emi74 15.03.05, 10:37 Moja 8miesięczna córeczka ma powiększony jeden sutek. Czy może to wynikać ze złej diety? Pediatra stwierdził,że mogą to być zmiany tarczycowe. Po kąpieli masuję córkę oliwką i zgrubienie zmniejsza się, ale wciąż jest wyczuwalne. Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slawomir.ogorek Re: powiększony sutek 15.03.05, 13:52 Droga Pani! Powiększenie sutka zwłaszcza niesymetryczne ( jednostrone) u niemowlaka nie jest rzadkością. Najczęściej jest ono przejściowe i po kilku tygodniach znika samoistnie. Może być spowodowane np śladowymi ilościami hormonów które dostać się mogą do organizmu dziecka z pokarmem, czasami co wydaje się najbardziej prawdopodobne u Pani córeczki, drażnienie brodawki( np luźną koszulką) może też być tego przyczyną. Poważne przyczyny wydają mi się w tej chwili tak mało prawdopodobne u Pani dziecka,że nie będę o nich wspominał. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
emi74 Re: powiększony sutek 15.03.05, 16:26 Dziękuję za odpowiedź. Już zaczynałam się martwić.) Odpowiedz Link Zgłoś