Dodaj do ulubionych

wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji Rolne

24.04.08, 15:38
Sąd przyznał spadek w skład którego wchodzi ziemia , która jest we
władaniu Agencji Rolnej .Spadek przyjęłam .
Teraz ciotka założyła sprawę o zachowek i żąda pieniędzy za ziemię
motywując, że mogłam odmówić.Czy mam taki obowiązek .
Jak biegły wyceni wartość majątku , który muszę dopiero odzyskać
agata
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji 27.04.08, 21:56
      szukałam na to pytanie odpowiedzi na wieszjak ale tam nie ma wcale takiej
      informacji . Sprawa dla mnie pilna proszę o pomoc agata
      • Gość: lena Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.08, 16:49
        sad orzeknie o zachowku
        www.rp.pl/artykul/126544.html
        • aga-kosa Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji 04.05.08, 17:22
          Leno , dziękuję Ci za przesłaną wiadomość .Dokładniej moje pytanie dotyczyło
          ziemi, na którą sąd dał mi tylko postanowienie ,że ona jest moja . Ja jej
          fizycznie jeszcze nie mam bo ona była wcześniej / w końcu lat 40 / zabrana do
          PGR a od 1998r dziadek miał postanowienie sądu ,że dziedziczy tą ziemię po
          swojej matce . Ja ten dokument pokazałam na sprawie spadkowej ,że dziadek ma
          prawo . Sąd mi przyznał dom w którym dziadek mieszkał i jego udział w spadku
          po mojej prababci . Jak teraz biegły wyceni tą ziemię jak nią zawiaduje
          Agencja Rolna a ciotka mi mówi ,że gdybym ja się zrzekła na sprawie spadkowej
          to ona miałaby powód się o tą ziemię starać , a tak jeśli ja wzięłam to muszę
          jej zachowek zapłacić , bo dziadek jej nie wydziedziczył i z litery prawa jej
          się należy Co mam teraz zrobić .Ciotka nie chce teraz ode mnie dokumentu i
          prawa do tej ziemi bo mówi ,że nie będzie ją stać na zapłacenie podatku od
          darowizny agata
          • Gość: sralimuchibedziewi Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:36
            a jaki jest stopień pokrewieństwa miedzy ciotką a spadkodawcą ?

jest jego zstępną ?
            • aga-kosa Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji 05.05.08, 09:20
              to córka spadkodawcy a siostra mojej mamy .Testament został zatwierdzony w 2005
              roku i ciotka złożyła pozew o zachowek w przewidzianym terminie.
              Ja dostałam dom i ogród należący do dziadka i prawo do spadku po mamie
              dziadka./Tylko ,że ziemia po mojej prababci a babci ciotki jest w Agencji
              Rolnej/ Jest jakiś przepis ,że jak dziadek zapisał mi dom to i ziemia mi się też
              należy. Ja w sądzie powiedziałam że spadek przyjmuję
              • Gość: lena ugoda IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 11:02

oszacujcie wartosc gruntu wspolnie z ciotka, z pomoca posrednikow nier. i wart. zachowku, wycofac pozew albo wnosic o ugode
          • Gość: sralimuchibedziewi Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:37
            i kiedy był ogłoszony testament ?
            • aga-kosa Re: wycena ziemi ,która jest we władaniu Agencji 11.05.08, 19:24
              W marcu 2005 , wniosek o zachowek złożyłam w terminie - przed upływem trzech lat
              od postanowienia sądu o spadku
              • Gość: lena pomoz, sr rozszyfrowac... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.08, 23:07

te szarade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka