mamajulitki 02.06.05, 11:21 czy mozna stosowac sarnol- emulsje przeciwswiadowa u 11 miesiecznego atopika? a co mysli Pani o zmieszaniu masci eucerynowej z zelem fenistil? jakie powinny byc proporcje? i ewentualnie jak czesto moglabym smarowac mala? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: sarnol dla dzidzi? 02.06.05, 16:37 1. Niestety, nie wiem co to jest sarnol - poproszę o więcej informacji. 2. Nie robiłabym takich eksperymentów, bo nie można wykluczyć niezgodności między składnikami obu preparatów. Gdyby to dotyczyło połączenia 2 różnych kosmetyków, to myślę, że tak, ale w tym przypadku substancja czynna w Fenistilu może "źle zareagować" na eucerynę. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: sarnol dla dzidzi? 02.06.05, 16:57 Sarnol to preparat zawierający między innymi mentol stosowany dla złagodzenia swiadu. producentem jest Stiefel. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: sarnol dla dzidzi? 02.06.05, 20:26 Sarnol zawiera: 0,5% mentolu; 0,5% kamfory; 1% alkoholu benzylowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulitki Re: sarnol dla dzidzi? 02.06.05, 18:57 czyli moge fenistil rozcienczyc jakims kremikiem gotowym? czy lepiej smarowac samym fenistilem zmiany atopowe swedzace? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: sarnol dla dzidzi? 02.06.05, 22:46 No to dzięki Justy1 już wszystko wiadomo. Jeśli maluch jest atopikiem, to w żadnym wypadku nie powinien stosować czegoś, w skład czego wchodzi mentol i kamfora (kamfory w ogóle nie powinno się stosować co najmniej do skończenia 3 lat). Ja bym już niczym nie rozcieńczała Fenistilu, tylko smarowała bezpośrednio, ale pod warunkiem, że nie długotrwale i na niezbyt duże powierzchnie skóry. Odpowiedz Link Zgłoś