Dodaj do ulubionych

czy notariusz musi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 09:12
przekazać do urzędu skarbowego odpis z aktu notarialnego umowy sprzedaży
mieszkania ?
Jaka jest prawna podstawa obligująca do takiego działania i dlaczego ja jako
kupująca muszę płacić za ten odpis ?
A ponoć jeszcze są sporzadzane wypisy dla innych instytucji, czy ktoś wie ile
ich jest i czy też muszę za te odpisy zapłacić ?
dlaczego to wszystko dzieje się kosztem obywatela a nie urzędu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: al9 Re: czy notariusz musi przekazać akt? IP: *.com / *.teleton.pl 14.08.06, 10:49
      Musi. Tak mu nakazuje ustawa o notariacie. Dlaczego Ty płacisz? To dobre pytanie
      :-)
      sprawdze w lexie - niewykluczone że masz rację, ze powinien koszty dodatkowych
      odpisów ponieśc notariusz....
      :-)
      al
      • Gość: Aneta Re: czy notariusz musi przekazać akt? IP: *.net.eggs.pl / *.tau.pl 14.08.06, 12:49
        No właśnie , co mogę negocjować u notariusza? We środę ide podpisywać akt-
        zakup nier. na rynku wtórnym 155tys. , kredyt na zakup / więc ustanowienie 2
        hipotek zwykłej i kaucyjnej / oraz wniosek o wyodrębnienie z istniejacej KW
        nowej na mnie. Czy ktoś może mi podać przyblizona kwote , jaka zapłacę u
        notariusza , bo pani N. podała mi kwotę 6011 zł ./ a wg moich różnych obliczeń
        na necie wychodzi o wiele mniej . Może są osoby , które rozłożą mi te opłaty na
        czynniki pierwsze , żebym miała jakieś argumenty bedąc u niej i być może moge
        coś negocjować.
        • Gość: al9 proszę tu detale: IP: *.com / *.teleton.pl 14.08.06, 13:12
          3100 podatek pcp
          1575 taksa
          346 vat od taksy
          200 opłata sądowa
          400 dwie hipoteki
          razem 5621
          reszta to zapewne odpisy i opłata za wnioski za hipoteki
          negocjuj
          powinna s zapłacić jakies 1200 za czynnosci notariusza ( w tym oczywiście
          wszystkie wnioski do sądcu wieczystoksięgowego)
          pozdr
          al
          • Gość: Aneta Re: proszę tu detale: IP: *.net.eggs.pl / *.tau.pl 14.08.06, 15:01
            Jakto jest z tą taksą? Bo ja znalazłam 1010 zł za kwotę powyzej 60 000 + 0,5 %
            nadwyżki od 60 tys. - mi wyszło 1485 zł
        • Gość: login2006 Re: czy notariusz musi przekazać akt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 01:05
          Najprawdopodobniej w tych kosztach zawiera się już PCC w kwocie 3.100 zł i PCC
          od obu hipotek (tzn. 0,1% od zwykłej i 19 zł od kaucyjnej), taksa notarialna,
          opłata za wypisy (ok. 108 zł netto), opłata za wniosek z par.16 (tzn. 200 zł za
          wniosek o wpis w KW zawarty w akcie noatarialnym), podatek VAT, opłata sądowa
          za wpis w KW i wpis hipotek (po 200 zł za każdy wpis)
        • anitaag Re: czy notariusz musi przekazać akt? 18.08.06, 10:17
          www.dragowski.pl- tam masz kalkulator.Takse możesz negocjować
      • Gość: malwina Re: czy notariusz musi przekazać akt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 20:20
        Gość portalu: al9 napisał(a):

> Musi. Tak mu nakazuje ustawa o notariacie.

przeczytałam ustawę o notariacie i nie wynika z niej obowiązek przekazywania
        wypisu z aktu do urzędu skarbowego,
        • Gość: dobud Re: czy notariusz musi przekazać akt? IP: 213.17.145.* 14.08.06, 22:58
          Bo wynika z ustaw podatkowych......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka