Dodaj do ulubionych

aktu notar. a brak odbioru technicznego budynku

IP: *.aster.pl 28.06.07, 14:22
Proszę o pomoc w takiej sprawie. Mam już umówiony termin podpisania aktu
notarialnego przeniesienia własności lokalu z dewelopera na mnie. I w związku
z tym mam zapytanie. To co wiem w chwili obecnej budynek nie jest jeszcze po
odbiorze technicznym z urzędu, ponadto dopiero w najbliższym czasie zostaną
złożone dokumenty dot. pozwolenia na zamieszkanie. Czy powinnam podpisać taki
akt? Czy będę miała później jakieś problemy np. z urzędem związane z
zamieszaniem w budynku bez odbioru, a przede wszystkim czy mogę tam wogóle
zamieszkać? Czy powinnam przy podpisaniu aktu żądać od dewelopera jakiegoś
oświadczenia o zobowiązaniu się dokończenia budowy i odbioru? Czy deweloper
zyskuje coś na tym, że podpisuje akt przeniesienia własnościnie nie mając
załatwionych powyższych formalności (brak odbioru technicznego i zgody na
zamieszkanie)?, czy ja coś tracę? Może ktoś też miał taką sytuacje i będzie
gotowy podzielić się informacjami. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn 28.06.07, 14:39
      Deweloper sprzedaje mieszkanie,a nie rozpoczętą budowę.A może budynek nie nadaje
      się do zamieszkania?

Dlaczego masz kupować kota w worku?Pomyśl.
    • Gość: bietka Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn IP: *.kosson.com 28.06.07, 16:03
      To tak jakbyś kupował towar niepełnowartościowy, w cenie sprawnego.
      Nie spiesz się lepiej poczekaj, aż developer zakończy inwestycję.Dowodem
      zakończenia tej inwestycji jest właśnie odbiór techniczny budynku i pozwolenie
      na jego zasiedlenie. Teoretycznie zamieszkanie w budynku bez odbioru i zgody na
      zasiedlenie jest karalne.
      Będziesz miał mieszkanie w którym nie będziesz miał prawa mieszkać i do czasu
      wykonania pełnych odbiorów żadne pisemne zobowiązanie dewelopera tego nie zmieni.
      A co jeśli będą jakieś problemy z odbiorami?
      • ravenheart1 Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn 29.06.07, 10:38
        Gość portalu: bietka napisał(a):

> To tak jakbyś kupował towar niepełnowartościowy, w cenie sprawnego.
        > Nie spiesz się lepiej poczekaj, aż developer zakończy inwestycję.Dowodem
        > zakończenia tej inwestycji jest właśnie odbiór techniczny budynku i pozwolenie
        > na jego zasiedlenie. Teoretycznie zamieszkanie w budynku bez odbioru i zgody na
        > zasiedlenie jest karalne.

Nadzór budowalny może dowalić kilka tys. kary za użytkowanie lokalu bez
        wymaganych zezwoleń

> Będziesz miał mieszkanie w którym nie będziesz miał prawa mieszkać i do czasu
        > wykonania pełnych odbiorów żadne pisemne zobowiązanie dewelopera tego nie zmieni.

Wydaje mi się że największą uciążliwością będzie brak możliwości zameldowania
        się w takim mieszkaniu.
        • Gość: gość Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn IP: *.aster.pl 29.06.07, 11:52
          Przyznaję się, że zmartwiły mnie te wypowiedzi. Na przyśpieszenie podpisania
          aktu z mojej strony wpływa w głównej mierze kredyt (jak nie dostarczę aktu i nie
          złożę wniosku o wpis do ks. wieczystych to muszę się starać o aneks do umowy).
          Mam jeszcze jedno zapytanie do osób wypowiadających się . Czy jesteście może
          zorientowani jak i gdzie mogę w takim razie sprawdzić postęp prac związanych z
          odbiorem techniczym i z pozwoleniem budynku na jego zasiedlenie. Rozumię, że
          najpierw musi być odbiór techniczny, a dopiero potem pozwolenie na zamieszkanie.
          Dziękuję, za wszelką dotychczasową i przyszłą pomoc. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
          • Gość: dio Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 12:51
            Straż Pożarna
            Sanepid
            Powiatowy Nadzór Budowl
            Zakład Energet
            KW tej działki czy nie jest obciązona.

Jeśli developer chce podpisać to chyba dobrze-zmorą jest alergia na akty
            notarialne celem podwyższenia cen, albo ukrywanie zadłużeń i obciążeń.
            • andrzej.sawa Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn 29.06.07, 13:17
              Problemem jest zapis w akcie notarialnym co się kupuje - praktycznie rozpoczętą
              budowę o nieznanej praktycznej wartości - np.czy będzie i kiedy dokonany
              skuteczny odbiór, i czy, i kiedy możliwe zamieszkanie.
        • Gość: gość Re: aktu notar. a brak odbioru technicznego budyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 09:13
          A jaka jest wysokość takiej kary? Jakie jest minimum i maksimum, ktoś może wie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka