aspekt5 14.02.07, 22:12 Mąż zmarł w XII 2006. Jaki w roku 2007 będę płacić podatek od spadku po Nim ? Pytam , bo czytam sprzeczne informacje na ten temat.. z poważaniem . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lorelay Re: podatek od spadku IP: *.stegny.2a.pl 15.02.07, 16:45 Skoro zmarł jeszcze w 2006 roku, będziesz płaciła podatek od spadków i darowizn jaki obowiązywał do końca ubiegłego roku dla I grupy podatkowej. Gdyby zmarł np. 01.01.07-nie zapłaciłabyś żadnego podatku od spadków i darowizn, ponieważ od tej daty obowiązują nowe przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: podatek od spadku IP: *.chello.pl 15.02.07, 20:07 Gdzie można przeczytać informację, że o podatku decyduje chwila śmierci, a nie przyznanie prawa do dziedziczenia, czyli o moment powstania obowiązku podatkowego. Taki obowiązek powstaje od uprawomocnienia się wyroku sądu. Czegoś nie rozumiem? Kto pomoże rozjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
aspekt5 Re: podatek od spadku 16.02.07, 11:28 aspekt5 napisała: > Mąż zmarł w XII 2006. Jaki w roku 2007 będę płacić podatek od spadku po Nim ? > Pytam , bo czytam sprzeczne informacje na ten temat.. z poważaniem . Witam ponownie , i dalej nie mam pewności. Bardzo proszę osoby znające problem o odpowiedź - z góry dziękuję , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: podatek od spadku 16.02.07, 12:41 ja tez sie ta sprawa interesuje. O ile wiem na dzien dzisiejszy nikt nie wie na 100%. Urzedy skarbowe maja interpretacje ze data decydujaca jest data smierci, doradcy podatkowi ze niekoniecznie (byl np artykul w gazecie prawnej, uzasadniajacy poglad dlaczego osoby zmarle miedzy majem a grudniem 2006 pozostawily spadki podlegajace nowej ustawie (o cos tam chodzi z obywatelstwem w Unii europejska, gdyby tak nie bylo, to jakas zmiana ktora wprowadzono bylaby bez sensu, i na tej przeslance doradcy dowodza ze tez i przepisy nowe w kwestiach podatkowych maja zastosowanie juz dla osob zmarlych od maja 2006). Innym "patentem" jest skladanie notarialnych oswiadczen o przyjeciu spadku (6 miesiecy od daty zgonu)-podobno zmienia to wtedy date nabycia spadku z daty zgonu, na date takiego oswiadczenia. Ale to wszystko tylko podobno.... Musi chyba jednak dojsc do jakiejs sprawy w sadzie i to dopiero bedzie wiazaca wykladnia. O ile wiem jeszcze taka sprawa nie znalazla rozstrzygniecia sadowego. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: podatek od spadku 16.02.07, 14:29 tu jest link do gazety prawnej www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1899.11.265.2.1.1.0.1.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zoskaanka Re: podatek od spadku 17.02.07, 18:53 W podanym linku nie ma żadnych konkretnych informacji, niestety. Pomijam już fakt, że nie ma czegoś takiego jak "urząd spadkowy". Uznanie za najważniejszą datę śmierci spadkodawcy jest trochę nielogiczne. W takim razie, co w moim przypadku? Mój dziadek, po którym dziedziczyłam, zmarł w 1992 roku. Wiele lat później okazało się, że dziedziczę również po nim prawo do odzyskania wywłaszczonej działki. Tę działkę odzyskam w tym roku - 16 lat po śmierci dziadka. To jak z tym moim podatkiem spadkowym??? Jaka data jest ważna - śmierci dziadka, decyzji sądu o nabyciu spadku, czy faktycznym otrzymaniu spadku? Odpowiedz Link Zgłoś