Dodaj do ulubionych

Podatek od spadku a podatek dochodowy

IP: *.mi.gov.pl 19.04.07, 15:18
Czy w sytuacji gdy zapłacę podatek od spadku - nieruchomości (spadkodawca
zmarł w 2005r.) i sprzedam ją za wyższą kwotę, niż zostanie ustalona w US, to
będę musiał jeszcze płacić podatek dochodowy?
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy 19.04.07, 18:49
      A co ma jedno do drugiego?
    • blankalis Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy 19.04.07, 23:20
      Nie, albo podatek dochodowy, albo podatek od spadków i darowizn. Nie ma
      podwójnego opodatkowania. Jeśli spadkobranie miało miejsce w 2005 wtedy też
      płaciłeś prawdopodobnie podatek od spadku (składałeś zeznanie podatkowe i
      deklarowałeś wartość rynkową odziedziczonej nieruchomości na stan z 2005 r.).
      Wtedy rozliczyłeś się z fiskusem i masz go już definitywnie z głowy, możesz
      sobie sprzedawać kiedy chcesz i za ile chcesz, a podatku dochodowego już nie
      płacisz. Co więcej, bez zaświadczenia z Urzędu Skarbowego, które potwierdza
      uregulowanie podatku od spadku nie możesz sprzedać nieruchomości, żaden
      notariusz nie przeprowadzi transakcji.
      • Gość: Neo Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy IP: *.mt.gov.pl 20.04.07, 10:00
        Bardzo dziękuję. Mam jeszcze pytanie - czy jeżeli do tej pory nie zapłaciłem
        podatku, a więc nie mogę sprzedać nieruchomości, to czy mogę podpisać umowę
        przedwstępną (i dopiero z tych pieniędzy zapłacić podatek)?
        • Gość: kar_ma Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy IP: *.chello.pl 21.04.07, 19:36
          Tak.
    • Gość: Kinga Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy IP: *.chello.pl 21.04.07, 16:26
      Tak, o ile nabywca się zgodzi. Ale na akt notarialny musisz już miec
      zaswiadczenie o uregulowaniu spraw podatkowych.
      • blankalis Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy 21.04.07, 23:07
        Dobrze byłoby żebyś do umowy przedwstępnej miała już decyzję US o wysokości
        podatku od spadku, wtedy będziesz miała dokładnie wyliczoną kwotę, jaką trzeba
        zapłacić, staniesz się też bardziej wiarygodna dla kupującego (no i unikniesz
        niespodzianek w stylu - biorę zadatek 10 tys. a okazuje się że podatek wyniesie
        jednak 20 tys. no i nie mam go z czego zapłacić). Natomiast do umowy
        przyrzeczonej (końcowej) bezwzględnie konieczne jest zaświadczenie (a nie sama
        decyzja czy dowody wpłaty podatku). Czyli kolejność: zeznanie
        podatkowe-decyzja-zapłata podatku-zaświadczenie. Powodzenia:)
        • Gość: Neo Re: Podatek od spadku a podatek dochodowy IP: *.mtib.gov.pl 23.04.07, 12:24
          Wielkie dzięki. A może w przypadku, gdyby podatek został przez US rozłożony na
          raty, byłaby możliwość spłaty większości rat po sprzedaży nieruchomości?
          Niestety muszę tak kombinować, bo mam problemy z zapłatą podatku bez uzyskania
          środków ze sprzedaży. Będe wdzięczny za sugestie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka