esme07 23.04.08, 16:36 przekształcenie własnościowego spółdzielczego prawa we własność w sytuacji gdy spółdzielnia jest tylko użytkownikiem wieczystym gruntu i odmawia wystąpienia do gminy o zmianę formy użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agatka zawsze jest sens IP: 80.48.4.* 23.04.08, 20:26 Pewnie że ma sens. To że uwłaszczysz mieszkanie na wieczystym uzytkowaniu nie oznacza, że w przyszłosci nie będzie juz mozliwosci wykupienia tego gruntu na własność. Zmienia sie wtedy tylko zapis w akcie notarialnym i księdze wieczystej. Przypominam że wieczyste uzytkowanie przyznawane jest na 99 lat, a po tym terminie przedłuzane na kolejne 99 lat. Możesz spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
esme07 Re: zawsze jest sens 24.04.08, 13:31 Dziękuję za wypowiedź.Moje wątpliwości dotyczą innej kwestii, jeżeli teraz uwłaszczę swoje mieszkanie na wieczystym użytkowaniu (bo innej możliwości nie mam) to czy w przyszłości (a w aktualnym stanie prawnym może to być bardzo bliska przyszłość)nie będę zmuszona !!! wykupić tego udziału na własność; vide przytoczony poniżej przez lenę artykuł w rzepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Czy ma sens .... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.08, 20:28 www.rp.pl/artykul/72422.html Odpowiedz Link Zgłoś
esme07 Re: Czy ma sens .... 24.04.08, 13:51 Dzięki serdeczne, właśnie kwestie poruszone w tym artykule budzą moje wątpliwości.Skoro spółdzielnia, mimo znacznie korzystniejszych bonifikat - do 99%(?), nie przekształciła użytkowania wieczystego we własność to czy ma sens takie etapowe uwłaszczanie spółdzielczego własnościowego prawa do mieszkania? teraz z własnej woli na wieczystym użytkowaniu, a za chwilę ... pod przymusem aktualnych nowelizacji prawa spółdzielczego ...z woli mojego sąsiad? Odpowiedz Link Zgłoś