Dodaj do ulubionych

wymiana okien

IP: *.softel.elblag.pl 29.09.06, 06:31
Jak załatwić wymianę okien abym nie musiał ponosić kosztów. Napisałem pismo, wyznaczyłem termin. Odpisali że przyjdzie komisja. Termin minął i nie ma informacji co stwierdzili, czy mogę wymienić sam i odliczać od czynszu tak jak napisałem w piśmie do Administracji?. Proszę o pomoc, jak to wygląda od strony prawnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: wymiana okien IP: 213.17.145.* 29.09.06, 16:23
      Jeśli jesteś lokatorem mieszkania komunalnego to nie możesz sobie samowolnie
      dokonywać remontow. Czy się należy zwrot od właściciela - gminy, to zalezy od
      ustaleń w konkretnej gminie.
      Skoro była komisja, to nie wiesz co powiedzieli po obejrzeniu okien, nie
      spisali z Tobą zadnego protokolu?
      • Gość: kreg Re: wymiana okien IP: *.softel.elblag.pl 01.10.06, 06:52
        jeszcze nie dostałem pisma o wnioskach z komisji. Byłem się dowiedzieć to powiedzieli że mogę mieć najwyżej 50% zwrotu kosztów. Czy z ustaw wynika że mogę się domagać 100 %.
        • Gość: dobud Re: wymiana okien IP: 213.17.145.* 01.10.06, 10:43
          Nie odpowiedzialeś czy jesteś lokatorem mieszkania komunalnego?
          Ustawa o ochronie praw lokatorów wymienia co powinien remontować własciciel, a
          co lokator. Masz to zapewne wymienione też w umowie najmu - poczytaj sobie.

Ale.........przepis przepisem, ale jeśli właściciel - gmina nie ma na to fasy,
          to trudno wyegzekwować swoje prawa. Dobrze, jeśli chce dopłacić 50%. to jest
          sprawa wewnetrznych ustaleń w danej gminie.

Jeśli masz rację mozesz swoich praw dochodzicsie na drodze sadowej, albo wezwać
          nadzór budowlany, ktory w razie zagrozenia zdrowia lub życia moze nakazać
          właścicielowi remont.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka