Dodaj do ulubionych

Lipobase dla noworodka?

02.09.05, 12:49
Czy krem Lipobase mozna stosowac u noworodka z trądzikiem? Jest to krem
natluszczający nie zatykający porów, sklad: biala miękka parafina, woda
destylowana, parafina ciekla, alkohol cetostearylowy, cetomacrogol 1000,
parahydroksybenzoensan metylu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu.
Obserwuj wątek
    • p_sobieska Re: Lipobase dla noworodka? 04.09.05, 16:52
      jak najbardziej. moja mała też miała tradzik i bardzo jej to pomogło! tam nie
      ma substancji czynnych więc nie ma co zaszkodzić!
      • lilian_ka Re: Lipobase dla noworodka? 05.09.05, 10:44
        Dziękuję, zaczęlam juz stosować ale trądzik chyba coraz gorszy. Cala buźka i
        szyja obsypana. Mozesz mi napisac co stosowalas u swojej dzidzi? Nam pediatra
        przepisala Davercin, ale jak przeczytalam ulotkę to nie kupilam, bo wygląda mi
        to na silny lek przeciwtrądzikowy (m.in. zalecenie ostroznego stosowania w
        czasie karmienia piersią) i masc z kwasem bornym, ktory, jak przeczytalam w
        zaleceniu Ministra Zdrowia, jest zabroniony u dzieci ponizej 3 r.ż. ... Chyba
        musimy zmienic pediatrę.
        • ewa.m.kaminska Re: Lipobase dla noworodka? 15.09.05, 12:10
          Trądzik jest objawem fizjologicznym i w zasadzie nic się z nim nie robi, bo sam
          z czasem przejdzie. Niekiedy kremy mogą te zmiany zaostrzyć i prawdopodobnie to
          miało miejsce w tym przypadku. Stosowanie Davercinu jest absolutnie
          przeciwwskazane - jest on przeznaczony do leczenia trądziku w okresie
          pokwitania, który jest spowodowany zupełnie innymi czynnikami. Poza tym działa
          drażniąco i wysuszajaco na skórę i może tylko pogorszyć sprawę.
          • lilian_ka Re: Lipobase dla noworodka? 16.09.05, 11:44
            Dziękuję za odpowiedź, niestety okazalo się, ze nie tylko zalecenia pani
            pediatry byly niewlasciwie ale i sama diagnoza... Bo to nie trądzik, ale
            alergia, najprawdopodobniej skaza bialkowa. Teraz po kilku dniach diety
            eliminacyjnej wszystko jej zeszlo z buźki (a stan byl naprawdę tragiczny już),
            bez stosowania zadnych maści. Lipobase stosowalam i stosuję nadal, dobrze
            natluszcza skórę nei zatykając porów.
    • ariana1 pani Ewo 17.09.05, 10:59
      Nie będę zakładać nowego wątku a mam jeszcze jedno pytanie o lipobasę. Czy
      można stosować na spacer jesienno - zimowy? Będę spacerować z nowowrodkiem od
      listopada.
      • lilian_ka Re: pani Ewo 20.09.05, 15:19
        Moim zdaniem jak najbardziej, bo bardzo ładnie natłuszcza skórę. Sama mam zamiar
        to stosować zimą u mojego maleństwa.
        • ariana1 Re: pani Ewo 20.09.05, 16:19
          No nareszcie ktoś się odezwał! smile A już założyłam nowy wątek o lipobazie na
          spacery, bo myslałam,ze tu juz nikt nie zajrzy smile Ale wiesz Lilianko, on ma
          sporo wody, więc dlatego pytam czy można na dwór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka