Dodaj do ulubionych

prawomocny wpis do KW od kiedy

25.05.06, 14:49
Witam,
w Sądzie wieczystoksięgowym otrzymałem informacje, że wpis hipoteki do Kw
jest prawomocny od momentu wpisu, spotkałem się też z interpretacją, że w
terminie 14 dni od odebrania orzeczenia.

Prosze o pomoc w znalezieniu wykładni prawnej!

Chodzi o to, że bank w którym brałem kredyt (pkobp) zmusił mnie do opłacenia
z góry ubezpieczenia do momentu wpisu, a otrzymałem znacznie mniejszy zwrot
części składki niż oczekiwałem i chcę to wyprostować.

nie pierwszy raz mnie naciągają (pkobp oczywiście) i są tak opieszali, że
trzymać się od nich z daleka!

Proszę o pomoc!
Sławek

Obserwuj wątek
    • Gość: msmaniek Re: prawomocny wpis do KW od kiedy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.05.06, 21:20
      Wszystko zależy jak jest sformułowana umowa. Jeżeli jest że pokrywasz
      ubezpieczenie do czasu prawomocnego wpisu to wpis jest prawomocny w terminie 7
      lub 14 dni (w zależności czy postanowienie wydał referendarz czy sędzie) od
      dnia dostarczenia Ci postanowienia Sądu. Jeżeli umowa z bankiem mówi że
      pokrywasz ubezpieczenie do czasu spisu hipoteki to jest on dokonany z chwilą
      dokonania go w sądzie. I nawet nie prawomocny zdejmuje z ciebie obowiązek
      opłaty ubezpieczenia.
      • prezeho Re: prawomocny wpis do KW od kiedy 30.05.06, 09:29
        dzięki za odpowiedź, mój tok myślenia jest taki sam, ale nie znalazłem żadnej
        podstawy prawnej, aby przekonać ludzi zajmujących się moim kredytem ze strony
        banku!
        S
        • Gość: msmaniek Re: prawomocny wpis do KW od kiedy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.05.06, 20:44
          Podstawą prawną jest art 626 bodajeże z indeksem 8 kodeksu postępowania
          cywilnego, który mówi, że wpis w księdze wieczystej jest dokonany z chwilą
          dokonania go w systemie komputerowym pzez sąd, a ponadto przepis ustawy o
          ksiegach wieczystych, który mówi że do powstania hipoteki niezbędny jest WPIS w
          księdze wieczystej, a nie jakiś prawomocny wpis. Powołać się można również na
          art 518 z indeksem 1 (chyba bo doładnie nie pamietam) kodeksu postępowania
          cywilnego, który mówi, że nawet w przypadku złożenia skargi na postanowienie
          referendarza w sprawie wpisu, wpis nie traci mocy tylko cały czas jest
          obowiązujący do ewentualnej zmiany postanowienia Sądu. I cały czas działa
          rękojmia bez względu na to czy wpis jest prawomocny czy tez nie.
          • prezeho Re: prawomocny wpis do KW od kiedy 31.05.06, 08:50
            dziękuję bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka