truskaweczka18 10.03.08, 21:39 poprosze o pomysły?kupno mieszkania nie wchodzi w gre. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria Re: Jak obejśc podatek od sprzedazy nieruchomości 11.03.08, 12:48 Mam ten sam problem truskaweczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Jak obejśc podatek od sprzedazy nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 13:28 gdyby można było "obejść" to nikt by nie płacił . Są zwolnienia przewidziane przez prawo i tylko tak można z ulg skorzystać, nie ma cudownej luki w prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalryba Re: Jak obejśc podatek od sprzedazy nieruchomości 11.03.08, 18:18 mozna sie zameldowac i po roku od daty zameldowanie jestes zwolniona z podatku lub mieszkac piec lat tylko okres sie liczy nie od daty kupna tylko od rozpoczecia nastepnego roku np kupilas dom we wrzesniu 2006r to te piec lat bedzie sie liczyc od 1 stycznia 2007 do 31grudnia2011 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka rafalryba zapomniał, lub niewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 12:12 że ulga tzw"meldunkowa" dotyczy tylko i wyłacznie nieruchomości nabytych po 01.01.2007r, a ulga 5 letnia przed 01.01.2008r. Więc jesli już coś piszemy/udzielamy porad to precyzyjnie proszę, lub wcale, bo wprowadzić w błąd możemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Przepraszam chodzi o 2007r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 12:27 w poście wkradł sie błąd chodzi oczywiście o 2007 rok w każdym z dwóch przypadków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafalryba pani olu IP: *.satfilm.net.pl 13.03.08, 20:23 skorzystam z porady i bede pisal i czytal uwaznie. Nasuwa sie mi pytanie czy ulga podatkowa po 5latach od kupionej nieruchomosci po 1-1-2008r niema mocy prawnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafalryba pani olu IP: *.satfilm.net.pl 13.03.08, 20:28 czy tzw ulga meldunkowa aby napewno dotyczy nieruchomosci zakupionych po 1-1-2007? czy dotyczy wszystkich rowniez zakupionych predzej a w zycie weszla 1-1-2007? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Panie Ryba :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 11:16 Ulga meldunkowa dotyczy tylko mieszkań nabytych po 01.01.2007 roku, na dzień dzisiejszy obowiazują tak naprawdę dwa warianty ustaw Czyli dla osób które nabyły mieszkania przed 01.01.2007 stosuje sie ulgi "stare" czyli ulga 5 letnia, że w ciagu dwóch lat przeznaczy sie pieniadze na zakup innego, jesli nie to płaci się 10% podatek od sprzedaży. czyli sprzedajemy za 200 tys płacimy podatek 20 tys. Dla osób które nabyły mieszkania po 01.01.2007 te "nowe" czyli tylko ulga meldunkowa, a jak nie to 19% od dochodu, czyli jesli kupilismy mieszkanie za 200 tys a sprzedajemy po nawet 10 latach za 250 tys to płacimy 19% od tego co zarobilismy czyli od 50 tys. Tak ogólnie napisalam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Panie Ryba :) 16.03.08, 08:01 Czy po 01.01.2007 nie ma już ulgi 5 lat jako alternatywa do meldowania na 12 miesięcy?W artykułach prasowych czytałem,że 5 lat jest pozostawione równiez w przepisach po 01.01.2007. I jeszcze jedno:nabyłem szereg do wkonczenia od spółdzielni w 2006,ale na działce w użytkowaniu wieczystym.Jak wiem to,ze względu na uzytkowanie wieczyste a nie własność działki obowiazują mnie przepisy z 2007-bo wtedy zgłosiłem formalne zakończenie budowy.Czy tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Panie Ryba :) 18.03.08, 23:55 Ogólnie i "troszkę" niedokładnie... Po pierwsze i zasadnicze - zasada "pięciolatki" obowiązuje i nic się w tym względzie nie zmieniło. Art. 10 ust. 1 pkt. 8. nie uległ żadnej zmianie. A przewiduje on że źródłem przychodu jest odpłatne zbycie a) nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości, b) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, c) prawa wieczystego użytkowania gruntów, d) innych rzeczy – jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane: w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych pod lit.a-c, przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, a innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany. Innymi słowy, odpłatne zbycie po upływie 5 lat od końca roku w którym nastąpiło nabycie nie stanowi źródła przychodu. Ergo skoro nie ma przychodu nie ma jakiegokolwiek opodatkowania. Dotyczy to obu typów nieruchomości tzn. i tych nabytych przez jak i po 1 stycznia 2007 r. Dalej kwestia równie istotna - jeśli sprawa dotyczy zbycia nieruchomości nabytej przez 2007 r., to pytanie jest - W JAKI SPOSÓB ZOSTAŁA ONA NABYTA? Kupno? Spadek lub darowizna? Jeśli to ostatnie, to oznacza to, że w przypadku sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze spadku, przychód taki jest wolny od podatku dochodowego. Nie masz wówczas problemu z podatkiem 10% ani koniecznością reinwestycji w ciągu 2 lat Natomiast ryzykujesz naruszeniem warunków ulgi w zakresie podatku od spadków i darowizn, jeśli w przeszłości skorzystano z ulgi w tym podatku. Jedyna furtka jaka w tym zakresie była znajduje się w art. 16 ust. 7 ustawy o podatku od spadków i darowizn przewidującym, że "nie stanowi podstawy do wygaśnięcia decyzji (...)zbycie budynku lub lokalu, jeżeli było ono uzasadnione koniecznością zmiany warunków mieszkaniowych, a nabycie innego budynku lub uzyskanie pozwolenia na jego budowę albo nabycie innego lokalu nastąpiło nie później niż w ciągu sześciu miesięcy od dnia zbycia". Od 1 stycznia 2007 ten przepis mówi, że takie zbycie nie skutkuje naruszeniem warunków zwolnienia, jeżeli było ono uzasadnione koniecznością zmiany warunków lub miejsca zamieszkania, a przeznaczenie środków uzyskanych ze sprzedaży na nabycie innego budynku lub lokalu mieszkalnego (udziału w budynku lub lokalu) albo spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego (udziału w takim prawie), albo budowę innego budynku lub lokalu nastąpiło w całości w okresie dwóch lat od dnia zbycia i łączny okres zamieszkiwania w zbytym i nabytym budynku lub lokalu, potwierdzonego zameldowaniem na pobyt stały, wynosi 5 lat. Jeśli natomiast zbywana nieruchomość została kupiona, przez 2007 r., to jedyny sposób na podatek to reinwestycja. Inaczej trzeba czekac 5 lat licząc od konca roku w którym nastąpiło nabycie (co efektywnie może dać nawet prawie 6 lat jeśli nabycie np. było w styczniu danego roku kalendarzowego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Jak obejśc podatek od sprzedazy nieruchomości IP: *.acn.waw.pl 18.03.08, 20:43 Chciałbym część pieniędzy ze sprzedaży mieszkania przeznaczyć na zakup gospodarstwa rolnego. Doczytałem już w przepisach, że taki zakup nie może być zaliczony na poczet wydatków służących zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych (innymi słowy podatek i tak będę musiał uiścić). Przyszło mi do głowy, że przecież mogę chyba kupić dom na wsi za cenę jaką uzyskałem ze sprzedaży mieszkania, te parę hektarów mogę przecież dostać w formie darowizny od właściciela - taki piękny gest. Czy jest to sposób na obejście konieczności zapłacenia podatku? Przepraszam za chaotyczną wypowiedź, ale chyba wiadomo mniej więcej o co mi chodzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś