Gość: basia IP: *.acn.waw.pl 23.11.07, 22:13 Kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym we wrześniu. Notariusz pobrał 2% podatek od czynności cywilnych. Nie składałam pitu do urzędu skarbowego. Czy powinnam złożyć pit PCC do urzedu skarbowego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ada Re: Podatek PCC IP: *.chello.pl 24.11.07, 01:31 Powinnaś to zrobić jak najszybciej. Podatek ten należy uregulować w ciągu 14 dni od daty zawarcia umowy kupna-sprzedaży. Formularz PCC- 3, jesli masz jakiegoś współkredytobiorcę to również formularz PCC- 3A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Podatek PCC IP: *.acn.waw.pl 24.11.07, 08:36 Tak jak pisałam podatek 2% PCC pobrał mi już notariusz przy podpisywaniu umowy notarialnej kupna mieszkania. Chodzi mi o to czy powinnam złożyć deklaracje podatkową PCC w urzedzie skarbowym czy ta czynność należała do obowiązków notariusza skoro pobrał ten podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Podatek PCC 24.11.07, 16:13 Bzdura! art. 10 ustawy o PCC się kłania. Podatnicy są obowiązani, bez wezwania organu podatkowego, złoŜyć deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, według ustalonego wzoru, oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, z wyłączeniem przypadków, gdy podatek jest pobierany przez płatnika. Notariusz jest płatnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Podatek PCC 24.11.07, 16:16 poza tym żaden pit PCC. Deklaracja PCC-3 jeśli juz, ale tutaj nie ma takiego obowiązku. Deklaracje PIT dotyczą podatku dochodowego od ośób fizycznych Odpowiedz Link Zgłoś