Dodaj do ulubionych

Mleko Isomil - może uczulać?

23.03.05, 16:41
Od pewnego czasu podaję mojemu synkowi mleko Isomil2.
Wcześniej byl karmiony piersią. Zjadl z jakieś 3 opakowania i od ok.tygodnia
( w tej chwili jemy 5-te opakowanie)ma czerwone krosteczki na policzkach -
typowy objaw alergii.
Czy to mleko może uczulać? Niestety synek innego nie weźmie do ust -chociaż
próbowalam tylko NAN i Prosobe.
Nie wiem czy te informacje będa przydatne ale gdy mial 2 m-ce mial AZS od tej
pory bardzo się pilnowalam i nabial ze swojej diety wyeliminowalam
calkowicie. Gdy mial ok. 6 m-cy znowu wprowadzilam i nie bylo wtedy żadnych
reakcji alergicznych.
Dziękuję za poradę.
Obserwuj wątek
    • apja Re: Mleko Isomil - może uczulać? 29.03.05, 10:42
      Proszę o odpowiedź.
    • slawomir.ogorek Re: Mleko Isomil - może uczulać? 30.03.05, 12:51
      Droga Apjo!
      Dwie wiadomości:
      1. Dobra - jest mało prawdopodobne, że Twoje dziecko ma AZS ( tzw atopia to
      choroba na całe życie ) a jężeli przez kilka miesięcy nie było żadnych objawów
      bez stałego leczenia to prawie napewno to nie było to!
      2. Zła - kto doradzał przy wprowadaniu żywienia sztucznego. Isomil jak również
      Prosobee to mieszanki mlekozastępce stosowane jedynie przy ewidentnie
      stwierdzonej alergii na mleko krowie. A skoro próbowno NAN czyli modyfikowane
      mleko krowie i nic się jak rozumiem nie działo to należało wprowadzić go na stałe.
      Moja propozycja jest następująca. Badzo ostrożnie wprowadzamy mleko
      hypoalergicze np NAN H.A.2 ( jeden posiłek dziennie zamiast Isomilu po 2-3
      dniach kolejny itd. aż całkowicie wymienimy mieszankę. To że dziecko nie chce
      nic innego niż aktualnie podawaną mieszankę to normalne. Niemowlęta często nie
      chcą jeść nowych pokarmów trzeba je do tego przyzwyczaić
      A odnośnie uczulenia to wydaje mi się że przyczyna leży gdzie indziej a nie w
      mieszance. Pozdrawiam
      • apja Re: Mleko Isomil - może uczulać? 31.03.05, 08:07
        Dziękuje serdecznie panie doktorze za odpowiedź. Źle Pana poinformowalam bo
        wlaśnie po NAN HA go sypalo, więc pani doktor wprowadzila Prosobe, ale ponieważ
        maly byl na piersi nie chcial go tknąć. Pocieszyl mnie pan tym że to nie bylo
        AZS, faktem jest jednak że bardzo uważalam na jego dietę i próba podania mu
        czegokolwiek nowego ( jeżeli chodzi o bialko) kończyla się wysypką, sypalo go
        również na samym początku po zupkach z Gerbera, Bobovity itp.. musialam więc
        gotować sama i jadl na początku tylko ziemniaki później marchewkę( na początku
        sypalo go również po marchewce - ale może byla na nawozach), dużo później
        mięsko z króliczka itd.. aż teraz rzeczywiście je prawie wszystko - oprócz
        jaj,mleka krowiego i ryby - zaraz ma wysypkę na buzi.
        I mial Pan rację to nie bylo uczulenie na mleko, niania podala mu rybkę a ja o
        tym nie wiedzialam i narobilam niepotrzebnej paniki. Przy mleczku jednak
        zostaniemy, przynajmniej na razie. I jeszcze raz bardzo dziękuję że mogę liczyć
        na pańskie fachowe odpowiedzi. Podziwiam Pana, że jako lekarz znajduje pan
        jeszcze czas aby uspokajać nas drżące o zdrowie naszych maleństw mamusie, bo
        napewno zajmuje to panu bardzo dużo czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka