Dodaj do ulubionych

spłaszczona główka

03.08.04, 18:41
mój 2 mies. synek lubi trzymać główkę na prawym boczku, starałam się z tym
walczyć, ale chyba mało skutecznie bo wczoraj zauważyłam, że główkę ma
spłaszczoną, bardzo sie przestraszyłam, czy już mu to tak zostanie? czy
powinnam zaraz udać się do lekarza? przekręcam mu łepek na lewą stronę tylko
podczas snu bo inaczej nie pozwala, ale czy teraz nie spłaszczy mu się główka
z lewej strony?
Obserwuj wątek
    • kamilka1979 Re: spłaszczona główka 04.08.04, 10:48
      Mój synek ma 2,5 miesiąca ,preferuje również prawą stronę i też ma spłaszczoną
      główkę.Wiem ,że wszystkim dzieciom zmnienia się kształt główki od ciągłego
      leżenia, a u naszych jest to może trochę bardziej widoczne gdyż główka nie jest
      spłaszczona centralnie z tyłu tylko trochę na boczku.Ja też próbowałam różnych
      matod zmuszenia synka do leżenia z główką na lewo lub chociaż prosto,ale
      miernie mi to wychodziło.Za dwa tygodnie ide do pediatry to spytam się co i
      jak!?Pozdrawiam Kamila z Bartusiem.
      • blondyneczka20 Re: spłaszczona główka 04.08.04, 21:06
        U nas z kolei corka preferowala lewa strone. Gdy miala ok 3 mies miala
        splaszczona glowke, wiec zaczelismy ja ukladac w czasie snu na prawy boczek. w
        tej chwili ma 6,5 mies i glowka jest prawie OK (prawie, bo przeciez nikt nie ma
        idealnie okraglej glowy wink ) Sądze, ze gdy wloski beda gesciejsze to nie bedzie
        tego widac smile pozdrawiam.
    • renpul Re: spłaszczona główka 05.08.04, 12:36
      Witam!
      Mój syn też preferował prawą stronę i główka mu się lekko spłaszczyła.
      Zauważyła to pediatra i skerowała nas na rhabilitację. Przyjżyj się dokładnie
      dziecku czy trzyma linię prostą bo mój syn skrzywiał się na jedną stronę
      (układał się lekko jak fasolka)a a główkę skręcał w przeciwnym kierunku. Miał
      też problem z podnoszeniem główki z leżenia na brzuchu - nie lubił leżeć na
      brzuchu. Rehabilitantka pokazala nam ćwiczenia i za parę dni mały podnosił
      pięknie główkę. Ćwiczymy do dziś i co jakiś czas odwiedzamy poradnię - ogląda
      go lekarz i rehabilitantka i wszystko wydaje się iść w dobrym kierunku. Czasem
      dziecku trzeba odrobinę pomóc, po co ma się mu spłaszczać główka itp.
      A co do główki to postawcie łóżeczko tak aby wszystko co się dzieje przy
      dziecku działo się z jego lewej strony - żeby tam musiał kierować swój wzrok.
      Pozdrawiam i koniecznie powiedz o tym pediatrze, poproś o skierowanie do
      poradni rehabilitacyjnej bo wizyta choć maiłaby być tylko jedna (gdy wszystko w
      poorządku) nie zaszkodzi a na pewno cię uspokoi. Pozdrawiam
      • 1979pi Re: spłaszczona główka 08.08.04, 12:55
        Pediatra poradziła nam aby zrobić dziecku takie małe koło ratunkowe z
        tektury,mięciutkie i układać na nim dziecko na 5-10 min. ile się uda.Bardzo
        dobrze to robi na wygląd główki.
    • jjjjjj Re: spłaszczona główka 05.08.04, 22:34
      bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
    • krystyna.piskorz Re: spłaszczona główka 06.08.04, 13:17
      Szanowna pani. Przeczytalam opinie wszystkich mam i mogę się dołączyć do nich.
      Dzieci mają swoje nawyki i zakleca się aby układać dziecko na oba boczki, nawet
      zmieniac układanie dziecka w łóżeczku, aby widok dla niego był inny. Ale jak
      widac z listów nie zawsze to się udaje. Można podłożyć niedyży miękki wałeczek
      wzdłuż ciała dziecka aby zmienić mu "niechcianą" pozycję. Kształt głowki bedzie
      się zmieniał wraz z nabywaniem przez dziecko nowych umiejętności ruchowych. A
      ćwiczenia pokazane w poradni rehabilitacyjnej sa w takiej sytuacji idealna
      pomocą, ale nie konieczne "na tzw. pilne". Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka