Dodaj do ulubionych

zwrot kaucji

IP: 78.152.6.* 12.07.08, 07:02
Witam!
Przez 9 miesięcy wynajmowałam mieszkanie. Zawarłam z właścicielem umowę
pisemną nie krótszy niż 1 rok. W lipcu wypowiedziałam umowę, ale właściciel
nie chce oddać kaucji. Czy on ma prawo zatrzymać kaucję?
Obserwuj wątek
    • asdf401 Re: zwrot kaucji 13.07.08, 00:06
      Kaucję może zatrzymać, gdy ma na przykład koszty takie. Koszty takie jak np.
      malowanie, naprawy itp. W twoim przypadku pewnie także kosztem jest to co musi
      wydać na ponowne wynajęcie np. ogłoszenie. Możliwe także, że umowa zawiera
      klauzulę dot. kaucji i jej nie zwracania, gdy zerwiesz umowę.
      • tati.2 Re: zwrot kaucji cd 13.07.08, 19:02
        Klauzula dotycząca tej kaucji brzmi następująco:
        Kaucja jest pobierana jako zabezpieczenie ewentualnych roszczeń z tytułu
        zniszczenia lokalu ponad normalne zużycie w trakcie użytkowania oraz
        zabezpieczenia wszelkich należności finansowych

Kaucja zostanie zwrócona bez odsetek niezwłocznie po rozliczeniu należności oraz
        przejęciu lokalu przez wynajmującego po wygaśnięciu umowy najmu
        Najmujący w przypadku rezygnacji z najmu lokalu w trakcie trwania umowy oraz
        przed upływe terminu najmu mieszkania zobowiązany jest do poinformowania na
        pismie wynajmującego czy pragnie przedłużyć umowę najmu w/w lokalu;w przypadku
        rezygnacji zobowiązany jest do pisemnego 3mies wypowiedzenia oraz musi znaleźć
        na swoje miejsce osobe

Czy wg tej klauzuli prawo stoi po stronie właściciela??
        Czy nie mogłabym odzyskać części kaucji a on by potracił należność do 10 lipca
        za czynsz i na rachunek za telefon
        • asdf401 Re: zwrot kaucji cd 15.07.08, 10:00
          Kaucja nie służy do spłacania czynszu. Powinnnaś zapłacić czynsz a wynajmujący
          po przejęciu mieszkania powinien oddać kaucję. Jeżeli nie odda kaucji wygrasz
          przed sądem (chyba, że przyjdzie do sądu np. ze zdjęciami obrazującymi "ponad
          normalne" zużycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka