Dodaj do ulubionych

brak aktu notarialnego-czy można sprze

31.07.09, 20:33
dać ?

Dom będący wspólnotą majątkową małżonków (oboje starsi i bardzo
schorowani), niestety zaginął gdzieś akt notarialny, a właściciele
nie pamiętają gdzie był podpisywany (było to około 20 lat temu),
mają nawet numer repetytorium ale nie wiedzą u którego notariusza
podpisywali ten akt. Jest wpis w księdze wieczystej, gdzie oboje
figurują jako właściciele działki zabudowanej pod danym adresem. Co
zrobić aby taką nieruchomość sprzedać, bez tego aktu. Czy w Sądzie
taki akt może być ? Czy trzeba go było składać przy wpisie do
Księgi wieczystej ? A jeśli akt przepadł na dobre, to co wtedy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rokicia Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: *.034.c95.petrotel.pl 31.07.09, 21:00
      Jeśli był spisywany akt notarialny na zakup domu, a księga wieczysta została
      założona później, to w KW powinien być wpisany notariusz który akt własności
      sporządzał.

Aby sprzedać dom musicie okazać się jakimś aktem własności.
      • decort Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze 31.07.09, 23:42
        istnieje też coś takiego jak archiwum aktów notarialnych, z reguły prowadzone w
        Sądach Rejonowych Wydział Ksiąg Wieczystych, stamtąd można wyciągnąć akt
        notarialny, zwłaszcza gdy zna się nr Rep. aktu.
    • Gość: Ewa Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 23:57
      Do zbycia nieruchomości przede wszystkim wymagany jest aktualny odpis księgi
      wieczystej. Przy nieruchomości będącej w majątku wspólnym małżonkow notariusz
      wcale nie musi żądać wypisu aktu notarialnego dokumentującego umowę nabycia (tu
      praktyka nie jest jednolita).
      Jeśli żądałby, a dla Was byłoby trudne jego zdobycie - notariusz może obejrzeć
      go sobie w aktach księgi wieczystej: taki wypis w aktach musi się znajdować
      [stanowił podstawę wpisu rodziców do Działu II], a jak wynika z tego co piszesz
      księga wieczysta jest prowadzona.
      • Gość: agatka_s Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: *.aster.pl 02.08.09, 13:32
        Tak, posiadam wypis z księgi wieczystej. Uzyskałam go w zeszłym
        tygodniu. Prawnik (nie notariusz) poinformował mnie że bez aktu
        notarialnego nie da się sprzedać, no i tak szukamy tego aktu.

Może rzeczywiście "pochodze" po notariuszach i się dowiem czy bez
        aktu da się. Może się da, bo w sumie księgi wieczyste są chyba
        istotniejsze, bo akt może być a dom już sprzedany wcześniej, to
        chyba wtedy jednak księga wieczysta jest ważniejsza, prawda ?

W każdym razie dzięki
        • Gość: Leon Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: 193.243.147.* 03.08.09, 07:26
          Jeśli masz numer księgi wieczystej to jako właściciel nieruchomości możesz
          otrzymać odpis z każdego dokumentu stanowiącego podstawę wpisu (w tym aktu
          notarialnego) - wniosek KW-ODPIS-AKT.
          Poza tym wszystkie sporządzone akty notarialne po upływie 10 lat od
          dokonania czynności, notariusz przekazuje na przechowanie do archiwum ksiąg
          wieczystych właściwego sądu rejonowego - tam możesz uzyskać odpis.
          • Gość: olk Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: 95.108.18.* 03.08.09, 10:49
            kupuj, kupuj,a jeśli w akcie nabycia są służebności( które wcale nie
            muszą być ujawnione w KW) to trudno.Ale kupuj, znajdz notariusza
            który spisze akt, w końcu on spisuje oświadczenia nie odpowiada za
            stan prawny więc nie powinnaś mieć problemu.
            • Gość: Ewa Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:42
              Olk, pomyśl tylko chwilkę: a jeśli osobnym aktem (późniejszym niż
              akt nabycia) zostały ustanowione służebności niewpisane do ksiegi -
              to co? Najlepiej rozgłosić w prasie, ogólnopolskiej koniecznie, że
              poszukiwane są wszelkie akty, które mogły obciążyć w jakikolwiek
              sposób przedmiotową nieruchomość...Ręce opadają zwyczajnie:(

A co na temat wpisu konstytutywnego odnośnie ograniczonych praw
              rzeczowych, co?
              Proszę Olk, wytłumacz mi, naprawdę proszę - tu nie bardzo się znam,
              ale liczę na Ciebie. A co odnośnie przy umowach odpłatnych rękojmi
              wiary publicznej ksiąg wieczystych?
              • Gość: Leon Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze IP: 193.243.147.* 03.08.09, 15:01
                Działa tu rękojmia wiary publicznej ksiąg wieczystych ( rękojmia nie działa
                jedynie w określonych przypadkach, wymienionych w Art. 7 ustawy o księgach
                wieczystych i hipotece (prawa obciążające nieruchomość z mocy ustawy, dożywocie,
                służebności ustanowione na podstawie decyzji właściwego organu administracji
                państwowej, służebności drogi koniecznej albo ustanowione w związku z
                przekroczeniem granicy przy wznoszeniu budynku, służebności przesyłu).
                Jeśli chodzi o dożywocie - prawo będzie wymienione w tym samym akcie notarialnym
                co przeniesienie własności, ale trzeba przeszukać wszystkie akty przeniesienia
                własności w tył, gdyż ostatni akt może być na tzw. osobę-słup.
            • agatka_s Re: brak aktu notarialnego-czy można sprze 03.08.09, 17:00
              ja nie kupuje, ja sprzedaje (tzn chciałabym) w imieniu rodziców.

Tu nie ma żadnych służebności ani nic takiego. Poprostu rodzice nie
              mogą sobie przypomnieć gdzie ten papier schowali, a dom jest duży,
              poza tym było kilka z niego wyprowadzek po drodze, to mógł się
              gdzieś zwyczajnie zgubić (może się znajdzie, ale póki co nie ma). W
              księdze wieczystej nigdy nie były robione żadne wpisy, rodzice
              mieszkali w tym domu jeszcze do zeszłego miesiąca (tzn tata, bo mama
              wyprowadziła się wcześniej).

Powiem szczerze, że kupowałam już kilka nieruchomosci (nie wszystkie
              dla mnie, czasem pomagałam) i poprostu ktoś miał akt sprzed 10 albo
              więcej lat + wypis z księgi wieczystej i nigdy mi ani nikomu do
              głowy nie przychodziło sprawdzać czy w ciągu tych 10 lat były
              robione inne akty notarialne (zresztą jak to sprawdzić ???). Chyba
              księga od tego jest aby takie ewentualne zmiany zawierać, tak ?

Ale jeśli istnieje możliwość odtworzenia aktu z Sądu
              wieczystoksięgowego, to ja to zrobie, pewnie mniej mnie to będzie
              nerwów kosztowało niż to poszukiwanie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka