Dodaj do ulubionych

kosmetyki w ciąży

07.03.06, 14:04
Na co zwrócić uwagę kupując i stosując różnego rodzaju kosmetyki w ciąży,
czego nie powinno być w składzie takich kosmetyków?
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: kosmetyki w ciąży 07.03.06, 20:58
      Nie wolno stosować żadnych kosmetyków zawierających retinol/jest on w wielu
      kremach przeciw zmarszczkowych/, gdyż może on żle wpływać na rozwój
      płodu/czytałam to w książce ciąża 40 kolejnych tygodni/, oraz powinno się lepiej
      zrezygnować z preparatów z kofeina i innych ujędrniających, chyba że sa
      dozwolone dla tego okresu. Przynajmniej ja tak robiłam.W trakcie ciąży
      przerzuciłam sie na preparaty dla dzieci typu Jonsona albo typowe dla kobiet w
      ciąży typu na rozstępy.
      • brroger Re: kosmetyki w ciąży 11.03.06, 22:20
        Najbezpieczniej uzywac tylko olejkow, np. z oliwek, avocado, jojoba lub
        rokitnika Wystrzegac sie wszystkiego co ma Bronopol, PEG, Fromahelyd, Parabeny
        i SLS (czyli prawie wszystkich dostepnych w Polsce kosmetykow) Na pewno odzuc
        wszelkie kremy brazujace, wyszczuplajace i przeciwsloneczne. Mozesz zakupic
        kosmetyki Babydream z Rossmana dla kobiet w ciazy lub naturalne kosmetyki.

---------------------------------
        www.uroda.de
    • ewa.m.kaminska Re: kosmetyki w ciąży 23.03.06, 17:25
      W ciąży absolutnie nie wolno stosować leków - także do stosowania miejscowego -
      które zawierają retinoidy (np. tretinoina, izotretinoina), gdyż są silnie
      teratogenne, a także innych leków przeciwtrądzikowych zawierających
      tetracykliny (np. Tetralysal). Nie powinno się też stosować kremów z retinolem
      lub inną postacią witaminy A, z dużymi ilościami kwasów owocowych i substancji
      zapachowych. W związku z tym radzę ostrożnie podchodzić do aromaterapii, gdyż
      nie wszystkie olejki są bezpieczne, a większość z nich jest nieprzebadana pod
      kątem bezpieczeństwa stosowania w ciąży. Wskazane jest stosowanie balsamu do
      ciała, który poprawi sprężystość skóry i w pewnym stopniu zapobiegnie
      powstawaniu rozstępów (choć tego nie mogę zagwarantować), ale radzę stosować
      tylko preparaty, które mają na etykiecie wzmiankę o badaniach w instytucji
      opiniodawczej, potwierdzajacych bezpieczne stosowanie w tym okresie. Nie radzę
      przyjmować dodatkowych preparatów na wzmocnienie paznokci i włosów, bo można
      przedawkować niektóre witaminy, jeśli jednocześnie bierze się preparat
      witaminowo-mineralny, zalecany do przyjmowania w tym okresie. W lecie należy
      unikać słońca i chronić skórę, stosując filtry, żeby uniknąć przebarwień. Za
      bezpieczne uważane są samoopalacze z dihydroksyacetonem, gdyż jest on wiązany w
      skórze i nie przenika do krwi. Jeśli chodzi o profesjonalne zabiegi w gabinecie
      kosmetycznym, to przeciwwskazane są wszystkie zabiegi z użyciem prądu, a także
      lasaer, sauna, solarium, drenaż, itp. Szczerze mówiąc, odradzam korzystanie z
      gabinetu kosmetycznego w tym okresie, chyba że jest to program zabiegów
      opracowanych specjalnie dla kobiet w ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka