Dodaj do ulubionych

pocenie się tyłu główki

17.04.05, 20:17
moja mała ma skończone 5 miesięcy i od jakiegoś czasu poci sie jej tył główki
w nocy poduszka jest mokra na sparerze czapeczka. gdzie tylko mała lezy
pozostawia mokrą plamkę. nie jest to przegrzanie bo mała cała nie jest
spocona. waży 7600. do zeszłego tygodnia mieliśmy 1 kropelkę wit.d i 3 cebion
multi. teraz za zgoda pediatry mamy 2 kropelki wit. d i 5 cebion multi a do
tego doszło po łyżeczce wapna. dlaczego tak się dzieje. może to
przedawkowanie albo jeszcze za mało. mała jest na bebilonie pepti. co się
dzieje ? mam jeszcze jedno pytanko : jak najlepiej podawać wiit. d
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: pocenie się tyłu główki 18.04.05, 10:24
      mój mały ma 5,5 m-ca dajemy 2 krople wit D3 też ostatnio główka się poci ale
      nie zawsze w foteliku samochodowym jest gąbka a w samochodzie gorąco to też
      zdejmujemy tam czapeczkę ale główka tez czasem mokra, w nocy też się zdarza ale
      tylko czasem , u mnie na rekach jak karmię czy lulam do snu to też tyl głowki
      nieraz mokry ale może to z tego powodu , ze temperatury sa coraz wyższe ....
      może Pan doktor nas uspokoi ..mam nadzieje że to nie ma nic wspólnego z wit
      D3 , pozdr
      • bea-ta Re: pocenie się tyłu główki 18.04.05, 11:00
        2 krople wit. D3 to juz duzo dla zdrowego niemowlaczka, a jeszcze mieszanka
        zawiera ok. 500jm.. Byłabym za tym, że jest jednak ciepło, za ciepło, a główka
        jest najczulsza u dziecka i łatwo się poci. Trzeba maluchy porozbierac,
        sprawdzić temp. w domku. czsem w trakcie jedzenia jak jest mało pokarmu, mały
        smok w butli, poza tym jedzenie to też duzy wysiłeksmile
        Mój syn 10m też od kilku dni tak ma - grzeje jeszcze c.o.!!a na dworze prawie
        upałsmile
        Witaminke podajemy bezposrednio do buziaka, albo z mleczkiem na łyżeczce,
        zawsze przed jedzonkiem ( po może maluch ulać i nie wiemy czy wit. "wpadła" czy
        nie), bo do wchłaniania tej wit. potrzebna jest obecnosć tłuszczy.
        Pozdr., Beata
    • slawomir.ogorek Re: pocenie się tyłu główki 20.04.05, 12:08
      Droga Pani!
      Na 100% pocenie główki u Pani dziecka nie jest związane z niedoborem wit D3!
      Malo tego podaje Pani stanowczo za dużo D3. Przy karmieniu sztucznym podawanie
      dodatkowo wit D3 jest zbędne a jeżeli już to maksymalnie 1 kroplę dziennie. A
      odnośnie pocenia się główki.Zdrowe niemowlęta często pocą się nadmiernie w tym
      miejscu (niektórzy dorośli np pod pachami smile
      • rybalon1 Re: pocenie się tyłu główki 20.04.05, 12:11
        bardzo dziękuje za odp. też miałam watpliwosci czy 2 krople witaminy + to co w
        mleku to nie za duzo ale tak nam nakazał pediatra ..... ja przyznam sie
        szczerze dawałam synkowi dodatkowo wit D3 co kilka dni po 2 kropelki ...tak
        jakos mi intuicja podpowiadała i widze, ze sie nie myliłam , pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka