Dodaj do ulubionych

posiew kału

02.08.04, 17:18
Dziękuje za odpowiedź dot. badania kału ale jeszcze mam kilka pytań:
1) czy bóle brzuszka dzidzi mogą być spowodowane piciem przez mame dużej
ilości ziółek mlekopędnych
2) będąc u pediatry kazał mi masować brzuszek dzidzi, kilka razy dziennie ale
tylko 2 razy zgodnie z ruchem skazówek zegara, a później w przeciwną
stronę!!. Dlaczego??
3)w piątek mój synek kończy 4 miesiące a jeszcze nie śmieje się głośno
(tzn.tydzień temu zaśmiał się głośno dwa razy i od tamtej pory już
nie).zaznaczę że urodził się 36 tyg. ale mimo to chyba już powinien smiać się
na głos.?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: posiew kału 04.08.04, 11:48
      Dzieci często cierpia na ataki kolki jelitowej, wzdecia. Czasami wzdęcia mogą
      być objawem alergii, nie wykluczone że na zioła które Pani pije. Koperek działa
      i mlekopędnie dla matki i poprawia perystaltyke jelit u niemowlecia. Kolka
      jelitowa jest spowodowana połykaniem nadmiernej ilości powietrza podczas
      jedzenia lub w czasie płaczu oraz błędem w diecie matki. W czasie ataku kolki
      ulge przynosi dziecku delikatny masaż brzuszka z prawej strony do lewej. Chodzi
      o to aby masowac wzdłuz jelit a nie z góry do dołu. Masaż pozwoli na odejście
      gazów, zatem te ruchy dłonia mają to umozliwić. Masowac mozna dłużej, nmie
      tylko 2 razy.... nie wiem dlaczego pediatra powiedział, żeby masowac tylko 2
      razy, może pani źle to zrozumiała?
      Dziecko 4-miesięczne wydaje głośne okrzyki, głosnym smiechem odpowiada na
      zaczepki, powtarza przypadkowo wykonane czynności np. bańki ze sliny,
      dźwięki.Prosze nie denerwowac się ze dziecko smiało sie a teraz przestało.
      Zapewne spodobały mu się inne zachowania które powtarza. W tym okresie warto
      stymulowac dziecko poprzez zmianę jego pozycji, zmiane miejsca przebywania
      dziecka, włączanie na krótko muzyki (uważać aby nie przeciążyć dziecka muzyką,
      też ma potrzebe odpoczynku i męczy się).Rozmawiac z dzieckiem wyraźnie i z
      usmiechem, wprowadzać zabawki wydające dźwięki. Dziecko bedzie Panią zaskakiwać
      w tym okresie coraz to nowymi umiejętnościami, czego życzę Państwu. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka