kasiulka58 13.06.06, 13:11 Kupilam mieszkanie na rynku pierwotnym o wartosci 150 tyś zł. jakie czekaja mnie teraz oplaty notarialne? Czy muszę płacić podatek PCC ? a co z podatkiem od udziału w gruncie? bo podobno od maja taki obowiązuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: oplaty i podatki 13.06.06, 14:33 Jak kupiłaś,to notariusz wszystko pobrał.A może jesteś klonem,bo podobne pytanie już na forach budowlanych było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: oplaty i podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:40 Ludzie! Wystarczy zatelefonować do pierwszego z brzegu notariusza i wszystko wyjaśni on lub jego sekretarka. Komu się chce w interneci wypisywać o kosztach? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: oplaty i podatki 13.06.06, 14:59 Jaga,nie do końca,opłata notarialna nie jest sztywna,a więc każdy notariusz ustala swoją.Problem nie w tym,tylko w tym,że podobno kupiła,a więc skąd pytanie o opłaty.Jeżeli kupiła,to wszelkie opłaty pobrał notariusz przy podpisywaniu aktu notarialnego. I to koniec.Reszta to żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka58 Re: oplaty i podatki 13.06.06, 19:43 przepraszam zle sie wyrazilam jestem w trakcie kupowania - developer ma 3 miesiace na wyznaczenie notariusza Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: oplaty i podatki 13.06.06, 19:49 No widzisz,a posądzałem Cię o ... Jest jeden problem.Nie musisz /teoretycznie/ zgodzić się na tego notariusza,bo to powinna być decyzja obu stron.Niestety praktycznie to jedna strona decyduje,to samo znam ze sprzedaży mieszkań przez gminę.Pamiętaj opłata notarialna nie jest ceną sztywną.To jest do negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś