agamarko 18.12.05, 13:04 Jak odróżnić objawy AZS od zwykłej alergii ? Moje dziecko ma objawy AZS poza swędzeniem i są dni kiedy objawy się nasilają a ja nie wiem dlaczego. Co mam robić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mata_haari Re: AZS a alergia ? 19.12.05, 01:47 AZS jest czymś zdecydowanie innym niż alergia. Zmiany przeważnie występują w zgięciach stawów, załamaniach skóry. Przybierać mogą postać różowych, czerwonych, suchych placków. W stanach poważniejszych skóra może pękać, a z ranek może się sączyć surowiczy płyn. W przypadku AZSu "plamy żyją swoim życiem". Nie ma znaczenia, to że np. nic się nie zmieniło w diecie, czy otoczeniu dziecka. Te czynniki oczywiście mają wpływ na stan skóry, ale w przypadku AZSu jest tak, że stan skóry może ulegać zmianie niezależnie od tych czynników. Niestety, taka jest charakterystyka tego schorzenia. Czasem wystarczy, że dziecko się zdenerwuje, bądź podniesie się temperatura otoczenia i zmiany się pogłębiają. Skórę należy pielęgnować, natłuszczać i nawilżać oraz starać się nie dopuszczać do kontaktu z alergenami (które trzeba spróbować zidentyfikować). Polecam forum: www.atopowe-zapalenie.pl/forum/index.php Pozdrawiam i życzę wiele wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.jazdzyk Re: AZS a alergia ? 19.12.05, 18:05 AZS wiąże się z predyspozycją genetyczną oraz zwiększonym stężeniem IgE, co wskazuje na nieprawidłową reakcję organizmu na alergen,powodując uwalnianie histaminy prostaglandyn i cytokin. Stan zapalny jest przyczyną świądu; drapanie swędzących miejsc sprzyja powstawaniu zmian otypie wyprysku.AZS ma tendencję do remisji u dzieci w wieku 3-5 lat. Chorobę tą należy różnicować z wypryskiem skórnym, który charakteryzuje się rumieniem, obrzękiem, wysiękiem, powstaniem strupów i łuszczeniem. Rozpoznanie stawia lekarz pediatra. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś