cyranka3 16.01.07, 14:44 Co powinna zawierać umowa przedwstępna przy zakupie mieszkania i ile należy wpłacić zadatku jeżeli mieszkanie kosztuje 120tyś. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ravenheart1 Re: Umowa przedwstępna 16.01.07, 15:26 Co do zadatku to radziłbym nic nie wpłacać - właściciel zawsze może zmienić zdanie co do kwoty lub osoby której sprzeda mieszkanie a samo zabezpieczenie w postaci aktu notarialnego umowy przedwstępnej też niewiele Ci da - w przypadku gdyby właściciel odmówił zwrotu zadatku pozostaje Ci jedynie droga sądowa w dochodzeniu swoich praw. Co w Twoim przypadku jest warunkiem zawarcia ostatecznej umowy, że chcesz podpisywać umowę przdwstępną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyranka3 Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:57 Chcę po prostu zabezpieczyć się żeby osoba sprzedająca mieszkanie nie sprzedała go komuś innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:34 najlepiej się zabezpieczysz przez jak najszybsze zawarcie umowy kupna oczywiście o ile się zdecydowałaś. Umowa przedstępna ma sens tylko wtedy gdy do umowy kupna możesz przystapić za jakiś dłuzszy czas ( kilka tygodni, miesiecy ) a chcesz w ten sposób związać sprzedajacego swoja ofertą kupna. W innym przypadku umowa przedwstepna nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br311 Re: Umowa przedwstępna IP: *.compi.net.pl 16.01.07, 23:50 Przy sprzedazy mieszkania umowa przedwstepna musi byc koniecznie sporzadzona w formie aktu notarialnego i powinna zawierac istotne postanowienia umowy przyrzeczonej (art. 389 k.c., skoro i tak trzeba isc do natariusza, to on juz bedzie wiedzial co to sa essentialia negotii). Dzieki aktowi notarialnemu, w razie, gdyby sprzedawca uchylal sie od zawarcia umowy, mozna zadac przymusowego zawarcia umowy przed sadem ( art. 390 w zw. z art. 64 k.c.). Mozna tez w akcie notarialnym (takze w przypadku innej formy umowy np. pisemnej zwyklej) wprowadzic tzw. kare umowna za uchylanie sie od zawarcia umowy art. 390 w związku z art. 483 k.c.). Co do zadatku, to pelna dowolnosc, zarowno co do jego zaplaty, jak i wysokosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik z wrocka Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:26 Trochę tu mieszacie. Jeżeli bierzesz kredyt, umowa przedwstępna jest niezbędnym dokumentem do uzyskania kredytu. Najlepiej ją sporządzić w formie aktu notarialnego z zwyczajowym zadatkiem 10% wartości nieruchomości. W umowie powinny być zawarte informacje odnośnie: - terminu umowy przyrzeczonej - cena - termin wydania lokalu - wysokość zadatku jak i forma płatności pozostałej ceny to są najważniejsze informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: 120 kredytu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:23 tyle to ja zarobię przez tydzień po co kredyt ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik z wrocka Re: 120 kredytu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:07 widze ze jola kompleksy leczy na forum jak zarbiasz pol banki miesiecznie to czego na forum szukasz, nie stac cie na prawnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: 120 kredytu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 21:31 jola prawnika nie potrzebuje, jej interesów pilnują chłopcy z miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_jola Re: 120 kredytu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 15:38 joli interesów pilnują chłopcy z miasta, w zamian jola pilnuje interesów chłopców z miasta. jola zrobiła magistra z obciągania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: dobrze mówisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:55 nie ma to jak profesjonaliści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:01 sprzedawałam mieszkanie osobie, która brała kredyt na całą kwotę. I właśnie z tego powodu nie było wcale umowy przedwstępnej. Bank przysłał biegłego by ocenił, czy cena jest odpowiednia, przydzielił tej osobie kredyt i przelał pieniądze na moje konto zaraz po podpisaniu aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jefi1 Re: Umowa przedwstępna 04.02.07, 23:06 Możesz podać który to z banków jest tak przyjazny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:51 sorry dawno tu nie zaglądałam. PKO BP oddział w Bydgoszczy. 13.06 podpisaliśmy umowę u notariusza, 14.06 pieniądze były na moim koncie a 15.06 przekazałam mieszkanie nowym właścicielom. Zadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś