Dodaj do ulubionych

zerwanie umowy przedwstępnej

14.05.07, 09:30
mam pytanie moja ciotka chciała sprzedac dom ludzie którzy chcą kupic ten dom
podpisali z nią umowę przedwstępną kupna u notariusza ona dostała zaliczkę .
Teraz ciotka chce zrezygnowac ze sprzedarzy domu odda tym ludziom całą
zaliczkę czy nie będzie miała z tego powody kłopotów prawnych .
Obserwuj wątek
    • roy_x Re: zerwanie umowy przedwstępnej 14.05.07, 13:24
      Kłopotów nie - musi oddać tylko zaliczkę w podwójnej wysokości.
      Umowy notarialnej podpisanej przez siebie nie czytała???

• Gość: bzdura Re: zerwanie umowy przedwstępnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:12
        po pierwsze czy była zaliczka? raczej był zadatek
        po drugie, kupujący mogą założyć sprawę w sądzie, dostaną klauzule
        wykonalności, pojdą do komornika i będzie eksmisja

• Gość: al9 moze nie bzdura IP: *.teleton.pl 14.05.07, 18:26
          bo do eskmisji to daleko, ale podpisanie umowy przedwstepnej w formie aktu
          rodzi daleko idące konsekwencje. Kupujacy moze sie nie zgodzic na zwrot
          zaliczki czy podwójnego zadatku i może zażądać przeniesienia własności przed
          sądem. Skutecznie zażądać...
          Pozdr
          al
          • Gość: a Re: moze nie bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:21
            no a potem klauzula wykonalności, komornik i eksmisja
            • darekm71 Odmowa przeniesienia własności 06.06.07, 23:11
              Ciekawe co doradzilibyście w mojej sytuacji. Podpisana umowa warunkowa (ziemia
              rolna), ale sprzedający żądają kwoty wyższej niż w tym akcie notarialnym podali.
              Nie wiem właściwie o co ma być pozew i czy umowa warunkowa przypadkiem po jakimś
              czasie nie przestaje obowiązywać (z tego co mi wiadomo to nie ma takiej możliwości).
          • Gość: mający wątpliwości Re: moze nie bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:38
            Gość portalu: al9 napisał(a):

> Kupujacy moze sie nie zgodzic na zwrot
            > zaliczki czy podwójnego zadatku i może zażądać przeniesienia własności przed
            > sądem. Skutecznie zażądać...
            > Pozdr
            > al

A znasz choć jeden przypadek takiego żądania zakończony prawomocnym orzeczeniem
            sądu które zaskutkowało przeniesieniem własności ?
            • al9 Re: moze nie bzdura 08.06.07, 13:42
              A znasz choć jeden przypadek takiego żądania zakończony prawomocnym orzeczeniem
              >
              > sądu które zaskutkowało przeniesieniem własności ?
              ----------------
              no jasne
              takich spraw jest sporo i wszystkie kalrowne. bezwzględnia ważne jest natomiast
              zabezpieczenie roszczenia przez ujawnienie w dziale III księgi....
              pozdr
              al
              • awatar71 Re: moze nie bzdura 09.06.07, 20:06
                Dobrze, a jak to wygląda w mojej sprawie. Pani notariusz (do której szczerze
                mówiąc nie mam zaufania, bo raczej była po stronie sprzedającego) wzięła
                wszystkie opłaty związane z zawarciem umowy warunkowej. Czy sama powinna dokonać
                odpowiednich czynności, czy sam powinienem zadbać o odpowiedni wpis w księdze.
                Zdaje się jednak, że trzeba to zrobić przez notariusza.

Pozdrawiam
                • awatar71 Re: moze nie bzdura 09.06.07, 20:08
                  awatar71 napisał:

> Dobrze, a jak to wygląda w mojej sprawie. Pani notariusz (do której szczerze
                  > mówiąc nie mam zaufania, bo raczej była po stronie sprzedającego) wzięła
                  > wszystkie opłaty związane z zawarciem umowy warunkowej. Czy sama powinna dokona
                  > ć
                  > odpowiednich czynności, czy sam powinienem zadbać o odpowiedni wpis w księdze.
                  > Zdaje się jednak, że trzeba to zrobić przez notariusza.
                  >
                  > Pozdrawiam

awatar71 i darekm71 - jestem tą samą osobą, ale do jednego z kont zapomniałem
                  kiedyś hasła.
                • Gość: maja Re: moze nie bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 22:20
                  wniosek o wpis do kw roszczenia wynikajacego z umowy zawartej w formie aktu
                  notarialnego może złożyć także strona umowy bez udziału notariusza
                  ale profesjonalny sam notariusz powinien zaproponować umieszczenie takiego
                  wniosku w umowie i wówczas to on składa do sadu stosowne dokumenty
                  • Gość: al9 profesjonalny notariusz IP: *.teleton.pl 11.06.07, 13:29
                    poucza strony o przysługujących im prawach, ale nie skłąda wnoisku do sądu do
                    działu III bez wyraznego polecenia ze strony Kupującego..
                    Umowy przedwstepne w formie aktu sa coraz czestsze, a wnioski do ksiąg skłąda
                    sie rzadko.. raz koszty, dwa czesto nie ma takiej potrzeby..
                    al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka