Dodaj do ulubionych

Godziwy zysk

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 17:43
Uprzejmie prosze Sz.P. Prawnikow licznie odwiedzajacych to forum o
interpretacje pojecia "godziwy zysk".

Ow termin znajduje w Ustawie z 15 grudnia 2006 roku "o zmianie ustawy o
ochronie praw lokatorow, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu
cywilnego" (Dz.U. 2006 nr 249 poz. 1833) w Art.1 ust.2. Zmienia ona
dotychczasowy Art.8a ust.4 ustawy "o ochronie ..." i dodaje ust. 4a-4e. W
ust. 4b p.2 jest wlasnie godziwy zysk jaki ma prawo pobierac wlasciciel
wynajmowanego lokalu.

Jak policzyc ow "godziwy zysk" ?

Sam przymiotnik "godziwy" ... to tylko subiektywna ocena. Jedna osoba uzna
dana kwote zysku za godziwa, a inna za niegodziwa (za lichwe).

Czy sa jakies omowienia tego pojecia dokonane przez polskie prawnicze
autorytety ?

Czy Sejm RP w dokumentach przygotowujacych Ustawe zawiera jakies informacje ?

Czy ktos-cos podpowie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: prawnik Re: Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 21:44
      Szanony Panie, Szanowna Pani,

proszę uprzejmie się zgłosić do kancelarii najbliżej Pani/Pana miejsca
      zamieszkania a Pan/Pani się dowie...

... a nie będzie zadawał/a głupawe pytania na forum...
      • Gość: jml13060 Re: Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:08
        Nie ma glupawych pytan. Natomiast jest chamska odpowiedz : "... a nie bedzie
        zadawal/a glupawe pytania na forum ...".

Po to jest forum "Prawo w nieruchomosciach", aby osoby nie znajace prawa mogly
        zadawac pytania, dostawac odpowiedzi za darmo, bez odwiedzania kancelarii.

Jeszcze raz : czy ktos (zyczliwy) na tym forum zna oficjalna wykladnie
        terminu "godziwy zysk" ?
        • ravenheart1 Re: Godziwy zysk 04.05.07, 08:52
          Nie spotkałem się nigdzie z takim określeniem poza tą ustawą. Myślę że zbyt
          krótko fukcjonuje ustawa w znowelizowanej treści aby były jakies oficjalne
          wykładnie tego terminu.

Wiem że temat ten był trochę wałkowany w gazecie prawnej - poniżej link....
          www.gazetaprawna.pl
          • Gość: jml13060 Re: Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 09:40
            Dzieki. A nie pamietasz, tak mniej-wiecej, co im z tego walkowania wyszlo ?

Bardzo mi zalezy na wszelkich informacjach, bo jestem w trakcie batalii
            przeciwko gminie o kwote miesiecznego odszkodowania za niedostarczenie osobom z
            wyrokami eksmisji lokalu socjalnego. Chcialbym swoja kalkulacje odszkodowania
            oprzec wlasnie na tym pojeciu : "godziwego zysku".

Na prywatnym forum kamienicznikow padla m.in. koncepcja oparcia sie na ustawie
            antylichwiarskiej (z 7 lipca 2005r., Dz.U. 2005 nr 157 poz. 1316, Art.1
            par.2.1), ktora definiuje granice zysky godziwego i niegodziwego (lichwy) jako
            4-krotnosc stopy lombardowej NBP (obecnie 5,5%). Mnie to by pasowalo. Co o tym
            sadzisz ?
            • ravenheart1 Re: Godziwy zysk 04.05.07, 12:56
              No cóż nie będę ukrywał że temat raczej nie budzi moich zainteresowań -
              zapoznałem się z kilkoma artykułami na ten temat raczej "przy okazji"
              poszukiwania innych informacji.
              Z tego co pamiętam to wysokośc odszkodowania to po prostu różnica pomiędzy
              wysokością czynszu możliwą do uzyskania na wolnym rynku a wielkościami
              zapłaconymi lub może raczej niezapłaconymi przez lokatorów z wyrokiem eksmisyjnym.
              Termin "godziwego zysku" pojawił sie w ustawie dopiero od 1 stycznia br. tak
              więc jesli wyrok eksmisyjny zapadł wcześniej to oczywiście nie ma podstawy aby
              doliczać zysk do wysokości odszkodowania - prawo nie działa wstecz.
              Co do określenia "godziwego zysku" to oczywiście jak w większości polskich ustaw
              termin ten nie został sprecyzowany - choc nie doszukiwałbym się zbyt daleko
              idących analogii pomiędzy lichwą a najmem lokalu.
              Agencje pośrednictwa w obrocie nieruchomościami biorą prowizję w wysokości ok.
              3% więc może rozumowanie powinno iść w tym kierunku?
              Gdybym był na Twoim miejscu to pewnie na początek nie szarżowałbym z podwyżkami
              - niechcąc spędzić kolejnych miesięcy na użeraniu się w sądzie z lokatorami.
              • Gość: jml13060 Re: Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:49
                Dzieki.

Lokatorow mam juz "z glowy". Teoretycznie. Teraz koresponduje z gmina o
                odszkodowanie za niedostarczenie osobom z wyrokiem eksmisyjnym odpowiedniego
                lokalu socjalnego. Nalezy mi sie od gminy roznica miedzy tym co dostaje od
                lokatorow a tym, co moglbym uzyskac na wolnym rynku.

I tu jest problem - jaka metodyke, koncepcje wybrac, zeby policzyc to, ile
                moglbym uzyskac na wolnym rynku ? Tak naprawde to jest wielkosc hipotetyczna,
                wirtualna, nierealna, ...., no bo ja nie mam zamiaru wynajmowac swojego domu
                komukolwiek i kiedykolwiek. Ja chce zamieszkac w swoim domu (do czego zreszta
                zobowiazuje mnie tryb 3-letniego wypowiedzenia).

Gmina zaproponowala mi, na podstawie oszacowan dokonanych przez gminnych
                ekspertow, jakies-tam drobne. Te drobne oczywiscie mnie nie zadowalaja i
                chcialbym przedstawic kontr-propozycje. Jedna z opcji bylo wlasnie oparcie sie
                na "godziwym zysku".

W kazdym razie ... wielkie dzieki za porade.
                • Gość: jml13060 PS.: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:00
                  Przyznam, ze swoim roszczeniem chcialbym doprowadzic do tego, zeby wysokie
                  odszkodowanie sklonilo gmine do wykonania prawomocnego wyroku eksmisji szybko i
                  sprawnie. Chyba w gminie licza pieniadze ?

Jedna z istotnych wad obecnego stanu prawa i panstwa jest brak skutecznej
                  egzekucji prawomocnych wyrokow. Orzecznictwo Trybunalu w Strasburgu (moja
                  sprawa czeka w kolejce za pilotazowym pozwem pani M.Hutten-Czapskiej,
                  rozpatrzonym co do istoty, a czekajacym tylko na okreslenie kwoty odszkodowania
                  od MSZ) w sprawach o przewleklosc postepowan przed sadami krajowymi,
                  jednoznacznie wskazuje na skuteczna egzekucje wyroku jako koniec postepowania
                  sadowego. Jezeli postepowanie sadowe konczy sie tylko papierem i nie ma
                  przelozenia na materialna egzekucje, a to wyrok ma wartosc papieru, na ktorym
                  zostal zapisany.
    • Gość: jml13060 Re: Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:21
      Widze, ze temat jest bardzo trudny. Na forum Gazety Prawnej dostalem odpowiedz,
      ze nie ma oficjalnej wykladni tego pojecia.

Zatem pojscie do najblizszej kancelarii adwokackiej nic nie daje, mo bo nie ma
      dobrej odpowiedzi na postawione pytanie. Wrecz przeciwnie, jakis cwany adwokat
      (za moje pieniadze - oplata od porady prawnej) bedzie mnie wodzil za nos.
      • Gość: qba Re: Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 23:19
        ...Ale to już naprawdę Twój problem...
        • Gość: jml13060 Godziwy zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 09:11
          Tak. To jest moj problem ... i wlasnie dlatego zadaje pytanie na forum.

"A co, dziwisz sie ?"

Dzieki przynajmnej za to, ze swoimi wypowiedziami utrzymujecie moj watek "na
          wierzchu" forum. Moze dzieki temu problem (moj) zostanie dostrzezony ? Moze
          jakis autorytet prawniczy piszac ksiazke, skrypt, publikacje fachowa o
          problemach przepisow z ustaw mieszkaniowych podejmie sie interpretacji ? Moze
          wreszcie jakis student wydzialu prawa, doktorant, habilitant wybierze ten
          problem na temat swojej rozprawy ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka