12.11.04, 13:18
Pani dr,
ile mleka dziennie powinno zjadac 14-miesieczne dziecko ??
Dodam, ze nadal karmie tylko piersia, a mala nie dostaje jeszcze zadnych
serkow ani jogurtow, bo ma skaze bialkowa.

dziekuje z odpowiedz
Barbara
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: ile mleka 15.11.04, 13:45
      Pani Basiu. Gratuluje wytrwałości. Rozumiem że dziecko nie otrzymuje serków ani
      jogurtów, ale otrzymuje zupki i kaszki bezmleczne? Prosze napisać mi co dziecko
      zjada oprócz pokarmu naturalnego.
      Pozdrawiam
      • barbapa1 Re: ile mleka 15.11.04, 14:29
        o 8 dostaje ok. 150 ml odciagnietego mleka z kaszką bezmleczna owocowa (ryzowa
        + pszenna - mieszam), często dodaje jej do tego ok 2 łyzek platkow owsianych
        (ugotowanych na wodzie, bo mysle, ze gotowanie mleka z piersi byloby
        profanacja),
        9:30 zjada 1 cale jablko + kilka winogron,
        12:00 wypija ok. 100 ml mleka odciagnietego z kubeczka plus pieczywo ryzowe,
        lub 1/2 buleczki z wedlina, lub sucharek bez zawartosci mleka w proszku),
        15:00 jarzynka z miesem (ok 200-220 ml, warzywa przerozne, w zasadzie nie
        dostaje tylko kapusty i selera oraz straczkowych - choc teraz bede probowala
        wprowadzic soczewice czerwona, mieso - przewaznie krolik, dodatki - kus-kus,
        ryz, makaron itp, kaszka kukurydziana lub kleik ryzowy),
        18:00 100 ml wody + 6 łyżek kaszki nestle sinlac z 1 bananem lub z duszona
        dynia i jablkami,
        ok. 21 przed snem piers, no i w nocy przewaznie 1 raz, ale czasami nawet 3 razy
        piers.
        Czesto jak wracam z pracy to mala sobie po troszke popija z cycusia, ale chyba
        bardziej po to, zeby sie przutulic.
        W ciagu dnia podgryza troche chrupki bezglutenowe - bez soli, pieczywo ryzowe,
        pije czysta wode, w razie potrzeby herbatki ziolowe, a do obiadku ok 70 ml
        soczku (domowej roboty z mala iloscia cukru)
        Dzis zaczelam probe z serkiem Bakus (po danonkach od razu ja wysypalo na
        policzkach, pomimo ukonczonego roku i mojej scislej diety - nie jadlam nawet
        masla odkad mala skonczyla 3 miesiace), ale nie wiem jaki bedzie efekt, do
        zupki od jakiegos tygodnia dodaje maslo zamiast oliwy z oliwek i na razie nie
        ma reakcji.
        Probowalam kiedys dawac bebilon, ale mala tego wogole nie chce jesc (nawet z
        przeroznymi dodatkami zmieniajacymi smak) - jesli mleko, to tylko od mamy smile
        Czy wg Pani Dr, powinnam jakos zmodyfikowac diete mojego brzdaca ??
        Czy mam jej zwiekszyc ilosc mleka w ciagu dnia?? W pracy odciagam 250 - 300 ml.

dziekuje za odpowiedz
        Barbara
      • barbapa1 Re: ile mleka 22.11.04, 13:50

niestety ani Danonka, ani Bakusia nie udało sie wprowadzic sad Wysypka jest na
        calej buzi. Czekam, az zejdzie, zeby sprobowac zoltko ...
        Pani Dr, co jeszcze moge corci dawac, zeby zapewnic jej odpowiednia ilosc
        wapnia i bialka ??

Pozdrawiam
        Barbara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka