Dodaj do ulubionych

podatek od spadku

14.02.07, 22:12
Mąż zmarł w XII 2006. Jaki w roku 2007 będę płacić podatek od spadku po Nim ?
Pytam , bo czytam sprzeczne informacje na ten temat.. z poważaniem .
Obserwuj wątek
    • Gość: Lorelay Re: podatek od spadku IP: *.stegny.2a.pl 15.02.07, 16:45
      Skoro zmarł jeszcze w 2006 roku, będziesz płaciła podatek od spadków i darowizn
      jaki obowiązywał do końca ubiegłego roku dla I grupy podatkowej.
      Gdyby zmarł np. 01.01.07-nie zapłaciłabyś żadnego podatku od spadków i
      darowizn, ponieważ od tej daty obowiązują nowe przepisy.
      • Gość: spadek Re: podatek od spadku IP: *.chello.pl 15.02.07, 20:07
        Gdzie można przeczytać informację, że o podatku decyduje chwila śmierci, a nie
        przyznanie prawa do dziedziczenia, czyli o moment powstania obowiązku podatkowego.
        Taki obowiązek powstaje od uprawomocnienia się wyroku sądu. Czegoś nie rozumiem?
        Kto pomoże rozjaśnić?
    • aspekt5 Re: podatek od spadku 16.02.07, 11:28
      aspekt5 napisała:

> Mąż zmarł w XII 2006. Jaki w roku 2007 będę płacić podatek od spadku po Nim ?
      > Pytam , bo czytam sprzeczne informacje na ten temat.. z poważaniem .

Witam ponownie , i dalej nie mam pewności. Bardzo proszę osoby znające problem
      o odpowiedź - z góry dziękuję , pozdrawiam
      • agatka_s Re: podatek od spadku 16.02.07, 12:41
        ja tez sie ta sprawa interesuje. O ile wiem na dzien dzisiejszy nikt nie wie
        na 100%. Urzedy skarbowe maja interpretacje ze data decydujaca jest data
        smierci, doradcy podatkowi ze niekoniecznie (byl np artykul w gazecie prawnej,
        uzasadniajacy poglad dlaczego osoby zmarle miedzy majem a grudniem 2006
        pozostawily spadki podlegajace nowej ustawie (o cos tam chodzi z obywatelstwem
        w Unii europejska, gdyby tak nie bylo, to jakas zmiana ktora wprowadzono bylaby
        bez sensu, i na tej przeslance doradcy dowodza ze tez i przepisy nowe w
        kwestiach podatkowych maja zastosowanie juz dla osob zmarlych od maja 2006).

Innym "patentem" jest skladanie notarialnych oswiadczen o przyjeciu spadku (6
        miesiecy od daty zgonu)-podobno zmienia to wtedy date nabycia spadku z daty
        zgonu, na date takiego oswiadczenia.

Ale to wszystko tylko podobno....

Musi chyba jednak dojsc do jakiejs sprawy w sadzie i to dopiero bedzie wiazaca
        wykladnia. O ile wiem jeszcze taka sprawa nie znalazla rozstrzygniecia
        sadowego.
    • agatka_s Re: podatek od spadku 16.02.07, 14:29
      tu jest link do gazety prawnej

www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1899.11.265.2.1.1.0.1.htm

pozdrawiam
      • zoskaanka Re: podatek od spadku 17.02.07, 18:53
        W podanym linku nie ma żadnych konkretnych informacji, niestety. Pomijam już
        fakt, że nie ma czegoś takiego jak "urząd spadkowy".

Uznanie za najważniejszą datę śmierci spadkodawcy jest trochę nielogiczne.
        W takim razie, co w moim przypadku?
        Mój dziadek, po którym dziedziczyłam, zmarł w 1992 roku. Wiele lat później
        okazało się, że dziedziczę również po nim prawo do odzyskania wywłaszczonej
        działki. Tę działkę odzyskam w tym roku - 16 lat po śmierci dziadka.
        To jak z tym moim podatkiem spadkowym??? Jaka data jest ważna - śmierci dziadka,
        decyzji sądu o nabyciu spadku, czy faktycznym otrzymaniu spadku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka