Dodaj do ulubionych

POLIP zatoki szczękowej!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:57
Czy ktoś może miał coś takiego? Cztery lata temu wykryto u mnie polipa, było
robione zdięcie RTG. Nie pamiętam czy były jakieś objawy, po kilku
zastrzykach zapomniałam o sprawie. Czy powinnam powtórzyć badanie i
sprawdzić, czy ten polip tam jeszcze jest? Mam cały czas katar - śluzowato-
wodnisty - w gardle też mam sporo śluzu, czy tego przyczyną może być
niewyleczony polip???
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 05.11.04, 19:08
      Ja mam cos takiego. Ja sobie "wyhodowalam" taki 2.5 cm. Nie wiem ile to trwalo.
      Jakis miesiac temu zaczela mnie szczeka bolec i dentysta po stwierdzeniu ze
      wszystko z zebami/szczeka ok wyslal mnie do laryngologa. Mialam rtg i rezonans
      magn. Najpierw bralam antybiotyki bo mialam oprocz polipa, zapalenie zatok. Po
      zaleczeniu zapalenia dostalam skierowanie na zabieg usuwania tego polipa
      (endoskopowo).
      Dopoki sie polipa nie pozbedziesz to bedziesz miec katar oraz mozesz miec rozne
      stany zapalne w okolicy tej zatoki. Moim zdaniem powinnas powtorzyc rtg -
      wyjdzie czy jset polip, czy "tylko" zapalenie zatok, a moze nic nie wyjdzie i
      sie okaze ze to jakas alergia.......

Nie wiem jak ze sluzem w gardle bo nie odczuwam czegos takiego ale polip
      powoduje u mnie sporo dolegliwosci np. mnie stale boli gardlo, stale mam katar
      oraz co jakis czas boli mnie ucho, szczeka, oko, nawet mialam zapalenie skory na
      tym policzku - wszystko przez polipa ....
      • Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 22:45
        DZIĘKI za informacje! Wybiore się do laryngologa, żeby to sprawdzić. Najgorsze
        jest to, że strasznie długo się czeka - a na dodatek pani doktor robi wszystko,
        żeby zaoszczędzić na badaniach. Najpierw leczy, potem sprawdza czy coś jest!
        Mam jeszcze jedno pytanie: na zdjęciu RTG będą widoczne zatoki szczękowe i
        nosowe, bo warto chyba sprawdzić czy pozostałe są zdrowe?
        • Gość: qq Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: 212.191.134.* 05.11.04, 23:05
          witam,juz to pisalem wczesniej ale powtorze.
          taki polip to nic dobrego tez go mialem w zatoce szczekowej do tego w szpitalu
          okazalo sie ze mam takze tam torbiel.oczywiscie operacja usueli i jak reka odja
          zadnego kataru od roku ani przeziebienia.do lekarza poszedłem po tym jak przez
          10 godzin ciurkiem lecialo mi z nosa okazalo sie potem ze ta torbiel mi
          pekła.Polip objawial sie tym ze caly czas mialem katar i zapchana jedna dziurke
          w nosie.zabieg nic nie boli wszysto pod narkoza w szpialu 2-3 dni i do domu
          ZADNEGO BOLU potem.daja takie znieczulenie ze trzyma przez 2 miesiace.
          Jednak u mnie cos zrobili nie tak 13 listopada 2004 mialem zabieg a do dzis nie
          czuje ZADNEGO zapachu.bylem juz u tej doktorowej co mnie operowala kazala czekac
          w grudniu ide raz jeszcze.
          zabieg robiono mi w łodzi w szpitalu Barlickiego
          pozdrawiam
          • Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 23:11
            A już myślałam, że jestem jedyną osobą na forum z tym problemem, znaczy się z
            polipem. Może ktoś wie, czy po tych zastrzykach 4 lata temu polip mógł zniknąć,
            cz raczej czeka mnie OPERACJA??? :(((
            Chociaż piewnie on tam nadal jest, bo katar mnie męczy!
            • philo_sophia Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 06.11.04, 00:39
              A ja mam polip w ubytku zęba w dolnej szóstce... i cholernie sie boje isc go
              usunąc, dentystka powiedziała ze mam go miec wypalanego czy cos takiego ale na
              samą mysl o tym nogi sie pode mna uginają :/
              • Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:44
                Ja po przeczytaniu tych opini, jestem już prawie załamana! Trzeba leczyć
                polipa, a może niedługo i depresje?! ;)))
    • to-ja-007 Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 06.11.04, 16:12
      Nie wiem czy polip mogl zniknac po zastrzykach. Przede wszystkim nie mam pojecia
      co to mogly byc za zastrzyki. Zreszta to teraz nie jest takie wazne - 4 lata to
      dosc dlugo - mogl zdarzyc nowy polip wyrosnac. Niestety polipy lubia sie odnawiac.

Na rtg glowy widac wszystkie zatoki, i zwykle to wystarcza do diagnozy.
      Podejrzewam ze wczesniej jak Ci wykryli polipa - tez mialas rtg, prawda?

• Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:42
        To było tak dawno, że nie pamiętałam nawet gdzie ten polip był (myślałam, że
        miałam go w gardle), dlatego sprawdziłam to w kartotece w przychodni - RTG też
        było - razem z lekarką, ale ona wcale nie raczyła skieroawć mnie do
        laryngologa!!! Czy mam żyć z tym polipem aż do śmierci???
        A te zastrzyki to były w pupę, zdaje się antybiotyk. O tym polipie
        przypomniałam sobie bo zauważyłam, że nos i te zatoki obok nosa mam spuchnięte -
        cały ten obszar jest aż biał. Zaobserwowałam to już rok temu!!! Ten mój katar
        to napewno nie alergia.
        A miałeś może obłożony język na biało? Bo ja tak ma, ale może to jakaś inna
        choroba?! ;)))

• Gość: stom Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 07.11.04, 01:07
          Polip jest objawem przewleklego zapalenia zatoki szczekowej. Tego nie da sie
          zwalczyc zastrzykami czy antybiotykami. Leczenie powinno byc operacyjnie
          (chetnie endoskopowe) i polega na wyluszczeniu polipa. W zadnym wypadku nie
          powinno sie go pozostawiac bez leczenia, a leczenie chirurgiczne jest jedynym
          skutecznym.
          Zdjecie rtg zatok moze wykazac stan sluzowki w zatokach, ale jest stosunkowo
          malo czule. Powinno sie wykonywac tomografie komputerowa zatok, co z przyczyn
          finansowych nie jest powszechne, niestety. Niezaleznie od tego trzeba
          sprawdzic stan uzebienia, zwlaszcza w sasiedztwie chorej zatoki (czy sa martwe
          nieprzeleczone kanalowo lub przeleczone niedokladnie zeby, ktore wymagaja
          powtornego leczenia lub ekstrakcji).
          • Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 10:26
            WIELKIE DZIĘKI za info.
            Tego polipa zastrzykami leczył mi lekarz ogólny(!!!), a ich wiedza na ten temat
            nie jest chyba zbyt wielka, skoro pozostawiono mnie samą sobie?! Już
            postanowiłam, że jutro idę do lekarza, tylko czy dostanę skierowanie do
            laryngologa? A jak już to pewnie wizyta będzie dopiero około stycznia. Może na
            początku roku będą mieli kasę na badania i na usunięcie tego cholerstwa?!
            A jak sprawdzić stan uzębienia, czy pantogram wykaże zmiany?
            • Gość: stom Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 07.11.04, 11:38
              Pantomogram na poczatek jak najbardziej, choc jest to zdjecie dosc ogolne. W
              razie potrzeby powtarza sie male zdjecia wewnatrzustne, jesli okaze sie, ze sa
              obecne podejrzane zeby i zmiany wokol nich. Leczeniem zebopochodnych zapalen
              zatoki szczekowej (m.in. polipy) zajmuja sie oprocz laryngologow chirurdzy
              szczekowo-twarzowi.
              • Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 11:49
                Pantomogram miałam robiony w 2001 (VI) w związku z 8-kami, wyszły na nim cztery
                8-ki, które do tej pory usówam! Czy chirurg stomatologiczny (bo z ostatniż 8-ką
                idę 17.11)zobaczyłby na tym zdjęciu polip, jeśli to zdjęcie obejmuje te
                okolice? Mam to zdjęcie przed sobą, jak ten polip wygląda?
                • to-ja-007 Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 08.11.04, 10:47
                  To czy pantomogram wykaze zmiany - zalezy gdzie masz polipa. U mnie bylo "cos"
                  widac na zwyklym pojedynczym zdjeciu zeba - bo akurat zdjecie zostalo zrobione
                  tak zeby bylo widac wierzcholek korzenia i okolice. No i u mnie ten polip siedzi
                  b.blisko szczeki. Niestety na takim zdjeciu zmiany w zatokach nie sa dobrze
                  widoczne - np . zapalenie zatok i polip badz cysta na takim zdjeciu stomatolog.
                  sa widoczne jako cienie, odgraniczone jasniejsza niewyrazna linia. U mnie bylo
                  widac jakby dwa obszary o roznych odcieniach szarosci - jeden od zapalenia zatok
                  i grugi mniejszy, ciemniejszy od polipa.
                  • kas.ia Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 08.11.04, 10:57
                    a czy cytologia sluzówki nosa, MRI głowy i tomografia głowy (+ zwykłe rtg
                    zatok) wykażą zmiany w zatokach polipowe lub torbielowe? Bo jedynie na MRI mi
                    wyszły poszerzone sluzówki zatok, natomiast w pozostałych badaniach zatoki są
                    czyste. cytologia natomiast wykazała alergię (bo katar mam non stop). czasem
                    mam nos u nasady lekko opuchnięty (chodziłam na bioptron ale nic nie dało)
                    • to-ja-007 Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 08.11.04, 11:44
                      Na rezonansie mag. (MRI) jest bardzo ladnie widac zmiany
                      polipowate/torbielowate, wiec gdybys cos miala, to by zostalo to wykryte.
                      • Gość: asd Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.pl / 193.24.200.* 16.12.04, 21:48
                        najgorsze jest puchniecie sluzowki jak spuchnie to mam nos 2 razy szerszy
                        zajebiscie normalnie:(
                        • iselle Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 16.12.04, 22:21
                          A czy polip może spowodować wybrzuszenie podniebienia twardego ? Od czasu
                          ekstrakcji górnej ósemki robi mi się takie coś po jednej stronie i swędzi jak
                          przy przeziębieniu a od niedzieli mam katar i zajęte zatoki po tej stronie
                          (wybrzuszenie jednak pojawiło się dopiero po kilku dniach), zatoki czołowe nie
                          bolały mnie, a tylko szczękowe. Poza tym mam objawy dość mocnego zapalenia
                          zatok (tak że pierwszej nocy spałam tylko 4h z chusteczkami pod mokrym
                          nosem :/ ).
                  • Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 16:04
                    Ten mój polip to jest po prawej stronie, a na zdjęciu prawa strona różni się
                    trochę od lewej! Jaśniejszy miejsce jest po lewej stronie - tak nad trójką, a
                    po prawej coś co mogłoby być polipem w białej osłonce, mniej więcej w tym samym
                    miejscu co po lewej.
                    Z ty zdejęciem pójdę do dentysty (17) i może on będzie jednak coś wiedział?!
                    A zatoki też mam chyba chore?! Bolą mnie na razie lekko te nad oczami i te koło
                    nosa. :(((
                    Mogłabyś napisać, ten zabieg usunięcia polipa jak długo na niego masz czekać, i
                    jeśli robisz to prywatnie ile to mniej więcej kosztuje?
                • Gość: stom Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 08.11.04, 13:40
                  Moze zobaczyc, moze nie. pantomogram to zdjecie warstwowe i jesli polip
                  wystepuje w innej warstwie, moze nie byc widoczny na tym zdjeciu. Za to na
                  pantomogramie mozna zobaczyc, czy sa zeby martwe, zle przeleczone lub
                  nieprzelczone kanalowo (zdjecie ma charakter ogolny, przegladowy i w razie
                  obecnosci zebow podejrzanych powtarza sie zdjecie celowane na konkretny zab,
                  ale o tym juz bylo).
                  • Gość: Rene Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.netia.piekary.net 08.11.04, 14:20
                    Dziwie Ci się, że jeszcze nie odwiedziłaś lekarza.
                    Ja na początku roku trafiłam do szpitala z podejrzeniem zapalenia zatoki
                    szczękowej. Objawy miałam takie jak opisaliście wyżej na początku były potworne
                    bóle szczęki, potem prawa strona tak mi spuchła, że prawie nie wiedziałam na
                    oko. Byłam przerażona.
                    Tego samego dnia zrobiono mi punkcję obu zatok (nic przyjemnego) okazało sie,
                    że zatoki są czyste.
                    Po kilku dniach pobytu przyszedł do mnie ordynator i stwierdził, że mam w nosie
                    czyraka.
                    Dobrze, ze leżałam bo czułam jak siły ze mnie wychodzą.
                    Po 8 dniach wyszłam ze szpitala i odwiedziłam stomatologa - to był dobry
                    pomysł, ponieważ mój wcześniejszy dentysta żle wyleczył mi zęba. Przez kolejne
                    7 tygodni leczyłam ząbka.
                    Nie miało to podobno związku z zatokami i czyrakiem ale silne antybiotyki,
                    które dostawałam pozwoliły mi unikąć usunięicia zęba.
                    Dodam jeszcze, że od kilku lat cierpię na całoroczny nieżyt nosa i lekarze już
                    mnie ostrzegają przed ewentualną stmą.
                    Takie życie alergika.

Tak więc, jeśli macie najmniejsze podejrzenia co do stanu swojego zdrowia
                    idzcie do specjalisty, bo nie ma na co czekać.
                    Czekanie działa tylko na waszą niekorzyść.

• Gość: stokrotka Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 16:11
                    Chyba jednak na tym zdjęciu coś widać! Myślę jednak, że przydało by się jakieś
                    nowe zdjęcie - tamto jest z 2001 roku - w tym czasie polip mógł urosnąć, albo
                    może wyrósł jakiś nowy? Coś czuję, że mam do tego chore zatoki - na razie ropa
                    nie schodzi, ale jest już mały ból.
          • juparana Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 27.01.15, 09:44
            Mam pytanko.

mam wyznaczony termin operacji za zatoki, polip itd jeszcze nie znam szczegółów,
            ale miałam wyrywanego zęba dolną 6, który bardzo bolał na skutek niewypełnionych kanałów (i suchy zębodół i szsczękościsk) ząb został wyrwany jakieś 14 dni temu, a powikłania minęły jakieś 2 dni temu, czy wpływ takiego zapalenia kanału lub zapalenia bo nie zrobił się skrzep ma jakiś wpływ na zabieg związany z zatokami ? też mam na TK same złe wyniki nadające się do operacji (zresztą na operację czeka się rok niestety), torbiel 23mm, plipowate zmiany itd..ogolnie zaostrzone zmiany procesu zapalenia zatok i krzywa przegroda.
    • Gość: stokrotka Tego polipa wykryto u mnie w 1996 roku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 16:16
      Dziś byłam u learza i mam skierowanie do laryngologa. Tylko w tym moim mieście
      chyba jakiś deficyt lekarzy tej specjalności! Przez kolejne dni zapowiada się
      szukanie. Chyba jeszcze nie jest zapóżno!?
    • Gość: marcin/pń Re: POLIP zatoki szczękowej!!! IP: *.cs.put.poznan.pl 22.11.04, 17:55
      A ja miałem jakąś infekcję, jadłem antybiotyk i po raz kolejny (bo pare lat temu
      tez bylo podobnie) zaczęło mnie bardzo boleć miejsce nad prawą brwią (to samo
      mam też kiedy ląduje w samolocie - pewnie ciśnienie - bardzo silny ból,
      pieczenie, nad prawą brwią). To znów mnie wysłali na RTG głowy i tam okazało się
      że wszystko OK, ale w lewej zatoce szczękowej jest owalny kształt, pewnie polip,
      ok. 3 cm.

To ciekawe, bo nigdy nie mialem wielkich problemów z infekcjami, katarem itd. Za
      to często jak już złapię infekcję, to mi katar scieka jakoś do gardła i gardło
      mnie bardzo szczypie.

W najbliższym czasie planuję iść do laryngologa...

No ale ciekawe też co z tym bólem nad prawą brwią.

Marcin
    • 383magda witam 28.04.14, 19:05
      Mam 18 lat. Byłam na prześwietleniu zatok 26.09.2013. i wykryto mi małego polipa w prawej zatoce szczękowej. Byłam u Laryngologa i powiedział mi ze mam zapalenie zatok, przepisał mi antybiotyk. Do puki brałam to było okej. Po odstawieniu leków, zatoki zaczęły mi bardzo dokuczać. Po dłuższym czasie wydzielina którą wydmuchiwałam była z dużą ilością krwi i skrzepów. Zaczęła mnie boleć szczęka, głowa. Od pewnego czasu dokuczają mi obydwie zatoki. Teraz nie wiem czy mam sie zgłosić na usunięcie, ponieważ nie wiem czy polip już jest gotowy do usunięcia. Proszę o dowiedź..
      • liza_s Re: witam 30.04.14, 11:05
        Tak, radzę zgłosić się do lekarza i porozmawiać o operacji. Nie ma co z tym zwlekać, bo z czasem będzie coraz gorzej, a na zabieg czeka się miesiącami. Nieoperacyjnie polipy można zmniejszyć sterydami (krople do nosa, tabletki), ale po odstawieniu leków odrastają. Poproś laryngologa, aby przepisał Ci leki steroidowe - są skuteczniejsze niż antybiotyk i prawdopodobnie poczujesz dużą ulgę. A jeśli chodzi o badanie zatok, zdecydowanie dokładniejsza od RTG jest tomografia.
      • easyblue Re: witam 30.04.14, 21:06
        Powinnaś mieć RM co jakiś czas by sprawdzić, co się z polipem dzieje.
        Ja też mam polip, ale mój na razie siedzi cicho:) Jak masz takie objawy koniecznie zgloś się do laryngologa, być może trzeba będzie usunąć.
      • eksperci_dcl Re: witam 23.05.14, 13:30
        383magda napisał(a):

> Mam 18 lat. Byłam na prześwietleniu zatok 26.09.2013. i wykryto mi małego poli
        > pa w prawej zatoce szczękowej. Byłam u Laryngologa i powiedział mi ze mam zapal
        > enie zatok, przepisał mi antybiotyk. Do puki brałam to było okej. Po odstawien
        > iu leków, zatoki zaczęły mi bardzo dokuczać. Po dłuższym czasie wydzielina któr
        > ą wydmuchiwałam była z dużą ilością krwi i skrzepów. Zaczęła mnie boleć szczęka
        > , głowa. Od pewnego czasu dokuczają mi obydwie zatoki. Teraz nie wiem czy mam s
        > ie zgłosić na usunięcie, ponieważ nie wiem czy polip już jest gotowy do usunięc
        > ia. Proszę o dowiedź..

Witam,

podane przez Ciebie objawy wskazują jednoznacznie na konieczność zgłoszenia się do specjalisty laryngologa. Nie zwlekaj.

Podstawą właściwego rozpoznania jest specjalistyczna diagnostyka, która opiera się na badaniu endoskopowym nosa i zatok. U Pacjentów z nawracającym i przewlekłym
        zapaleniem zatok zleca się wykonanie tomografii komputerowej zatok, która pozwala na bardzo dokładną diagnozę i stanowi przygotowanie do leczenia.

Lekarz po postawionej diagnozie zaleca właściwą kurację. Czasami równocześnie trzeba zgłosić się do stomatologa.

Pozdrawiam
        Łukasz Narożny
    • kitulec Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 18.06.14, 13:04
      Ja bym Ci poleciła wyprawę do porządnego laryngologa, tych prywatnych których przecież nie brakuje, a na nfz to łaskę robią że Cię zapiszą na za 3 miesiące... moja mama była u jakiegoś lekarza w Klinice MML i bardzo sobie chwaliła, dostała badania na płytce itd, a na nfz babka nawet jej nie chciała pokazać wyników, już nie mówiąc o zabraniu ze sobą. Polecam, klinika jest też na fb
      • juparana Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 17.02.15, 18:51
        3 miesiące to mega super, ja na operację endoskopową czekałam rok : P to dopiero hard core
    • zuzia215 Re: POLIP zatoki szczękowej!!! 02.04.15, 11:36
      Witam. Mam problem z zatokami od 3 miesięcy. Zaczęło się od głupiej grypy. Miałam już 3 antybiotyki . Zrobiłam zdjęcie zatok wyszło, że mam płyn i polipy. Ogólnie strasznie boli mnie głowa. Poszłam do laryngologa to tak jakby mi nie wierzył, ale gdy zajrzał do nosa to uwierzył\, że to zatoki. Przepisał mi tabletki przeciw zapalne osłonkę do tego i Flavamed tabletki musujące. Przez 3 tygodnie brania tabletek sporadycznie bolała mnie głowa ale przedwczoraj skończyły się tabletki i ból głowy powrócił :/ od razu mówię, że zwykłe przeciwbólowe nie działają. Ból jest tępy. Boli mnie cale czoło i skronie i tak jakby mi schodził na oczy i nos. Ciężko wytłumaczyć. Kataru jako takiego nie mam pare razy smarknę i zawsze mam krew czasem jest jej sporo. Zrobiłam zdjęcie ponownie i wyszło, że płynu już nie ma ale polipy nadal są. Czy to od tych polipów może tak boleć? Już nie wiem co robić... W dodatku Pan doktor jest poza zasięgiem i nie mam jak się dodzwonić i umówić na wizytę, więc święta spędzę z bólem głowy :/ Miał ktoś taki przypadek może????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka