Gość: Pioso
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
05.12.06, 20:19
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej kwestii. W maju kupiłem od dewelopera (akt notarialny) dom w stanie surowym zamkniętym. Inwestycja kredytowana w 100%. Jednocześnie, podpisałem z tym samym deweloperem umowę o roboty budowlane. Całość inwestycji, zgodnie z umową, miała się zakończyć do końca sierpnia, potem był podpisany jeden aneks przedłużający termin zakończenia robót, potem następny i kolejne... Obecnie aneks wskazuje na termin zakończenia prac na 20.12.06, ale już dzisiaj ten termin wydaje się nierealny... Zostały do wypłacenia dwie transze (50 tys. PLN, a do tej pory bank wypłacił - na zakup oraz już wykonane roboty - łącznie 420 tys. PLN). Ponieważ chcę skorzystać z ulgii odsetkowej (a cała kalkulacja opłacalności, a w zasadzie mojej wypłacalności opierała się na tym, że z ulgi skorzystam), a ulga zostanie zlikwidowana z końcem tego roku, mam pytania:
1. Co jest podstawą do zakończenia inwestycji: podpisanie protokołu zdawczo-odbiorczego czy zatwierdzenie inwestycji przez Inspektora nadzoru budowlanego?
2. Czy jeżeli inwestycja zakończy się w roku przyszłym roku, nadal będę mógł skorzystać z ulgi odsetkowej, oczywiście po raz pierwszy w roku 2008 za rok podatkowy 2007 i w latach kolejnych?
Bardzo proszę o odpowiedź! Pozdrawiam