cygan581 17.06.07, 20:17 mam zamiar kupic dzialke rolna pod budowe domu . teraz slysze ze decyzja zalezy od agencji infrastruktury rolnej . jak mam to rozumiec jak i kto zallatwia te sprawy z agecja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: prawo pierwokupu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 09:32 > jak mam to rozumiec Spisujesz u notariusza umowę kupna ale bez przeniesienia prawa własności. Zawozisz lub wysyłasz pocztą za potwierdzeniem odbioru do Agencji odpis tego aktu. Czekasz 30 dni (+ ew. kilka dni dla poczty) i jesli w tym czasie Agencja nie zgłosi notariuszowi, że korzysta z prawa pierwokupu to spisujesz umowę ostateczną, czyli przeniesienie własności. Jeśli agencja uzna, że korzysta z prawa pierwokupu to mozesz zacząć szukac nowej działki. W umowie kupna zaznacz w jakim terminie sprzedajacy ma Ci zwrócić zapłacone mu przez Ciebie pieniądze jesli Agencja skorzysta z prawa pierwokupu. > jak i kto zallatwia te sprawy z agecja? Tak jak powyżej. Załatwiasz to Ty (osobiscie lub pocztą) ew. w Twoim imieniu robi to notariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 nie do konca IP: *.teleton.pl 18.06.07, 09:47 notariusz załatwi wszystko za Ciebie. Przy warunkowej nie płać, zapłacisz jak przyjdzie pismo z aggencji ze nie korzystają.. Nie martw sie - Agencja nie ma pieniędzy na takie działania.. To czysta formalność. Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś