Dodaj do ulubionych

koniec umowy przedwstępnej

IP: *.30.inds.pl 14.02.07, 21:48
Mam pytanie. Zamierzam kupić dom. Wybrałem odpowiedni. Działka ma zostać
wydzielona z większej. Interesuje mnie tylko dom z częścią działki. Podpisałem
umowę przedwstepną. I tu zaczyna się problem. Kończy się okres tej umowy.
Muszę zawrzeć umowę właściwą. Sprzedajacy jest zobowiązany do wydzielenia tej
działki z domem. Ale na skutek różnych problemów (geodeta, UG, Starostwo)
termin ten może nie zostać zachowany. Co zrobić jak sprzedajacy nie zmieści
się w terminie? Kogo będzie wina, że umowa właściwa nie doszła do skutku? Jak
wezwać sprzedajacego przed notariusza? Jak zabezpieczyć się aby to sprzedający
był winien niedojścia do podpisania umowy właściwej - Ooczywiści w najgorszym
razie... Chodzi mi o zwrot zaliczki w podwójnej wysokości... Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.magma-net.pl 14.02.07, 23:43
      widać,że już nie chcesz kupić tego domu tylko chcesz wyrwać zaliczkę podwójną
      • Gość: gość Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.flashnet.pl 15.02.07, 00:47
        ale jeśli to była zaliczka, to w podwójnej wysokości chyba się nie da. Zadatek -
        tak :)
    • Gość: mmena Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.crowley.pl 15.02.07, 15:04
      W terminie wskazanym w umowie przedwstepnej stawiasz sie u notariusza. Notariusz
      sporzadza akt notarialny zakupu dzialki (jesli do transakcji ma dojsc). Jesli do
      zakupu nie dochodzi gdyz sprzedajacy nie wyrobil sie w terminie to przygotuj
      sobie odpowiedni dokument (najlepiej sporzadzony przez prawnika), ktory cala
      sprawe opisuje i daj go notariuszowi do potwierdzenia. Nastepnie wezwij
      sprzedajacego do zwrotu zaliczki lub zadatku (w zal. od tego co wpisaliscie w
      umowie przedwstepnej). Jesli nie uda ci sie odzyskac pieniedzy kieruj sprawe do
      sadu. W razie watpliwosci sad wezwie notariusza na swiadka.
      Tak to wygladalo prawie rok temu. Mialam analogiczna sytuacje.
      Jesli mimo wszystko chcesz te dzialke kupic to spisz aneks do umowy
      przedwstepnej i okresl w nim nowy termin zawarcia umowy kupna-sprzedazy.
      • Gość: dario Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.30.inds.pl 15.02.07, 18:00
        Bardzo dziękuje. Jak mam zawiadomić sprzedajacego o konkretnej godzinie spisania
        umowy? Listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru? Bardzo chciałbym
        kupić ten dom, ale obawiam się, iż sprzedajacy może podwyższyć cene gdybym
        zaczął negocjacje od nowa.
        • peggykombinera Re: koniec umowy przedwstępnej 15.02.07, 18:22
          chodzi o zawiadomienie sprzedawcy o terminie zawarcia umowy przyrzeczonej?
          jezeli tak to sam nic nie zdzialasz. Akt notarialny sprzedazy tej nieruchomosci
          nie zostanie napisany bez dokumentow, a osoba upowazniona do odbioru wiekszosci
          dokumentow z roznych urzędów jest wlasnie osoba sprzedawcy.

pozdrawiam,
          Peggy
          • Gość: dario Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.30.inds.pl 15.02.07, 19:03
            Chodzi mi o poinformowanie go że ja jestem gotowy do podpisania umowy właściwej.
            Jezeli on się nie zgłosi to bedzie dla mnie podstawa do tego żeby uznać, iż do
            umowy nie doszło z jego winy...a nie mojej...

• kajak75 Re: koniec umowy przedwstępnej 17.02.07, 22:37
      Zalezy co jest w umowie. Jezeli sprzedajacy zobowiazal sie w niej do wydzielenia
      dzialki w konkretnym terminie- to jego wina. A zaliczke zwraca sie we wplaconej
      wysokosci. Zadat w podwojnej. Sprawdz co masz w umowie.
      • Gość: dario Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.30.inds.pl 18.02.07, 10:03
        zadatek...
        • Gość: dario Re: koniec umowy przedwstępnej IP: *.30.inds.pl 18.02.07, 10:06
          no tak ale jak wezwać sprzedajacego do notariusz. Termin kończy się "do
          5.03.2007"... Czy ma to być list polecony za zwrotnym potwierdzeniem, czy też
          zwykły SMS? Czy będzie to pismo npisane przez kupujacego w dwóch egzemplarzach?
          Czy musi to zrobić notariusz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka