Akt notarialny nie może przecież zawierać warunku (np.
przeniosę własność jak bank mi zapłaci) a przecież jak podpiszę taki akt a bank
dajmy na to nie przeleje kasy to zostaję bez mieszkania i bez szmalu. Mam rację ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Zapłata ceny sprzedaży ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.06, 14:17
      jezeli kupujacy bierze kredyt na mieszkanie, to w momencie podpisywania aktu
      notarialnego ma juz przyznany kredyt i umowe z bankiem. W umowie jest napisane,
      ze w ciagu ilustam dni po uruchomieniu kredytu bank przeleje Ci pieniadze na
      konto. Nie ma innych gwarancji, bo gwarancja jest wlasnie ta umowa, chcialbys,
      zeby bank przyslal Ci jeszcze list z potwierdzeniem? W umowie notarialnej mozna
      zapisac ze klucze przekazesz nowemu wlascicielowi po otrzymaniu calej zaplaty i
      juz bedziesz bezpieczny. pozdrowienia Jacek
      • Gość: yasemin1 Re: Zapłata ceny sprzedaży ? IP: 85.99.150.* 14.05.06, 20:01
        Nie tak jest
        W akcie podaje się że w danym terminie bank przelej pieniądze na konto
        sprzedającego , natomiast kupującego poddaje się egzekucji z art 777 co do
        zapłaty ceny lub reszty ceny w przypadku gdyby bank tych pieniędzy nie przelał.
        I wtedy to już problem kupującego jak zdobędzie tę kasę gdyby bank mu nie
        przyznał tego kredytu.
        • Gość: Jacek Re: Zapłata ceny sprzedaży ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.05.06, 08:13
          to nie jest kwestia przyznania kredytu, tylko jego uruchomienia, kiedy idzie
          sie podpisac umowe do notariusza, to kredyt jest juz przyznany. Trzeba doniesc
          akt notarialny, zaplacic podatek i ubezpieczyc siebie i mieszkanie i po
          dostarczeniu tych dokumentow bank uruchomi kredyt. Jacek
          • Gość: gosc Re: Zapłata ceny sprzedaży ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:34
            A ja mysle ze jeszcze inaczej, wiem ze niektorzy robią tak ze umawiają sie na
            podpisanie umowy i pozniej od razu od notariusza jada do banku ruszyc kredyt.
            W moim przypadku sprzedający byl spokojny, i nie bylo zadnych problemow. Poza
            tym w umowie masz zapis, ze jasli kasa nie wplynie to umowy nie bylo. I tyle.
            • Gość: yasemin1 Re: Zapłata ceny sprzedaży ? IP: 85.99.91.* 15.05.06, 23:49
              W jakiej umowie masz zapis że jak kasa nie wpłynie to umowy nie było -
              notarialnej?
              To chyba ta umowa jest u kowala a nie notariusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka