Dodaj do ulubionych

Wymeldowanie przed aktem notarialnym?

IP: *.ostnet.pl 24.07.06, 22:42
Sprzedaję mieszkanie. Nabywca domaga się, by jeszcze przed sporządzeniem aktu
notarialnego wymeldować się z mieszkania. Czy tak jest praktykowane? Czy też
wymeldować powinieniem się np. po wpłynięciu pieniędzy, albo w dniu
przekazania kluczy. Jestem w kropce, trochę się obawiam wymeldować przed
podpisaniem umowy i dostaniem pieniędzy. Facet twierdzi,ze potem nie będzie w
stanie mnie wymeldować (!), a przecież po podpisaniu aktu będzie już
właścicielem. Co robić?
Obserwuj wątek
    • balbina_alexandra Re: Wymeldowanie przed aktem notarialnym? 24.07.06, 23:10
      To normalna procedura. Sprzedający musi w dniu podpisania aktu przedstawić
      notariuszowi zaswiadczenie o wymeldowaniu. Nie masz sie czego obawiać, notariusz
      w akcie zawsze magiczny paragraf 777, który zabezpieczy Twoje interesy.
      A wymeldować kogoś z mieszkania nie jest tak prosto. Sprzedający nie będzie mógł
      tego zrobić nawet gdy będzie już właścicielem.
      • balbina_alexandra tfu 24.07.06, 23:11
        balbina_alexandra napisała:

Sprzedający nie będzie móg
        > ł
        > tego zrobić nawet gdy będzie już właścicielem.

Tfu, język się plącze. MIało być KUPUJĄCY. Nawet jak stanie się właścicielem
        mieszkania, wymeldowanie nie jest li i tylko formalnością.
        • Gość: Max A jednak.. IP: *.ostnet.pl 24.07.06, 23:31
          O tym magicznym artykule 777 różnie tu się mówi na forum. A jeśli się
          wymelduje, podpisze akt notarialny tym samym pozbędę się mieszkania, a potem
          nie wiadomo jak długo będę musiał czekać na pieniądze z kredytu od kupującego?
          Czy zapisuje się w akcie termin przekazania pieniędzy nawet z kredytu i co
          jesli nie wpłyną?
          • pantea Re: A jednak.. 25.07.06, 11:41
            o ile wiem... w akcie notarialnym można zapisać termin (zazwyczaj 5 dni) w
            jakim bank ma przelac kupujacemu pieniądze
    • Gość: Magda Re: IP: *.p.lodz.pl 25.07.06, 16:17
      Sprzedawałam mieszkanie i byłam wymeldowana nawet już przed podpisywaniem umowy
      przedwstępnej. Tak, że nawet zmieniali tę umowę, najpierw był w niej zapis, ze
      przed podpisaniem aktu notarialnego jestem zobowiązana przedstawić
      zaświadczenie o wymeldowaniu, a potem w mojej obecnosci ten zapis wyrzucili,
      pozniej w akcie notarialnym bylo uwzglednione, ze oswiadczam, ze nikt nie jest
      zameldowany w mieszkaniu ktore sprzedaję.
      Kupujacy tez bral kredyt, od podpisania umowy przedwstepnej do aktu czekalam 4
      tygodnie, zaraz po podpisaniu aktu poszlismy do banku, gdzie w mojej obecnosci
      kupujacy uruchomil kredyt i dostalam zaswiadczenie o przelewie na moje konto.
      Pieniadze mialam na koncie w tym samym dniu, mimo, iz moje konto bylo w Pekao,
      a on bral kredyt w PKO, tego samego dnia pojechalismy do spoldzielni, gazowni,
      uregulowac moje rachunki i poprzepisywac umowe z gazownia na nowego
      wlasciciela, jeszcze trzeba jechac do elektrowni, ale w moim przypadku akurat
      biuro nieruchomosci zalatwialo to za mnie.
      • Gość: Max Re: IP: *.radio.rzeszow.pl / *.radio.rzeszow.pl 25.07.06, 18:25
        Zdecydowałem,że jednak wymelduje się przed podpisaniem aktu jak chce kupujący.
        Chcę jednak zastrzec w umowie,że jesli pieniąze nie wpłyną na moje konto w
        ciagu 7 dni umowa będzie nieważna. Kupujący ma dostać kredyt, z tego co mówił
        przelew ma być w ciągu 3-5 dni. Mam nadzieje,ze tak będzie. Trochę to
        niekomfortowa sytuacja, ale nie wiem jak jeszcze sprzedający mieszkanie może
        się zabezpieczyć przed jakimiś niespodziankami.. Pozdrawiam
        • Gość: Magda Re: IP: *.p.lodz.pl 25.07.06, 19:06
          U mnie w akcie notarialnym było zastrzeżenie, że w ciągu 3 dni od podpisania
          aktu mają być pieniądze na moim koncie.

Jeśli pieniądze nie wpłyną w okreslonym terminie, to pozostaje Ci, z tego co
          się orientuję, przeprowadzenie egzekucji komorniczej, niezależnie od tego, czy
          zastrzeżesz, że umowa jest niewazna jesli pieniadze nie wplyną, czy też tego
          nie zastrzeżesz.
          Pozdrawiam
        • balbina_alexandra Re: 25.07.06, 22:27
          Wymeldować się musisz, notariusz pewnie zażąda takiego oświadczenia. Poza tym
          meldunek to prawa własności, ktore to aktem zostanie przeniesione - ma się
          nijak. W momencie jak podpiszesz akt, przestajesz być właścicielem, koniec i
          kropka.

Co do przelewu - sama kupiłam parę miesięcy temu mieszkanie. Po części na
          kredyt. Nie ma oddziału banku, bo bank wirtualny więc nie mogłam pojść z
          właścicielami i przy nich złożyć dyspozycję. Nie możesz myśleć w taki sposób jak
          teraz - to nei te czasy że się płaciło gotówką przy akcie (pewnie się i zdarza
          ale to rzadkość). Przecież w akcie jest termin przelewu zawsze zaznaczony - 5
          dni. Banki robią to w 3 dni. Kupujący nawet pieniędzy z kredytu na oczy nie
          zobaczy. Bank je przeleje bezpośrednio Tobie. Do aktu kupujacy musi dostarczyć
          podpisaną umowę z bankiem, więc masz pewność że kredyt dostanie. Bank uruchamia
          kredyt w ciągu 3 dni roboczych. Banki nie mają w zwyczaju trzymać kasy. Jeśli
          przelew się opóźnia to jest to wina kupującego i tu powinno się go przycisnąć -
          ale własnie kupujący sam tego pilnuje, w obawie przed magicznym paragrafem. Aby
          uruchmoić środki z kredytu trzeba złożyć wnioski o założenie kW i wpis,
          potwierdzenie zapłaty podattku (przy rynku wtórnym) - można to załatwić wszystko
          w akcie, polisę ubezp. z cesją na bank. Ja to załatwiłam jeszcze przed
          podpisaniem aktu i po akcie pojechałam prosto do doradcy złożyć dyspozycję
          przelewu i kasa błyskawicznie trafiła na konta sprzedających.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka